Je vôbec možné ísť na omšu s deťmi? Tipy ako prežiť návštevu kostola s rodinou

1,895
Kultúra života

Toto by celkom iste mohlo byť jedno z najmilších videí na internete. Zároveň je to asi aj cieľom každého katolíckeho rodiča, ktorý má malé deti.  Neprajeme si všetci, aby naše deti vedeli slúžiť “omšu“ tak krásne, ako Isaiah?

Zatiaľ však dostať moju rodinu na omšu znamená boj a to už nehovorím o učení sa modlitieb! Nezáleží na tom, ako skoro vstanem alebo ako starostlivo nachystám oblečenie večer predtým, vždy nás niečo spomalí. A nie je to o nič lepšie ani v čase, kým sa dostaneme do kostola (obyčajne už zvoní a kňaz sa blíži k oltáru) a my sa dovlečieme (tak potichu ako je to len s batoľaťom a štyrmi chlapcami mladšími ako 10 rokov možné) do svojej lavice.

Zasadací poriadok je pre náš úspech životne dôležitý a kým sa všetci usadíme, vždy sa musíme posúvať. Neprešli sme si presne tým istým minulý nedeľu? Prečo musíme opakovať vety ako neobzeraj sa a buď ticho KAŽDUČKÝ TÝŽDEŇ? Občas sa nám predsa len prihodia nedele, kedy je každý veľmi pozorný a správa sa tak slušne, že ostatní farníci nám skladajú komplimenty o tom, aké dobré boli naše deti počas omše. To sú tie najlepšie dni - z nich potom čerpám počas tých najťažších.

5 ročné dieťa slúži doma "omšu" :)

Komik Tim Hawkins povedal: „Ktokoľvek napísal pieseň “Easy like Sunday morning“ (v preklade: Je to jednoduché ako nedeľné ráno) určite nebral deti pravidelne do kostola.“ Úplne súhlasím. Nie je na tom nič jednoduché.

Samozrejme však vieme, že niektoré veci v živote jednoduché sú. Boh chce mať naše deti vo Svojom dome a my, ako rodičia, sme povinní zobrať ich tam, aj keď sa nám to zdá príliš náročné. Možno nebudeme počuť ani slovko z Evanjelia a budeme sa cítiť akoby sme sa zúčastnili wrestlingového zápasu a nie sedeli potichu v kostolnej lavici. Boh sa však teší našej ochote obetovať vlastné pohodlie, aby sme priviedli deti na Jeho oslavu. Tu je niekoľko tipov z mojej skúsenosti, aby bola účasť na omši pre vašu rodinu trošku reálnejšia. Nesľubujem, že výsledkom budú deti ako Isaiah, ale môže vám to pomôcť prežiť jednu alebo dve omše.

1. Stanovte si priority - omša by pre vás a vaše deti nikdy nemala byť vecou výberu (okrem situácie, že je niekto chorý, prípadne za iných mimoriadnych okolností.) Deťom prospieva rutina. Už odmalička je dôležité učiť ich podľa vlastného príkladu, že nedeľná návšteva kostola je jednoducho tým, čo robí vaša rodina. Začnú to vnímať ako bežnú súčasť týždňa a jedného dňa sa na to budú možno aj tešiť.

2. Nezabúdajte na svoj cieľ - Je vaším cieľom mať dobre vychované deti alebo deti, ktoré milujú Krista? Nemáme deti trénovať len preto, aby vedeli hodinu sedieť potichu a pokojne. To by nemal byť náš cieľ. Našim skutočným cieľom je pestovať lásku k Bohu, Jeho Synovi a Jeho Cirkvi. Ak na to pamätáme, môže vám to pomôcť udržať si chladnú hlavu a ostať v pokoji, keď sa deti nesprávajú úplne ako anjelíci. Ak sa budete hnevať a rozrušovať, budú si spájať návštevu kostola s nahnevanou mamou a otcom. Ak ich pokojne napomenieme, naučia sa vnímať krásu našej viery.

3. Očakávajte aj horšie dni a nechajte si priestor na odpustenie - Tak isto ako my mávame dni, keď sa nám menej darí a strácame trpezlivosť (alebo náladu), aj naše deti majú dni, keď sa nesprávajú najlepšie. Je to možnosť sprítomniť Božiu milosť k nim.

4. Plánujte a pripravujte sa - Je veľmi dôležité pripraviť sa na omšu prakticky a duševne už dopredu. Vysvetlite svojim deťom aké správanie od nich na omši očakávate a dôvody, prečo sa musíme riadiť určitými pravidlami. Moje deti rýchlo pochopili, že musíme byť ticho, pretože ostatní sa modlia a počúvajú Boha. To vďaka tomu, že sme im to nepredniesli len ako požiadavku nehovoriť a neobzerať sa. Keď sú už deti väčšie, žiadame ich, aby nám cestou do kostola tieto pravidlá zopakovali. Funguje to ako pripomenutie a zároveň poučenie pre menšie deti. Prečítať si a diskutovať o nedeľných čítaniach vopred, môže byť dobrým zvykom pre vás a vaše deti. Skutočne to pomôže deťom, aby sa viac sústredili na omšu. Potom lepšie pochopia to, čo počas omše zaznie. Ak musíte odísť z kostola, pretože vaše dieťa plače alebo si s batoľaťom učiacim sa cikať na nočník urobíte výlet na záchod, budete sa môcť zase sústrediť, pretože ste čítania čítali už vopred.

