GrouardSt.Bernards_10a-c000009-d0059-001_Cropped_Resized-810x500.jpg

CBC zverejnila pochybné tvrdenie, že deti v internátnych školách vykopali hroby pre svojich spolužiakov

21
Kultúra smrti

Vládou financovaná Kanadská vysielacia spoločnosť (CBC) uverejnila článok, v ktorom tvrdí, že domorodé deti vykopali hroby pre svojich spolužiakov v rezidenčných školách napriek tomu, že sa nenašiel ani jeden hrob.

V článku z 27. septembra CBC urobila rozhovor s domorodou výskumníčkou Robyn Bourgeoisovou z Brock University, ktorá pripísala existenciu Kanady’krádež domorodej pôdy” a tvrdila, že jej starý otec vykopal hroby pre svojich spolužiakov v rezidenčných školách.

“Myslím na to, ako bol v tom veku a kopal hroby pre iné deti ako on, a tiež som si hovorila: ‘Dobre, ak sa to deje im, mohlo by sa to stať aj mne?"” povedala Bourgeoisová o svojom dedovi Johnnym Bourgeoisovi, ktorý strávil väčšinu svojho detstva v Grouard Residential School v Alberte.

Bourgeoisová naďalej obviňovala rezidenčné školy z “veľmi trestuhodných, veľmi hanebných a veľmi násilných” skúseností, ktoré podľa nej začali cyklus zneužívania v jej rodine.

Aj keď v rezidenčných školách dochádzalo k určitému zneužívaniu, mnohí odsúdili rozprávanie o tom, že deti boli v týchto inštitúciách bežne zneužívané. Katolícky autor Michael O’Brien, ktorý navštevoval rezidenčné školy a vypovedal pred Komisiou pre pravdu a zmierenie, predtým povedal LifeSiteNews, že hlavným základným problémom v ságe o rezidenčných školách bolo inštitucionálne zneužívanie detí tým, že ich štátne orgány odoberali z rodín a potom ich brali do škôl, pričom upozornil na “dlhodobé psychologické a sociálne následky tohto konania.”

Bourgeois’ príbeh, ktorý sa nedá overiť, pretože jej starý otec zomrel pred viac ako 20 rokmi, má výraznú chybu: v rezidenčných školách neboli objavené žiadne neoznačené hroby, takže pre koho by jej starý otec kopal hroby?"

V rokoch 2021 a 2022 sa v mainstreamových médiách objavili zápalisté a pochybné tvrdenia o tom, že stovky detí pochovali a ignorovali katolícki kňazi a mníšky, ktorí viedli niektoré zo škôl.

Tvrdenia sa objavili po tom, čo technológia georadarového prieskumu zeme objavila poruchy v pôde. Ako však informoval portál LifeSiteNews, žiadne ľudské pozostatky sa v skutočnosti neobjavili.

Internátne školy, hoci ich prevádzkovala katolícka cirkev aj iné kresťanské cirkvi, boli nariadené a zriadené federálnou vládou a fungovali od konca 19. storočia až do zatvorenia poslednej školy v roku 1996.

Aj keď niektoré deti skutočne zomreli v kedysi povinných internátnych školách, dôkazy odhalili že mnohé z detí tragicky zomreli v dôsledku nehygienických podmienok, ktoré boli spôsobené tým, že federálna vláda, nie katolícka cirkev, nedokázala systém riadne financovať.

Vzdor článku ku “Dňu pravdy a zmierenia,” Bourgeoisovej a televízii CBC, ktorá jej nepodložený príbeh uverejnila, zrejme nejde ani o jedno, ale skôr o upevňovanie nenávisti voči bielym a kresťanským Kanaďanom.

Burgeoisová ďalej tvrdí, že “každý, kto dnes žije v Kanade, či už chce alebo nechce, profitoval z kolonializmu.”

“Kanada existuje a existuje len vďaka kolonializmu, vďaka krádeži pôvodných území a ich okupácii, odstráneniu pôvodných obyvateľov, či už prostredníctvom politiky alebo rezidenčných škôl alebo nezvestných a zavraždených pôvodných obyvateľov,” dodala.

Nanešťastie, naratívy ako Bourgeois’ a ďalšie, ktoré zverejnila CBC, sa v Kanade ukázali ako nebezpečné, pretože viedli k protikatolíckej nenávisti a násiliu v celej krajine.

Viac ako 100 kostolov bolo vypálených alebo zdemolovaných po celej Kanade ako zdanlivá odplata za tieto tvrdenia. Namiesto toho, aby sa ospravedlnili, vláda premiéra Justina Trudeaua’a mainstreamové médiá akoby sympatizovali s tými, ktorí ničia kostoly, o čom svedčí aj CBC reportáž o tejto záležitosti.

V skutočnosti v roku 2021 Trudeau čakal týždne, kým priznal vandalizmus v kostoloch, a keď sa vyjadril, povedal že je “pochopiteľné”, že boli vypálené kostoly, pričom uznal, že je to “neprijateľné a zlé.”

Vandalizmus, ktorý sa začal v roku 2021, stále pokračuje v celej Kanade, najmä v kostoloch, ktoré slúžia domorodým komunitám. Začiatkom tohto týždňa bol katolícky kostol na území Alexander First Nation v Alberte zmenený na trosky pri požiari, ktorý polícia označila za “podozrivý”.