Pápež odkazuje mladým: Neplytvajte svojim životom hľadaním „vzrušení, ktoré vás nenaplnia“

965
Kultúra života

Mladým ľudom, ktorí už vzdali svoj život, ponúka pápež František alternatívu. Tá je však určená aj tým, ktorí životom plytvajú pri hľadaní nenaplňujúcich vzrušení. Spomínaná ponuka znie: Vzhliadnite na Krista, pretože len on vám môže priniesť trvalé naplnenie.

Pápež 28. júla počas obrovskej uvítacej ceremónie v krakovskom parku Błonie park povedal, že Ježiš je ten, kto vám vie dať ozajstnú vášeň pre život"a aj ten, kto nás inšpiruje k tomu, aby sme sa neuspokojili s trochou, ale aby sme zo seba vydali to najlepšie. Bolo to jedno z jeho prvých stretnutí s mladými ľuďmi počas tohtoročných osláv Svetových dní mládeže.

Vo svojom prejave rímsky pápež podotkol, že mnohí mladí ľudia vstupujú do predčasného dôchodku“ hodia uterák do ringu“ ešte predtým, ako sa ich životy začali.

Vyjadril sa, že ďalší plytvajú svojimi životmihľadaním nenaplňujúcich vzrušení, a to len preto, aby cítili, že žijú. Je znepokojujúce vidieť mladých ľudí ako prichádzajú o svoje najlepšie roky života tak, že plytvajú svoju energiu naháňaním sa za predavačmi príjemných predstávpovedal.

Mladých teda vyzval, aby namiesto toho hľadali trvalé naplnenie, no z iného zdroja. Existuje spôsob ako byť naplnený a získať novú silu,dodal. Nejde o vec alebo nejaký objekt, ale o osobu, ktorá žije. Jej meno je Ježiš Kristus.

Pápež potom vybočil z pripraveného textu a nadšene vyzval mladých ľudí, aby mu odpovedali: Môžete si Ježiša Krista kúpiť? Predávajú Ježiša Krista v obchodoch? Ježiš Kristus je dar! Je darom od Otca!

Tento večerný uvítací ceremoniál, ktorý sa odohral vo štvrtok, bol pápežovým prvým celým dňom v Poľsku počas jeho návštevy v rámci 31. Svetových dní mládeže. Tie prebiehali od 27. do 31. júla.

Svoj prejav začal pápež František vyjadrením vďačnosti svätému Jánovi Pavlovi II., ktorý tieto Svetové dni mládeže založil v roku 1980.

Zo svojho miesta v nebi nás všetkých vidí a je s nami,povedal. Toľko mladých ľudí z toľkých rôznych národov, kultúr a jazykov, avšak s jediným cieľom.; s cieľom tešiť sa, že Ježiš žije medzi nami.

Pápež ďalej vysvetľoval, že oživením nášho nadšenia nasledovať Krista a našou túžbou byť jeho učeníkmi hovoríme, že je nažive.

Aká príležitosť môže byť lepšia na obnovenie nášho priateľstva s Ježišom, ako možnosť vytvárať toto priateľstvo medzi sebou navzájom!povedal. „Aký je lepší spôsob budovania nášho priateľstva s Ježišom ako zdieľať toto priateľstvo s ostatnými!

"Existuje snáď lepší spôsob, ako zažiť nákazlivé radosti evanjelia, než pomocou svojej snahy priniesť Dobrú zvesť do bolestivých a ťažkých situácií všetkých druhov!

Citovaním témy tohtoročných SDM - "Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo" - František povedal, že skutočne požehnaní sú tí, ktorí môžu odpustiť, ktorí z hĺbky srdca prejavujú súcit, ktorí sú schopní ponúknuť ostatným zo seba to najlepšie.

František poukázal aj na veselú náladu, ktorá sprevádzala túto udalosť v Poľsku. Vyjadril sa, že spolu so všetkými mladými ľuďmi, ktorí sa zúčastnili osobne, alebo prostredníctvom moderných médií, spravíme z tohto Svetového dňa mládeže autentickú jubilejnú oslavu.

Nič nie je krajšie, ako vidieť nadšenie, obetavosť, horlivosť a energiu, s ktorou toľko mladých ľudí žije svoje životy,povedal.

Keď sa Ježiš dotkne srdca mladého človeka, stáva sa schopným vykonať naozaj veľké veci.

Pápež opísal svoje nadšenie, keď načúval mladým ľuďom ako sa delili o svoje sny, svoje otázky a aj netrpezlivosť s tými, ktorí prehlasujú, že nič sa nedá zmeniť.

Je krásne a potešujúce vidieť všetok ten rozruch!" povedal pápež. Dnes na vás hľadí Cirkev a chce sa od vás učiť. Chce mať istotu, že Otcove milosrdenstvo stále má aj mladú tvár a neustále nás nabáda, aby sme sa stali súčasťou Jeho Kráľovstva.

Keďže poznám vaše nadšenie pre poslanie, opakujem: milosrdenstvo má stále mladú tvár!

Rímsky pápež pokračoval, že milosrdné srdce je to, ktoré sa snaží prekročiť svoju zónu pohodlia a ide von každého objať.

