Untitled-5-810x500.png

Skupiny osôb so zdravotným postihnutím podávajú žalobu proti kanadskému režimu eutanázie

12
Kultúra smrti

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Koalícia kanadských skupín na ochranu práv osôb so zdravotným postihnutím sa spojila, aby podala “Výzvu Charty” proti federálnej vláde za to, že povoľuje eutanáziu ľudí, ktorí nie sú nevyliečiteľne chorí, ale trpia chronickým ochorením alebo postihnutím. 

Koalícia uviedla, že jej právna výzva, ktorá je podaná na Najvyššom súde v Ontáriu, “sa týka ochrany rovnosti a ľudských práv všetkých ľudí so zdravotným postihnutím v Kanade,” ako je stanovené v národnej Charte práv a slobôd.

“Namiesto poskytnutia podpory a zdrojov, ktoré potrebujeme na život, naša vláda ponúka smrť. Je to’neprijateľné a my to nebudeme’tolerovať,” poznamenala národná predsedníčka Rady Kanaďanov so zdravotným postihnutím (CCD) Heather Walkusová v tlačovej správekoalície vydanej 27. septembra.  

Koalíciu tvoria CCD, Inclusion Canada, Indigenous Disability Canada (IDC/BCANDS), DAWN Canada a dvaja ľudia, ktorí boli poškodení takzvanými “Track 2 MAiD” príspevkami Kanady. 

Skupina uviedla, že je “proti”Track 2 kanadského’zákona o lekárskej pomoci pri umieraní (MAiD), “ktorý poskytuje asistovanú samovraždu ľuďom s postihnutím, ktorí neumierajú alebo ktorých smrť nie je ‘rozumne predvídateľná.'”  

Skupina vo svojej súdnej žalobe tvrdí, že sprístupnenie MAiD ľuďom, ktorí neumierajú, ale môžu mať vážny zdravotný stav, je porušením ich “základných práv” na slobodu a bezpečnosť osoby.  

Podľa výkonnej viceprezidentky Inclusion Canada’Kristy Carr ľudia v Kanade “umierajú”v dôsledku súčasného zákona. 

“Sme svedkami alarmujúceho trendu, keď ľudia so zdravotným postihnutím vyhľadávajú asistovanú samovraždu z dôvodu sociálnej deprivácie, chudoby a nedostatku základnej podpory,” poznamenala Carr. 

“Tento zákon tiež vysiela zničujúci odkaz, že život so zdravotným postihnutím je osud horší ako smrť, čím podkopáva desaťročia práce na dosiahnutí rovnosti a začlenenia. Je’čas skoncovať s pomocou ľuďom so zdravotným postihnutím pri páchaní samovrážd a začať ich podporovať, aby mohli žiť."”  

Keď bola MAiD prvýkrát legalizovaná liberálnou vládou premiéra Justina Trudeaua v roku 2016, bola obmedzená na tých, ktorých smrť bola považovaná za “rozumne predvídateľnú.”Hoci sa eutanázia rovná vražde, a teda je vážne nemorálna aj v prípade nevyliečiteľnej choroby, ako učí katolícka cirkev, zákon bol v roku 2021 ešte viac uvoľnený povolením “Track 2” prípadov. 

Koalícia vo svojej tlačovej správe uviedla, že “Track 2 MAiD” viedol k “predčasným úmrtiam a nárastu diskriminácie a stigmatizácie ľudí s postihnutím v celej krajine.” 

“Hoci v tomto prípade nespochybňujú MAiD Track 1, uznávajú, že aj ten môže pre ľudí s postihnutím predstavovať značné problémy. MAiD Track 2 má priamy negatívny vplyv na životy ľudí so zdravotným postihnutím.” 

Koalícia, ktorá podporuje “prípady Track 1”, “nalieha na súd”, aby “zrušil Track 2 kanadského zákona”MAiD, pričom tvrdí, že poskytovanie asistovanej smrti výlučne na základe zdravotného postihnutia je protiústavné.” 

Napriek nemorálnosti eutanázie vo všeobecnosti a dodatočnej hrozbe, ktorú predstavuje dodatočné povolenie kanadského  “Track 2” prípadu, obhajcovia eutanázie naďalej trvajú na ďalšom rozšírení zákonov.

LifeSiteNews nedávno informoval o tom, akovláda Quebecu uviedla, že čoskoro povolí skoré “predbežné” žiadosti o eutanáziu napriek tomu, že ju súčasný federálny zákon zakazuje. Ak by sa takýto postup povolil, znamenalo by to, že osoba v Quebecu by mohla “súhlasiť” s usmrtením niekedy v budúcnosti, a teda by nemusela dať súhlas v čase svojej skutočnej smrti. 

Okrem súčasných prípadov “Track 2” sa Trudeauova’liberálna vláda dokonca pokúsila rozšíriť eutanáziu aj na osoby trpiace výlučne duševnými chorobami. 

Vo februári, po nátlaku pro-life, lekárskych a psychiatrických skupín, ako aj väčšiny kanadských’provincií, federálna vláda odložila rozšírenie o duševné choroby do roku 2027. 

Celkovo sa počet Kanaďanov usmrtených smrtiacou injekciou v rámci národného programu MAiD od roku 2016 blíži k 65 000, pričom len v roku 2023 sa odhaduje 16 000 úmrtí. Mnohí sa obávajú, že kvôli manipulácii s oficiálnymi štatistikami môže byť toto číslo ešte vyššie. 

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy