Screenshot-2023-10-06-at-9.42.58-AM-e1699009855415-810x500.png

Pro-life skupina kritizuje nový manitobský zákon zakazujúci pro-life aktivizmus v blízkosti potratových tovární

9
Kultúra smrti
  • Nový zákon v Manitobe zakazuje pro-life aktivizmus mimo interrupčných tovární.
  • Premiér Wab Kinew presadzuje radikálny program zameraný na potraty a LGBT.
  • Pro-life aktivisti sú odsúdení za svedčenie pred potratovými klinikami v Kanade.
  • V iných kanadských provinciách platia zákony zakazujúce protesty pred interrupčnými centrami.

Najvyššia kanadská pro-life skupina odsúdila nedávno zvoleného premiéra Manitoby z Novej demokratickej strany za prijatie zákona zakazujúceho pro-life aktivizmus mimo interrupčných tovární a uviedla, že toto opatrenie uľahčuje zabíjanie ľudí.”

“V Manitobe sa práve stalo nezákonným pre zástancov života pokúsiť sa presvedčiť matku, aby nepodstupovala potrat v okruhu 50 metrov od centra na zabíjanie detí,”napísal riaditeľ pre komunikáciu Campaign Life Coalition’s (CLC) Pete Baklinski na X (predtým Twitter) minulý štvrtok v súvislosti s Manitoba’Bill 8, Safe Access to Abortion Services Act, ktorý sa oficiálne stal zákonom 4. júna. 

“Je to niečo, na čo’by nemal byť hrdý žiadny Manitoban.” 

Manitoba’krajne ľavicový premiér Wab Kinew odvtedy, ako minulý rok prevzal moc od progresívnych konzervatívcov, presadzuje pomerne radikálny program zameraný na potraty/LGBT. 

CLC už dlho bije na poplach v súvislosti s teraz platným zákonom, pričom prezidentka pobočky CLC Manitoba Maria Slykermanová v minulých mesiacoch uviedla, že zákon podporovaný Kinewom je “úplne totalitný” vo svojej cenzúre pro-life prejavov. 

V roku 2021, keď v Manitobe vládla progresívno-konzervatívna vláda, to hlasovala proti návrhu zákona veľmi podobnému tomu, ktorý bol teraz prijatý a stal sa zákonom. 

Priek neúspechu návrhu zákona z roku 2021 Kinewova vláda 7. marca oznámila návrh zákona č. 8, v ktorom vtedy sľúbila, že “vytvorí chránené prístupové zóny pred klinikami a zariadeniami, ktoré poskytujú interrupčné služby, a pri bydliskách a kanceláriách poskytovateľov služieb“.”  

Baklinski minulý štvrtok poznamenal, že návrh zákona 8’má za cieľ udržať ľudí “v bezpečí,” konkrétne matky a poskytovateľov potratov, “ale robí to na úkor nenarodených detí, čím uľahčuje zabíjanie najmenších členov ľudskej rodiny.” 

“V konečnom dôsledku je návrh zákona č. 8 o uľahčení zabíjania ľudí,” poznamenal.  

Odsúdil Kinewa za to, že “touto zlou legislatívou opúšťa najmenších a najzraniteľnejších z nás,” deti v maternici,“a tým, že ich zabíja.” 

“A hanba MLA Nahanni Fontaineovej za to, že sponzoruje návrh zákona, ktorý uľahčuje zabíjanie detí,” poznamenal. 

Svedectvá pred potratovými továrňami sú neoddeliteľnou súčasťou pro-life aktivizmu 

Pokiaľ ide o potraty, realita je taká, že Kanada má jedny z najvoľnejších zákonov na svete, pričom neexistuje zákon, ktorý by zakazoval tento hrozný zákrok po určitom období tehotenstva.   

“Interrupčné centrá sú centrami vyhladzovania nenarodených ľudí. Tento zlý zákon teraz sťažuje záchranu ľudských životov stratených v holokauste potratov,” poznamenal Baklinski. 

“Keď zástancovia pro-life pokojne a v modlitbe svedčia o živote pred týmito centrami zabíjania, zapájajú sa do diela milosrdenstva. Snažia sa zachraňovať životy. Snažia sa zachrániť matku pred strašnou chybou zabitia jej dieťaťa, chybou, ktorú bude ľutovať do konca života. Obhajcovia života uznávajú pravdu, že ľudský život existuje už v maternici. Je hodný ochrany a obrany, pretože na každom živote záleží.” 

Podľa CLC potraty zabili viac ako štyri milióny nenarodených detí v Kanade od jeho legalizácie v roku 1969, čo približne zodpovedá celkovému počtu obyvateľov provincie Alberta.  

V iných kanadských provinciách okrem Manitoby, ako sú Alberta a Ontario, už platia zákony, ktoré zakazujú protesty pred miestami, kde sa vykonávajú interrupcie.   

V roku 2017 bol v Ontáriu prijatý zákon so zavádzajúcim názvom “Safe Access to Abortion Act”, ktorý zakázal pro-life aktivistom demonštrovať alebo slúžiť v okruhu 50 metrov (približne 150 stôp) od hranice pozemku potratovej kliniky.   

Podľa tohto zákona bola nedávno zatknutá a uväznená kanadská veteránka pro-lifer Linda Gibbonsová, ktorá už druhýkrát v priebehu dvoch týždňov svedčila za nenarodené deti pred známou potratovou klinikou Morgentaler v Toronte. Minulý piatok ju prepustili na slobodu.   

V roku 2018 Alberta prijala celoplošný “zákon o bublinkovej zóne”, ktorý vstúpil do platnosti za vtedajšej premiérky Rachel Notleyovej z NDP. Zákon zakazoval zástancom života a poradcom priblížiť sa na akékoľvek účely súvisiace s aktivizmom k potratovému zariadeniu na vzdialenosť menšiu ako 50 metrov.  

Podľa prísneho zákona hrozí porušovateľom pri prvom porušení pokuta 5 000 dolárov a až šesť mesiacov väzenia.  

V roku 2022 mestská rada Calgary prijala návrh ktorým poverila svojich manažérov, aby vypracovali návrh predpisu, ktorý by prísne obmedzil distribúciu pro-life letákov do domovov ľudí’v tom, čo popredná pro-life skupina opisuje ako priamy útok na “pro-life prejav.”