Je tiež "útočiskom" pre bezdomovcov, utečencov a migrantov. Pozná význam nehy a súcitu.

Vysloviť spolu s vami slovo "milosrdenstvo" znamená hovoriť o príležitosti, budúcnosti, odhodlaní, dôvere, otvorenosti, pohostinnosti, súcite a snoch.

Pápež potom mimo pripravených textov povedal, že keď je srdce otvorené, je schopné snívať. Je tam aj priestor pre milosrdenstvo, ako aj priestor na pohladenie tých, ktorí trpia.

V tomto srdci má miesto aj priblíženie sa k tým, ktorí vo svojom srdci nemajú pokoj, ktorým chýba niečo potrebné pre život alebo k tým, ktorí nemajú tú najkrajšiu vec: vieru.

František sa mladých ľudí snažil odradiť od toho, aby vstúpili do predčasného dôchodku. Mal na mysli predovšetkým tých, ktorí sú porazení ešte pred tým ako sa hra začala. Myslel aj tých, ktorí smutne chodia po svete, ako keby život nemal žiaden zmysel.

Hlboko vo svojom vnútri sú takíto mladí ľudia znudení... a zároveň aj nudní!povedal pápež.

Prezradil tiež, že ho trápi, keď vidí ako mladí ľudia plytvajú svojím životom pri hľadaní vzrušenia alebo pocitu, že žijú. Tento pocit však nadobúdajú skĺznutím na zlú cestu, za čo musia nakoniec zaplatiť,.... a to draho.

Je znepokojujúce vidieť mladých ľudí ako prichádzajú o svoje najlepšie roky života tak, že plytvajú svoju energiu naháňaním sa za predavačmi príjemných predstáv.

Mladých ľudí teda oslovil s možnou alternatívou: hľadať silu milosrdenstva", ktorá im dodá dlhotrvajúci zmysel života a naplnenie.

Existuje spôsob ako byť naplnený a získať novú silu. Nejde o vec alebo nejaký objekt, ale o osobu, ktorá žije. Jej meno je Ježiš Kristus.

Ježiš Kristus je ten, ktorý vám vie dať ozajstnú vášeň pre životpovedal. Potom dodal, že je aj ten, ktorý nás vedie k tomu, aby sme sa neuspokojili s trochou, ale aby sme zo seba vydali to najlepšie.

Ježiš nás vyzýva, podnecuje nás a pomáha nám ďalej sa snažiť, a to kedykoľvek, keď sme v pokušení vzdať sa. Ježiš nás poháňa, aby sme mali vysoké ciele a aby sme snívali o veľkých veciach.

František tiež hovoril o citáte z evanjelia, kde Kristus navštívil dom svojich priateľov. Išlo o dom Marty, Márie a Lazara. Ako je v tejto pasáži uvedené, Marta mala plné ruky práce s pohostením Krista, zatiaľ čo Mária sa s hosťom jednoducho rozprávala.

Mnohé z našich pracovných pozícií a povinností z nás môžu spraviť podobných Marte: zaneprázdnených, rozptýlených, neustále bežiacich z miesta na miesto. Avšak môžeme byť aj ako Mária: a to kedykoľvek, keď vidíme krásnu krajinu, alebo keď sa v našom mobile pozrieme na video od priateľa, môžeme sa zastaviť a zamyslieť sa, zastaviť sa a počúvať...

Ježiš sa chce zastaviť a vstúpiť do nášho domu,vysvetľuje František. "Pozrie sa na nás a uvidí, ako sa ponáhľame a riešime všetky starosti. Tak isto to urobil pri Marte... a bude na nás čakať, aby sme ho počúvali tak ako Mária. Počká, aby sme si uprostred toho všetkého zhonu spravili na neho čas.

Vo svojej výzve určenej mladým ľuďom pápež povedal, že v prípade ak chcú mať kompletný život, musia sa začať snažiť byť otvorení a pozorní.

Povedal, že to je preto, lebo šťastie sa zasieva a kvitne v milosrdenstve: Toto je jeho odpoveď, jeho ponuka, jeho úloha, jeho dobrodružstvo: milosrdenstvo.

František sa vrátil k príkladu Márie z Nazareta a k jej odvážnemu 'áno', ktoré "začalo jej najväčšie dobrodružstvo milosrdenstva.

Všetky generácie ju budú nazývať požehnanou,povedalpre nás všetkých je 'Matkou milosrdenstva'.

Všetkých prítomných mladých pápež nabádal modliť sa, aby mohli začať najväčšie dobrodružstvo svojho milosrdenstva."

Zapoj nás do dobrodružstva stavania mostov a strhnutia múrov, prekážok a ostnatých drôtov,modlil sa pápež. Zapoj nás do dobrodružstva pomoci chudobným, tým, ktorí sa cítia osamelí a opustení, alebo už vo svojich životoch nenachádzajú zmysel.

Tu sme, Pane! Pošli nás podeliť sa o tvoju milosrdnú lásku,“ dokončil pápež. Potom pokračoval vyjadrením svojej túžby privítať Krista medzi účastníkmi Svetového dňa mládeže.

Chceme vyhlásiť, že naše životy sú naplnené, ak sú formované milosrdenstvom. Pretože toto je tá lepšia časť, ktorú nám nikdy nikto nevezme.