V ojedinelom rozhovore vymenúva Benedikt XVI svojich obľúbených svätcov

1,366
Jakub Betinský
Kultúra života

Od svojej rezignácie z pápežského stolca pred viac ako troma rokmi dáva Benedikt XVI rozhovory iba zriedkavo. Nedávno ale urobil výnimku a bývalý pápež si našiel čas na rozhovor nielen o jeho nástupcovi, ale i o svätcoch, ktorí ho sprevádzali počas jeho života.

V tomto rozhovore, ktorý bol uverejnený 24. augusta v talianskych novinách La Reppublica, Benedikt povedal, že bol ohľadne svojej rezignácie pokojný a šťastný. I keď počas svojho pontifikátu narazil na „menšie a väčšie ťažkosti“, bolo tam i „mnoho milostí“, ktoré vyplývajú z toho, že nebol sám.

„Od začiatku som si bol vedomý svojich obmedzení a tak, ako som sa o to vždy vo svojom živote snažil, prijal som ducha poslušnosti,“ povedal pápež.

„Uvedomil som si, že všetko, čo som musel spraviť, som nemohol spraviť sám a tak som bol takmer nútený sa dať do rúk Boha, zveril som sa Ježišovi; tomu, ku ktorému som sa cítil pripútaný starým a stále hlbším priateľstvom počas toho, ako som postupne písal moje dielo o ňom (Ježiš Nazaretský).

Benedikt povedal, že okrem samotného Ježiša to bola i Mária, ktorá hrala kľúčovú úlohu v tom, ako ho podporovala počas ťažkostí, ktorým čelil. Momenty, keď sa k nej cítil obzvlášť blízko, povedal, boli tie, keď „recitoval svätý ruženec a počas návštev mariánskych posvätných miest.“

Zatiaľ čo Ježiš a jeho Svätá Matka sú určite prvými na zozname pre každého pápeža, ktorého by sme sa spýtali, Benedikt vymenoval tiež niekoľko svätcov a cirkevných otcov, ktorý zohrali významnú úlohu počas jeho života a pontifikátu.

Pápež povedal, že jeho „životnými sprievodcami na ceste“ boli vždy „sv. Augustín a sv. Bonaventúra“, na ktorých sa obracia ako na svojich „majstrov Ducha“.

Pápež na dôchodku tiež poukázal na svojho menovca, sv. Benedikta, ktorého motto „Nič neuprednostni pred Kristom“ sa stalo „ešte osobnejším“ počas jeho pôsobenia ako rímskeho biskupa.

Nakoniec, a so štipkou irónie, Benedikt povedal, že sv. František, „ten žobrák z Assisi“, sa pre neho stal ďalším blízkym sprievodcom na jeho ceste.  Sv. František, povedal pápež, bol „prvým kto vycítil, že svet je zrkadlom tvorivej lásky Boha, z ktorého sme prišli a ku ktorému putujeme.“

Poznámka na okraj: i keď to bol pápež František, kto napísal environmentálnu encykliku Laudato Sì v 2015, Benedikt XVI bol dlho označovaný ako „zelený pápež“ pre jeho dôraz, ktorý kládol na stvorenie. Bol to on, kto si dal nainštalovať solárne panely na strechu jeho vatikánskej Paul VI Hall, a tlačil na malý mestský štát, aby sa stal zónou úplne očistenou od uhlíka.

Benedikt povedal, že útecha, ktorú dostal počas svojho pontifikátu, neprišla iba zhora, ale prichádzala denne cez listy „pokorných a jednoduchých ľudí, ktorí ma chceli informovať, že sú mi na blízku; že sa za mňa modlia.“

Táto podpora, povedal pápež, neprestala, ale „pokračovala i po mojej rezignácii, za čo môžem byť iba vďačný Pánovi a všetkým tým, ktorí vyjadrili a stále prejavujú svoju lásku.“

Keď už hovoríme o pápežovi Františkovi, Benedikt povedal, že poslušnosť svojmu nástupcovi „nebola nikdy otázkou“, a že od Františkovho zvolenia medzi nimi rástol pocit „hlbokého spojenia a priateľstva.“

„Vo chvíli jeho zvolenia som tak ako mnohí zakúsil spontánny pocit vďačnosti smerom k Prozreteľnosti“, povedal pápež, a vysvetlil, že po tom, ako sme mali dvoch pápežov zo strednej Európy, „Pán takpovediac obrátil svoju tvár na Všeobecnú Cirkev a pozval nás k širšiemu, viac katolíckemu spojeniu.“

Benedikt povedal, že bol hlboko dojatý „nezvyčajnou ľudskou dostupnosťou, ktorú ku mne mal“ pápež František od samého začiatku.  

Tiež poznamenal, ako sa mu ihneď po Františkovom zvolení snažil nový pápež dovolať do jeho rezidencie vo vatikánskom kláštore Mater Ecclesiae. Keďže sa mu nedovolal, František to opäť skúšal potom, ako pozdravil veriacich z balkóna baziliky sv. Petra a tentoraz úspešne.

Pápež František „ku mne hovoril s veľkou láskavosťou,“ spomína Benedikt a poznamenáva, že od toho dňa „mi dal dar úžasne otcovsko-bratského vzťahu.“

Nielenže František často posiela Benediktovi „malé dary“ a osobné listy, ale taktiež robí všetko preto, aby navštívil svojho predchodcu predtým, ako sa vydá na každú veľkú cestu.

„Ľudská zhovievavosť, s ktorou sa ku mne správa, je pre mňa osobitou milosťou tejto poslednej časti môjho života, za ktorú môžem byť len vďačný,“ povedal Benedikt.

„To, čo hovorí iným ľuďom o dostupnosti, nie sú iba slová. Dáva ich do praxe so mnou. Nech mu za to Pán dá denne pocítiť svoju láskavosť. Toto pre neho od Pána žiadam.“

Benedikt poskytol tento rozhovor talianskemu autorovi Eliovi Guerrerovi, ktorého kniha “Servant of God and Humanity: The biography of Benedict XVI,” vyjde 30. augusta v taliančine.  

Nielenže je v tejto knihe predslov od samotného pápeža Františka, ale taktiež obsahuje celý Guerrerov rozhovor s Benediktom XVI. V súčasnej dobe nebol ohlásený nijaký dátum vydania jeho knihy v angličtine.