Untitled-7-810x500.png

Plánované rodičovstvo investuje 40 miliónov dolárov do znovuzvolenia Bidena, čo je menej ako v posledných dvoch voľbách

8
Kultúra smrti
  • PPAF a PPV investujú 40 miliónov dolárov do znovuzvolenia Bidena a potratov.
  • Plánované rodičovstvo plánuje investície na obranu potratov v Kongrese a štátoch.
  • Investície Planned Parenthood sú menšie ako v predchádzajúcich volebných cykloch.
  • Postoje k potratom majú malý vplyv na voľby, najmä medzi demokratmi.

Akčný fond plánovaného rodičovstva (Planned Parenthood Action Fund - PPAF) a organizácia Plánované rodičovstvo hlasuje (Planned Parenthood Votes - PPV) v pondelok oznámili, že tento rok chcú vynaložiť 40 miliónov dolárov na znovuzvolenie prezidenta Joea Bidena a zvýšenie zastúpenia zástancov potratov v Kongrese. Ale napriek tomu, že demokrati’ zdôrazňujú rok 2024 ako kľúčový boj za “reprodukčnú slobodu”, výdavky potratového gigantu’ sú v skutočnosti menšie ako v predchádzajúcich dvoch volebných cykloch.

PPAF’s a PPV’s takzvaný “We Decide” program bude “realizovať strategické investície na obranu Bieleho domu a Senátu, opätovné získanie Snemovne reprezentantov, štátnych zákonodarných zborov, guvernérskych úradov a najvyšších štátnych súdov - ako aj na prijatie kritických volebných opatrení v oblasti potratových práv [sic] v celej krajine a na spustenie registrácie voličov,” podľa politických odnoží najväčšieho národného potratového reťazca.

Na celoštátnej úrovni sa plánovaná rodičovská spoločnosť chce zamerať na Arizonu, Georgiu, Montanu, New Hampshire, New York, Severnú Karolínu, Pensylvániu a Wisconsin; zatiaľ čo štátne organizácie pripravujú “silné” kampane v Kalifornii, na Floride, v Michigane, Minnesote, Nevade, Severnej Karolíne a Ohiu.

“Pre politikov, ako je Donald Trump, ktorí sú proti potratom, bolo ukončenie procesu Roe v. Wade len zahrievacím kolom,” vyhlásila výkonná riaditeľka PPV Jenny Lawsonová. “Voľby v roku 2024 sú naším časom na rozhodnutie,”dodala, čím naznačila zámery potratovej lobby’vykresliť republikánskeho vyzývateľa ako tajne oddaného zákazu potratov na celoštátnej úrovni napriek jeho verejné zdôrazňovanie opaku.

Pozoruhodné je, že zatiaľ čo Bidenova kampaň a ďalší demokrati dali jasne najavo, že za kľúč k úspechu považujú zvýšenie účasti voličov podporujúcich potraty, Forbes uvádza, že Planned Parenthood’s investícia 40 miliónov dolárov je v skutočnosti nižšia ako 45 miliónov dolárov, ktoré vynaložila na zosadenie Trumpa v roku 2020, a 50 miliónov dolárov, ktoré vynaložila v polovici volebného obdobia v roku 2022, teda v prvej sérii volieb nasledujúcich po Roe’s obrat. Výročné správy potratového gigantu’zverejnené v rokoch 2023 a 2024 ukázali, že prijaté peniaze naďalej rastú, čo vylučuje finančné obmedzenia.

Ianthe Metzgerová, senior riaditeľka pre komunikáciu na podporu plánovaného rodičovstva, vysvetlila tento rozdiel tvrdením, že v tomto roku sa o ťarchu delia aj iné ľavicové organizácie, ako napríklad Americká únia občianskych slobôd (ACLU) s vlastnými aktivitami v rámci kampane za potraty, na rozdiel od roku 2022, keď “to naozaj len plánované rodičovstvo kričalo o potratoch.”

Napriek svojej verejnej bravúre si však možno aj Planned Parenthood v súkromí uvedomuje to, čo zástancovia potratov tvrdia už roky: že agitácia za potraty neprináša toľko hlasov, ako mnohí v oboch stranách trvajú na svojom.

Kým potratová lobby porazila zástancov potratov v početných volebných iniciatívod Roe’pádu, dostupné dôkazy naznačujú, že potraty neboli masívnym alebo neprekonateľným faktorom vo voľbách. Žiadny štát, ktorý uzákonil takmer úplný zákaz interrupcií pred novembrom 2022, neprehodil guvernéra ani zákonodarný zodpovedný, a pokiaľ sa dala vyčítať nejaká konzistentná zaujatosť, bola v prospech úradujúcich bez ohľadu na stranu alebo pozíciu po potrate; 94 % existujúcich úradníkov udržali si svoje kreslá.

Posledný piatok sa Jonathon Van Maren zo stránky LifeSite’rozprával s Dr. Michaelom Newom, vedúcim spolupracovníkom Charlotte Lozier Institute a docentom praxe na Busch School of Business na Katolíckej univerzite v Amerike, aby sa bližšie pozrel na to, čo skutočne hovoria údaje z prieskumov verejnej mienky o tom, ako potraty ovplyvňujú voličov.

“Podľa Gallupu takmer všetky nedávne nárasty ‘pro-choice’ nálad nastali medzi sebaidentifikovanými demokratmi,” povedal New. “Postoje k potratom medzi nezávislými a republikánmi sa prakticky nezmenili. Skutočnosť, že sebaidentifikovaní demokrati začínajú viac podporovať legálne interrupcie, pravdepodobne nebude mať veľký vplyv na voľby — vzhľadom na to, že sebaidentifikovaní demokrati už dôsledne volia demokratických kandidátov.”

Podporovateľom života odporučil, aby sa “až tak veľmi nezaoberali krátkodobými výkyvmi verejnej mienky. Existujú určité dôkazy, že postoje verejnosti k interrupciám majú tendenciu kolísať v reakcii na aktuálne udalosti. Existujú určité dôkazy, že zástancovia života stratili určitú pozíciu vo verejnej mienke po rozhodnutí Najvyššieho súdu z roku 1989, pretože mnohí pozorovatelia mali pocit, že zvrátenie rozhodnutia vo veci Roe v. Wade sa blíži. Napriek tomu diskusia o čiastočnom potrate v 90. rokoch viedla k výraznému nárastu pro-life nálad.”