Zázrak, ktorý viedol “Obi-Wan Kenoba” konvertovať na katolícku vieru

4,215
Kultúra života

Alec Guinness je jedným z najznámejších hercov 20. storočia. Hoci sa počas svojej kariéry objavil v mnohých filmoch a získal veľa ocenení, najviac sa preslávil ako Obi-Wan Kenobi vo filme Hviezdne vojny.

Veľa ľudí však o ňom nevie, že keď mal 42 rokov konvertoval na katolícku vieru– a to sčasti kvôli zázraku.

Guinness sa narodil v roku 1914 v Londýne do rozvrátenej rodiny. Svojho otca nikdy nepoznal a vyrastal v chudobe. Hoci bol v 16-tich rokoch prijatý do anglikánskej cirkvi, nebol si celkom istý, čo preňho toto náboženstvo znamená. Počas nasledujúcich rokov prechádzal od presbyteriánstva k ateizmu, marxizmu, budhizmu a dokonca navštívil aj niekoľko stretnutí kvakerov. Ako správny Angličan žijúci na začiatku 20. storočia, sa vôbec nezaujímal o katolícku vieru.

Počas skúšania hry Hamlet k nemu pristúpil anglikánsky kňaz, ktorý mu vysvetlil, že si počína zle a nasmeroval ho správnou cestou. Niečo z tohto stretnutia sa ho duchovne dotklo a on znovu získal záujem o anglikánsku vieru.

Ešte hlbšie do anglikánskej viery ho to ťahalo počas chaosu druhej svetovej vojny. V roku 1954, keď mal 40 rokov, zažil niečo, čo mu zase otvorilo dvere k tomu, aby začal uvažovať aj o katolíckej viere.

Práve bol vo Francúzsku a pracoval na filme Otec Brown. Jeho hlavnou postavou je dobre známy kňaz, ktorí rieši rôzne zločiny. Ide o postavu z románu G. K. Chestertona. Guinness hral v tomto filme hlavnú úlohu a tak bol oblečený ako katolícky kňaz. Keď počas nakrúcania kráčal dolu ulicou v kňažskom rúchu, všimli si ho miestne deti. Mysleli si, že je to skutočný katolícky kňaz. Jedno z detí vybehlo hore, s veľkou dôverou schmatlo jeho ruku a spolu s ním kráčalo dolu ulicou.

Takú dôveru a lásku, aké toto dieťa cítilo ku katolíckym kňazom, naňho veľmi zapôsobili a prinútili ho, aby začal vážne rozmýšľať nad katolíckou vierou. Sám neskôr vysvetlil:

„Keď som kráčal ďalej, uvedomil som si, že cirkev, ktorá v dieťati vyvoláva takúto dôveru, robí kňazov, aj keď o tom nevedia, tak ľahko prístupnými. Tá jednoducho nemôže byť taká intrigánska a hrozná, ako ju často vykresľujú. Začal som sa oslobodzovať od mojich naučených a hlboko zakorenených predsudkov."

Krátko po tom, dostal jeho syn Matthew detskú obrnu a zdalo sa, že sa blíži jeho smrť. Zúfalý Guinness hľadal pomoc u Boha. Začal chodievať do miestneho katolíckeho kostola a modlil sa.

Uzavrel s Bohom dohodu: ak Boh uzdraví Matthewa a jeho syn to bude chcieť, dovolí mu stať sa katolíkom.

Napriek všetkým očakávaniam jeho syn (zázračne?) vyzdravel! Guinness a jeho manželka zapísali Matthewa do jezuitskej školy. O niekoľko rokov neskôr Guinness, jeho manželka aj syn konvertovali na katolícku vieru.

Guinness ostal verný katolíckej cirkvi po zvyšok jeho života. Zomrel v roku 2000. Nech odpočíva v pokoji!