MEXIKO CITY - Väzenie pre lekárov, čo odmietajú ZABÍJAŤ deti?

1,300
Kultúra smrti

Mexiko City – Členovia vládnucej strany v Mexico City - Strany Demokatickej Revolúcie (PRD), ktorá v roku 2007 uzákonila legalizáciu potratov na požiadanie počas prvých 14 týždňov tehotenstva, sa snažila presadiť zákon, ktorý mal uvrhnúť do väzenia lekárov, ktorí odmietnu vyhovieť žiadosti vykonať potrat.

Podľa tohto navrhovaného zákona môžu byť lekári odsúdení na jeden až štyri roky väzby, a môžu dostať pokutu, ktorá sa rovná minimálnej mzde za 100 až 300 dní. Taktiež im môže byť odobratá licencia, ak nebudú ženy informovať o možnosti zabiť svoje nenarodené dieťa v mestských nemocniciach bez poplatkov.

Zákonodarca Beatriz Rojas, ktorý zaviedol do platnosti toto opatrenie, chce potrestať lekárov, ktorí “ sa na základe morálnych alebo náboženských konceptov snažia ovplyvniť voľbu ženy tým, že zle informujú alebo zavádzajú, keď ide o rozhodnutie prerušiť tehotenstvo.”

Podľa Mexico City novín Milenio Rojas hovorí, že veľa lekárov na mestských klinikách odmietli informovať ženy o možnosti ísť na potrat v hlavnom meste aj po tom, čo verejní činitelia počas svojich návštev požadovali, aby boli tieto informácie podávané.

Hoci bol potrat zlegalizovaný v Mexiko City od roku 2007, a bolo odvtedy vykonaných približne 40,000 potratov, veľký počet lekárov a ostatných zamestnancov zdravotníctva odmieta mať niečo spoločné s týmto smrtonosným zákrokom.

Opozícia voči potratom je ešte silnejšia mimo hlavného mesta, kde 17 štátov prišlo s pozmeňovacím pro-life návrhom k svojej ústave ako odpoveďou na zákon Mexiko City.

Zákon, ktorý navrhol Rojas, bude požadovať aj to, aby lekári samostatne vykonávali potraty, aj keď nie sú oficiálne zaregistrovaní ako odporcovia z mravných dôvodov.

Návrh budú prehodnocovať rôzne komisie, a ak ho schvália, prejde na všeobecné zákonodarstvo a budú o ňom hlasovať. Údajne má 22 podporcov.