Francúzski katolíci a pravičiari žiadajú zákaz pôsobenia hnutia FEMEN v krajine

1,626
Kultúra života

Hnutie FEMEN v roku 2012 otvorilo v Paríži svoju kanceláriu i akési výcvikové centrum, kde sa aktivistky pripravovali na svoje protestné akcie

Asi tisíc ľudí sa v sobotu v centre Paríža dožadovalo vydania zákazu na pôsobenie feministického hnutia FEMEN na území Francúzska. Demonštráciu zorganizovali pravicové a katolícke združenia. Informovali o tom v noci nadnes francúzske médiá.

Účastníci protestu obvinili francúzske úrady a médiá zo zhovievavosti k aktivistkám FEMEN a z podpory a propagácie ich akcií. Rečníci na mítingu vyhlásili, že FEMEN "nenávidia náboženstvo, Boha a kresťanskú Európu".

Okrem toho demonštranti prezidentovi Francoisovi Hollandovi pripomenuli, že on osobne dal súhlas, aby sa na poštových známkach v podobe tradičného symbolu Francúzska - Marianne - objavila zakladateľka hnutia Inna Ševčenková. Francúzske médiá informovali, že novú edíciu známok odmietajú na svoje listy lepiť alebo kupovať na poštách nielen katolíci, ale mnoho ateistov. Hnutie FEMEN v októbri roku 2012 otvorilo v Paríži svoju kanceláriu i akési výcvikové centrum, kde sa aktivistky pripravovali na svoje protestné akcie. Jednou z nich bolo vlani "vystúpenie" v Chráme Matky Božej v Paríži alebo imitovanie potratu na schodoch chrámu Madeleine.