5. Cvičte - Súčasťou prípravy je precvičovanie. Podobne ako malému Isaiahovi, aj mojim deťom sa zapáčilo hrať sa na “omšu”. Nemáme síce všetky tie zaujímavé rekvizity, ale pekný pohár na víno a špeciálny tanier to zachránia. Nielenže sa tak deti naučia jednotlivé časti omše, ale precvičia si aj sedenie, státie, kľačanie a umenie byť ticho.

6. Cestou sa pomodlite - Cestou do kostola sa vždy modlíme k Duchu Svätému, aby počas omše pomohol našim deťom rásť v láske k Bohu a nám ovládať sa.

7. Oblečte sa slávnostne - Čas, ktorý strávite obliekaním detí do pekných šiat ich naučí, aká dôležitá je účasť na omši. Nejde len o ďalší voľný deň alebo výlet do parku, ideme do Božieho domu a Ježiš nás tam očakáva. Chceme kvôli Nemu vyzerať čo najlepšie. Zdá sa, že deti to chápu a vyjadria to slušným správaním. Viac o obliekaní do kostola nájdete tu.

8. Prineste si zásoby - Na túto tému zaznievajú rôzne názory a ja musím povedať, že naše zásoby sa menia podľa temperamentu každého z mojich detí. Niektoré z mojich detí vedia úctivo chrúmať cereálnu tyčinku a vďaka tomu sú počas omše ticho, ostatné majú potrebu hádzať tú istú cereálnu tyčinku po prísediacich farníkoch. Obsah tašky so zásobami závisí od temperamentu a požiadaviek vašich detí. My máme prísne pravidlo, že ak má dieťa viac ako dva roky, nemá dovolené žiadne občerstvenie.  Nemluvňatá a batoľatá môžu dostať cereálnu tyčinku, vrecúško s detskou výživou a občas aj lízanku, aby si rodičia trošku zohriali miesto počas omše a pomodlili sa. Nosíme si aj tri “sväté” knižočky. Starší chlapci tiež sledujú detské misály a iné knižočky.  (Na koniec tohto článku som umiestnila zoznam troch knižočiek, ktoré teraz používame.)

9. Spolupracujte a vysvetľujte priebeh - Deti sa veľmi radi zapájajú do spevov a modlitieb, ktoré poznajú (táto časť je o cvičení). Pomôžte im, aby neboli len pozorovateľmi a náhodnými divákmi, ale aby sa tiež zapájali do slávenia bohoslužby. Šepkajte im, čo sa deje počas tých najdôležitejších častí: „Práve teraz sa chlieb mení na Pána Ježiša! Sleduj a modli sa, aby Ježiš bol aj tvojom vnútri.“ Postupne sa budú tešiť na tie špeciálne chvíle, keď si ich pritiahnete k sebe a jednoduchým spôsobom sa s nimi podelíte o pravú vieru.

10. Vyhýbajte sa miestnosti pre matky s deťmi až do chvíle, kým vaše dieťa alebo vy nezačnete naozaj plakať - Boli ste už niekedy v miestnosti pre matky s deťmi, kde ostatní rodičia chceli s vami viesť plnohodnotný rozhovor a školopovinné deti sa hrali naháňačku a to všetko počas omše? Zo svojej skúsenosti viem, že byť za skleneným oknom neprispieva k nábožnému a úctivému prostrediu. Moje deti sa väčšinou správajú horšie, keď sme tam. Kopírujú správanie ostatných detí a dospelých, nezapájajú sa do spevov a rýchlo sa prestanú sústrediť. Nechajte si návštevu tejto miestnosti pre prípad, že vaše dieťa bude skutočne plakať, budete s dieťaťom sami alebo budete mať také strašné ráno, že vy sami možno skončíte so slzami v očiach.

11. Pokračujte - Keď odídete z kostola alebo aj neskôr počas týždňa si s deťmi vyhraďte čas na rozhovor o čítaniach, homílii a ich správaní. Pomôžte im a naučte ich ako aplikovať do života to, čo sa na omši naučili. Znova s nimi preberte spôsoby, ako zlepšiť ich správanie alebo ich pochváľte za dobre vykonanú prácu.

Vždy si pritom pamätajte, že takéto pravidlá a postupy budú vaše deti potrebovať len na určitý, krátky čas. Hovorí sa, že “dni sú dlhé, ale roky krátke” a toto obdobie skončí skôr, než sa nazdáte. Využite tento čas a ponorte sa do nevinnej a čistej viery vašich detí. Všímajte si ich úžas a udivenie nad Pánom a Jeho skvelou prácou. Možno práve vaše deti vás naučia najdôležitejšie lekcie vlastnej viery.