Bude pápež František pápežom, ktorý konečne urovná vzťahy s SSPX?

1,176
Kultúra života

Biskup Bernard Fellay, generálny predstavený tradicionalistického Bratstva svätého Pia X. (SSPX), údajne prediskutoval niekoľko pozitívnych aspektov svojho stretnutia s pápežom Františkom, ktoré sa konalo začiatkom apríla.

Biskup Fellay bol na návšteve Vatikánu 1. a 2. apríla a stretol sa tam s pápežom a s arcibiskupom Guidom Pozzom, sekretárom Pápežskej komisie Ecclesia Dei – vatikánsky úrad Kongregácie pre náuku viery (KNV) zodpovedný za diskusie o náuke viery s odcudzenými či odlúčenými.

Vo francúzštine písaný internetový denník Le Salon Beige 10. apríla informoval, že biskup Fellay hovoril v ten deň s asi 4000 pútnikmi a „odhalil im nejaké dobré správy“ plynúce zo stretnutia vo Vatikáne.

Podľa príspevku internetového denníka naznačil biskup Fellay, že pápež mu potvrdil, že SSPX je v jeho očiach katolícke, že sa pápež vyjadril, že by SSPX nikdy neodsudzoval, a tiež že chce rozšíriť právomoci kňazov v SSPX, na začiatok oprávnením spovedať.

Le Salon Beigetiež uvádza, že „biskupa Fellaya stretnutia v Ríme natoľko povzbudili, že sa rozhodol, že v Taliansku zriadi seminár“.

Webová stránka americkej oblasti SSPX tiež informovala o výrokoch biskupa Fellaya z 10. apríla odkazujúc na denník Le Salon Beige.

Bratstvo svätého Pia X. už predtým uviedlo, že stretnutie biskupa Fellaya s pápežom Františkom bolo priateľské a trvalo 40 minút.

„Po stretnutí sa rozhodlo, že dialóg medzi nimi by mal pretrvávať aj naďalej. Kánonické postavenie Bratstva nebolo priamo určené, ale pápež František a biskup Fellay sa zhodli na tom, že pokračovanie vzájomného dialógu si vyžaduje viac času,“ uvádza sa v jednom vyjadrení.

Pápež František už vyhlásil, že počas aktuálneho Jubilejného svätého roku milosrdenstva môžu veriaci absolvovať platnú sviatosť zmierenia aj u kňazov z SSPX.

Kňazské bratstvo momentálne spravuje šesť seminárov a v talianskom dištrikte má štyri priorstvá, 16 kostolíkov a centrum prijatia.

Bratstvo svätého Pia X. založil arcibiskup Marcel Lefebvre v roku 1970 s cieľom formovať kňazov a ako odpoveď na chyby, ktoré sa podľa neho zaviedli do katolíckej cirkvi po Druhom vatikánskom koncile. Vzťahy so Svätou stolicou sa začali zhoršovať v roku 1988, kedy arcibiskup Lefebvre bez súhlasu pápeža Jána Pavla II. vysvätil štyroch biskupov.

Nedovolené vysvätenie viedlo ku exkomunikácii piatich biskupov. Pápež Benedikt XVI. im v roku 2009 sňal tento cirkevný trest a odvtedy prebiehajú rokovania medzi Bratstvom a Vatikánom, „ako sa znovu úplne začleniť do katolíckej cirkvi“.

Benedikt im síce odpustil tento trest a stiahol exkomunikáciu, no zároveň poukázal na to, že „stále tu ostávajú nezodpovedané otázky cirkevnej vierouky a kým sa neobjasnia, Bratstvo nezíska kánonické postavenie v Cirkvi a lefebvristickí kňazi nebudú môcť zákonne vykonávať žiadnu službu“.

Najväčšou prekážkou návratu Bratstva do Cirkvi je skutočnosť, že odmieta vyjadrenia Deklarácie o náboženskej slobode Dignitatis humanae z Druhého vatikánskeho koncilu a tvrdí, že sú v rozpore s predchádzajúcim učením katolíckej cirkvi.

Diskusie o cirkevnej vierouke medzi SSPX a KNV sa prerušili v lete 2012, kedy generálny predstavený Bratstva, biskup Bernard Fellay, odmietol podpísať tzv. Vieroučnú preambulu, ktorú predstavil Rím. Dialóg medzi KNV a Bratstvom sa však znovu obnovil v roku 2014.

Odvtedy už niekoľko krokov naznačovalo zmierovanie vzťahov medzi Vatikánom a SSPX.

V roku 2015 poverila Svätá stolica jedného kardinála a troch biskupov, aby navštívili semináre SSPX. Tieto návštevy sa uskutočnili s cieľom lepšie spoznať Bratstvo a diskutovať o otázkach náuky a teológie v neformálnejšom prostredí.

Následne, v septembri 2015, zverejnil pápež František list, v ktorom stálo, že počas Jubilejného svätého roku milosrdenstva môžu veriaci platne pristupovať ku sviatosti zmierenia aj u lefebvristických kňazov.

„Verím, že v blízkej budúcnosti sa nájdu riešenia na opätovné úplné začlenenie kňazov a predstavených z Bratstva do Cirkvi,“ napísal pápež.