Stephen-Lecce-810x500.jpg

Ontário zavádza politiku, ktorá vyžaduje, aby boli hosťujúci rečníci v školách oznamovaní rodičom

23
Kultúra života
  • Provincia Ontário zaviedla nové pravidlá ohľadom informovania rodičov o hosťujúcich rečníkoch.
  • Rodičia musia byť informovaní o podujatiach, témach a materiáloch distribuovaných žiakom.
  • Politika zabezpečuje transparentnosť a zodpovednosť v rámci vzdelávacieho systému Ontária.
  • Ontarijské školské rady majú protirodinné politiky, ktoré obmedzujú informovanie rodičov.

Provincia Ontário zaviedla nové pravidlá, podľa ktorých musia byť rodičia informovaní predtým, ako budú do školy pozvaní hosťujúci rečníci, aby sa prihovorili žiakom. 

“Od začiatku školského roka 2024/2025 vás bude škola informovať o podujatiach a aktivitách s hosťujúcimi rečníkmi alebo vystúpeniami najmenej 14 kalendárnych dní pred ich konaním,” uvádza sa v novej smernici Ministerstva školstva provincie Ontário.  

Podľa novej smernice musia byť rodičia informovaní o čase a dátume podujatia, téme, súvislosti prednášky’s ich dieťaťom’so vzdelávaním, mene prednášajúceho, organizácii, ktorú zastupuje, a podrobnostiach o všetkých materiáloch, ktoré sa rozdávajú žiakom. Rodičia sa tiež môžu rozhodnúť, že ich deti sa takýchto prezentácií nezúčastnia, ak nesúhlasia s témou.   

Smernica je súčasťou “Ontária’Policie/Programového memoranda 170.”V dokumente zo 6. júna sa uvádza, že jeho cieľom je zlepšiť komunikáciu medzi rodičmi a školami, ako aj zabezpečiť väčšiu transparentnosť a zodpovednosť v rámci ontarijského’vzdelávacieho systému.  

Aj keď nie je uvedená ako dôvod novej zmeny, pripravovaná politika prichádza po viacerých prípadoch v iných provinciách, keď tretími stranami bol na školách prezentovaný nevhodný, pro-LGBT obsah.

V máji provincia New Brunswick bila na poplach po tom, čo rodičia zistili, že ich deti sa učili o nemorálnych sexuálnych praktikách prostredníctvom “sexuálnej výchovy” skupiny, ktorá bola pozvaná do školy, čo viedlo k tomu, že premiér zakázal organizáciu zo vzdelávacieho systému.

Podobná udalosť sa odohrala v roku 2023 v provincii Saskatchewan, keď prednášajúci zo spoločnosti Planned Parenthood rozdával stredoškolákom grafické, zvrhlé materiály. Podobne ako New Brunswick, aj Saskatchewan urýchlene zakázal plánované rodičovstvo.

Napriek rozhodnutiu provincie Ontario’zabezpečiť väčšiu transparentnosť, mnohé školské rady v provincii’majú zavedené rozhodne protirodinné politiky, čoho dôkazom bola aj aprílová správa o rodičoch z Ontária, ktorí neboli učiteľmi ani zamestnancami informovaní o problémoch svojich detí’s “rodovou identitou”. 

V skutočnosti majú mnohé ontarijské školské rady politiku, ktorá vyžaduje, aby učitelia a zamestnanci zatajili rodičom súkromné informácie o žiakoch’a ich rodičoch.    

Napr. najväčšia školská rada v provincii, Toronto District School Board (TDSB), má politiku, podľa ktorej je potrebné získať súhlas žiaka predtým, ako môžu byť rodičia informovaní o rozhodnutí ich dieťaťa identifikovať sa ako “transrodové.”

“Škola by nikdy nemala prezradiť rodičom’/opatrovateľom’/opatrovateľkám’rodovú nekonformitu alebo transrodový status žiaka’bez predchádzajúceho výslovného súhlasu žiaka’”, uvádza TDSB vo svojom smernice.   

Podobné zásady platia v školských radách v celom Ontáriu vrátane York Region District School Board, Thames Valley District School Board, a Hamilton-Wentworth District School Board.   

Ako LifeSiteNews už informovala, školská rada okresu Limestone v Kingstone dokonca oznámila zamestnancom, že môžu byť potrestaní za podporu rodičovských práv, používanie výrazov ako “chlapci a dievčatá,” a zastávanie “pravicových” názorov.   

Kým ontarijské školy pracujú na tom, aby rodičom neposkytovali informácie, Alberta aj Saskatchewan zaviedli právne predpisy, ktoré majú zabezpečiť, aby rodičia boli informovaní o rozhodnutiach svojich detí’v škole.   

“Saskatchewan a Alberta sa zhodujú v tom, že kľúčovými postavami v živote detí’sú ich rodičia a naše provincie sa zaviazali podporovať rodiny a deti, aby mohli spoločne riešiť jedinečné potreby,” provincie písali v spoločnom liste na obranu rodičovských práv. 

Učiteľka zo Saskatchewanu, ktorá si želá zostať v anonymite, predtým pre LifeSiteNews povedala, že sa cíti vinná za to, že pred rodičmi niečo tají, a podporuje rozhodnutie informovať rodičov.      

“Obávam sa, že nepodporujeme žiakov ani rodičov, keď zachovávame tajomstvá,” vysvetlila. “Máme veľa žiakov, ktorí používajú alternatívne mená, ktoré sa niekedy počas roka často menia, a potom sa nás rodičia pýtajú, či sme o zmenách vedeli až po tom, čo sa stali. Cítim sa zodpovedná za udržiavanie tajomstva a nemyslím si, že je to’fér. Myslím si, že školy už teraz preberajú príliš veľa ‘rodičovských úloh’ a je’dôležité, aby rodičia hrali ‘rodičovskú úlohu’ nie učitelia!" ”