Trudeau2-810x500.jpg

Trudeauov zákon o online škodách je taký chybný, že sa nikdy nebude uplatňovať, tvrdí konzervatívny poslanec

14
Neutral
  • Vládny návrh zákona C-63 obmedzuje online prejavy a nemá podporu verejnosti.
  • Návrh zákona obsahuje široké definície nenávistných prejavov a prísne tresty.
  • Konzervatívna poslankyňa tvrdí, že zákon je nenapraviteľný a nezákonný.
  • Právni experti a osobnosti kritizujú zákon ako orwellovskú katastrofu a útok na slobodu slova.

Konzervatívna poslankyňa namietla, že vládny návrh zákona liberálov, ktorý sa snaží ešte viac obmedziť online prejavy, je taký chybný, že sa ho nikdy nepodarí presadiť a ani sa nedostane na svetlo sveta pred ďalšími voľbami.  

“Vláda sa blíži ku koncu svojho mandátu a nemá veľkú podporu verejnosti v celej krajine,” povedala minulý piatok v Dolnej snemovni konzervatívna poslankyňa Michelle Rempel Garnerová v súvislosti s návrhom zákona C-63, známeho aj ako “Online Harms Act.” 

Rempel Garnerová poznamenala, že tento návrh zákona “sa pravdepodobne nestane zákonom,” a že si je istá, že “regulačný proces sa neuskutoční pred ďalšími voľbami, aj keby sa návrh zákona presadil.” 

Zákon o online škodách alebo Zákon C-63,bol predstavený ministrom spravodlivosti Arifom Viranim v Dolnej snemovni vo februári a bol okamžite odsúdený ústavnými expertmi ako problematický. Návrh zákona predložený pod zámienkou ochrany detí pred zneužívaním na internete sa tiež snaží rozšíriť rozsah “stíhania nenávistných prejavov” a dokonca sa chce na takéto prejavy zamerať aj so spätnou platnosťou. 

Zákon tiež požaduje vytvorenie Komisie pre digitálnu bezpečnosť, ombudsmana pre digitálnu bezpečnosť a Úradu pre digitálnu bezpečnosť, ktorých úlohou bude dohliadať na internetový obsah.

Časť “nenávistné prejavy” návrhu zákona sprevádzajú široké definície, prísne tresty a pochybné taktiky vrátane vynášania preventívnych rozsudkov proti ľuďom, ak sa predpokladá, že v budúcnosti pravdepodobne spáchajú čin “nenávisti”. 

Podrobnosti novej legislatívy tiež ukazujú, že návrh zákona by mohol viesť k tomu, že viac ľudí bude doživotne uväznených za “zločiny z nenávisti” alebo pokutovaných 50 000 dolármi a uväznených za príspevky, ktoré vláda definuje ako “nenávistné prejavy” na základe pohlavia, rasy alebo iných kategórií. 

Rempel Garner poznamenal, že členovia kabinetu premiéra Justina Trudeaua’nemajú podporu verejnosti, pokiaľ ide o návrh zákona C-63. 

“V súčasnosti žijeme pod vládou, ktorá sa nezákonne odvoláva na zákon o mimoriadnych udalostiach a ktorá bežne označuje Kanaďanov, ktorí legitímne spochybňujú účinnosť alebo morálnosť jej politiky, za šíriteľov dezinformácií,” povedala s tým, že škodlivému internetovému obsahu na internete by sa dalo čeliť “zákonmi, ktoré už sú v platnosti, ale v poslednom čase neboli presadzované pre nedostatok extrémnej politickej vôle.” 

Zákon označila za “nenapraviteľný,” a dodala, že jeho “náprava nie je možná a poslanci ma nemusia chytať za slovo.” 

Zákon C-63 je ‘orwellovská’ katastrofa 

Keďže ho odsúdili viacerí kanadskí právni experti, viaceré známe osobnosti doma i v zahraničí si našli čas, aby navrhovaný zákon skritizovali.   

Jordan Peterson, jeden z najvýznamnejších kanadských psychológov, nedávno obvinil návrh zákona z toho, že sa pokúša vytvoriť cestu, ktorá umožní, aby sa “orwellovský myšlienkový zločin” stal v krajine normou.  

Počas vôbec prvého živého podujatia Rumble’zameraného na slobodu slova rečníci vrátane Donalda Trumpa Jr. kritizovali Trudeau’Online Harms Act. 

Až miliardár a technologický magnát Elon Musk poznamenal, že je “šialené”, že Trudeauova vláda’navrhovaný “Online Harms” zákon by v prípade, že sa stane zákonom, bol zameraný na internetové prejavy so spätnou platnosťou.