Sodoma-Gomora na tretiu po škótsky: snem presbyteriánov odobril svojim kňazom „sobášiť sa“ s rovnakým pohlavím

1,196
Kultúra smrti

Hlasovanie snemu presbyteriánskej cirkvi v Škótsku rozhodlo o tom, že táto cirkev odteraz dovoľuje svojim kňazom uzatvárať homosexuálne „sobáše“, informoval kanál ABC. Pre kňazov, ktorí sa rozhodnú uzavrieť „sobáš“ s človekom rovnakého pohlavia, budú vyčlenené špeciálne farnosti, ktorých farníci budú pripravení prijať pastorov a diakonov s „netradičnou sexuálnou orientáciou“.

Na hlasovaní sa zúčastnilo okolo 850 príslušníkov presbyteriánskej cirkvi zo Škótska a ďalších častí Veľkej Británie, z iných európskych štátov, z Afriky a z Ázie. Tradičné sobášne zväzky boli na sneme formálne uznané za „najdôležitejší prvok súčasnej spoločnosti“, pritom bolo podčiarknuté, že ak sa „manželským párom“ rozhodnú stať duchovní rovnakého pohlavia, nebude sa im v tom brániť.

Už pred dvoma rokmi na seba škandálom  upozornila presbyteriánska cirkev v USA, keď na  svojom generálnom zhromaždení odhlasovala, že jej duchovní budú môcť asistovať pri uzatváraní “manželstiev homosexuálov” a predefinovala manželstvo na “jedinečný zväzok medzi dvoma ľuďmi, tradične mužom a ženou.” Presbyteriánska laická rada vtedy v reakcii obvinila generálne zhromaždenie z “jasného odvrátenia sa od Biblie” a vyzvala na pokánie a reformu. Predchádzajúce zmeny v presbyteriánskej cirkvi spôsobili výrazný pokles počtu jej členov. Mnoho presbyteriánskych kongregácií sa odčlenilo od hlavnej denominácie v roku 2011 po tom, čo väčšina odhlasovala zrušenie požiadavky života v manželskej vernosti alebo v čistote pre tých duchovných, ktorí nie sú ženatí. Hlasovaním vtedy tiež presbyteriáni schválili svätenie duchovných a výber laických lídrov aj spomedzi otvorene homosexuálnych osôb a ľudí žijúcich vo vzťahu bez manželstva.

Presbyteriánstvo tvorí  prúd v kalvinizme, ktorý vznikol v 2. polovici 16. storočia v Škótsku a Anglicku, presbyteriáni prenikli i do USA a anglických kolónií. V USA je dnes presbyteriánska cirkev druhou najväčšou protestantskou cirkvou.