pf-oct-2-810x500.jpg

Pápež František vyzýva na modlitbu a pôst 7. októbra, aby sa vo svete dosiahol mier

12
Kultúra života

Pomôžte dopraviť do Gazy nákladné autá s pomocou: Pápež František požiadal katolíkov na celom svete, aby 7. októbra konali modlitby a pokánie, keďže sa pridal k žiadosti jeruzalemského kardinála, aby sa Cirkev modlila za mier v regióne.

Pápež František to neplánovane oznámil na konci svojej homílie pri svätej omši, ktorou dnes otvoril druhé zasadanie synody o synodalite’a vydal výzvu pre celú Cirkev.

Čítajte: FOTO: Pápež František otvára záverečné zasadnutie Synody’vatikánskou omšou

Pripomínajúc, že “vietor vojny a plamene násilia naďalej ničia celé národy a krajiny”, František povedal, že je “potrebné” posolstvo evanjelia.

V tejto súvislosti povedal, že 6. októbra navštívi starobylú ikonu Panny Márie v Bazilike svätej Márie Major“s, ktorú pravidelne navštevuje pred každou cestou a po nej“a odrecituje tam ruženec.

“Aby som vzýval príhovor Presvätej Bohorodičky o dar pokoja, budem túto nedeľu v Bazilike svätej Márie Major odrecitovať svätý ruženec a vyslovím úprimnú prosbu k Panne Márii. Ak je to možné, prosím všetkých členov synody, aby sa ku mne pri tejto príležitosti pripojili.”

Na nasledujúci deň 7. októbra, sviatok Panny Márie Ružencovej, František vyzval na medzinárodný deň modlitby a pokánia:

Na nasledujúci deň, 7. októbra, prosím všetkých, aby sa zúčastnili na dni modlitby a pôstu za mier vo svete. Kráčajme spoločne. Počúvajme Pána a dovoľme mu, aby nás viedol “dychom” Ducha Svätého.

František tým nadviazal na nedávnu výzvu, ktorú vydal latinský patriarcha Jeruzalema kardinál Pierbattista Pizzaballa, hoci sa konkrétne nezmienil o Pizzaballovi ani o súčasnom krvavom konflikte vo Svätej zemi.

Čítajte: Latinský patriarcha Jeruzalema vyzýva na modlitbu a pôst 7. októbra, aby sa skončila vojna

Pizzaballa povedal, že Svätá zem a okolitý región sa od 7. októbra minulého roka “ponorili do víru násilia a nenávisti, aký sme nikdy predtým nevideli a nezažili.”

Násilie, ktoré spôsobilo a spôsobuje tisíce nevinných obetí, si našlo cestu aj do politického a spoločenského jazyka a konania. Zasiahlo hlboký úder spoločnému pocitu spolupatričnosti k Svätej zemi, vedomiu, že sme súčasťou plánu Prozreteľnosti, ktorá chcela, aby sme tu spoločne budovali jeho kráľovstvo pokoja a spravodlivosti, a nie aby sa namiesto toho stala zásobárňou nenávisti a opovrhovania, vzájomného odmietania a vyhladzovania.

Kardinál s odvolaním sa na “intenzitu a dopad tragédií” v minulom roku povedal, že takéto scény “hlboko rozorvali naše svedomie a zmysel pre ľudskosť”

Pripomínajúc svoje pravidelné výzvy k pokoju a prosby o modlitby za dosiahnutie tohto pokoja, Pizzaballa vyzval katolíkov, aby sa k nemu 7. októbra pripojili v modlitbe a pokání:

Pozývam vás preto na deň modlitby, pôstu a pokánia 7. októbra budúceho roku, v deň, ktorý sa stal symbolom drámy, ktorú prežívame. Mesiac október je zároveň mariánskym mesiacom a 7. októbra slávime pamiatku Márie Kráľovnej ruženca.

Nech si každý z nás s ružencom alebo akoukoľvek formou, ktorú uzná za vhodnú, osobne, ale ešte lepšie v spoločenstve, nájde chvíľu na zastavenie a modlitbu a prinesie “milosrdnému Otcovi a Bohu všetkej útechy” (2 Kor 1, 3) našu túžbu po pokoji a zmierení. V prílohe nájdete návrh modlitby, ktorý môžete voľne použiť.

Taliansky kardinál, ktorý už vyše 30 rokov pôsobí vo Svätej zemi, zverejnil aj návrh “modlitby za pokoj,” ktorý nájdete na Stránka patriarchátu.

Október je obzvlášť zasvätený svätému ružencu, ktorý sa vyznačuje najmä významným sviatkom Panny Márie Ružencovej 7. októbra.

Pomôžte priviezť do Gazy kamióny s pomocou: LifeFunder