Screen-Shot-2024-10-08-at-11.00.57-AM-810x500.png

Federálny sudca rozhodol, že oregonská pro-life skupina musí platiť za zdravotné poistenie, ktoré pokrýva interrupcie

8
Kultúra smrti

Oregonský sudca 30. septembra rozhodol, že spoločnosť Oregon Right to Life (ORTL) musí naďalej poskytovať svojim zamestnancom zdravotné poistenie, ktoré hradí interrupcie.

Zákon o rovnosti v oblasti reprodukčného zdravia, ktorý bol prijatý v roku 2017, nariaďuje zamestnávateľom, aby vo svojich poistných plánoch ponúkali pokrytie interrupcií. Hoci ponúka výnimky pre náboženských zamestnávateľov, spoločnosť ORTL bola z tejto výnimky vylúčená, pretože slúži&nbspľuďom, ktorí nie sú nábožensky založení, a preto nezodpovedala mimoriadne úzkej definícii stanovenej štátom.

ORTL podala svoju žalobu proti mandátu v roku 2023, pričom tvrdila, že zákon porušuje jej práva vyplývajúce z prvého dodatku.

V jej rozhodnutí U.S. Okresná sudkyňa Ann Aikenová tvrdila, že pro-life organizácia nie je náboženská a nemá nárok na žiadnu výnimku, napriek tomu, že ORTL’svedčí o tom, že jej názory proti potratom sú založené na židovsko-kresťanskom presvedčení.

“Okrem letmého odkazu na ‘židovsko-kresťanskú etiku,’ nie je v zakladajúcich stanovách nič, čo by naznačovalo akýkoľvek náboženský prvok v žalujúcej’organizácii,” Aiken písal.

Čítajte: Katolícke učenie je jasné: Hlasovanie za opatrenie podporujúce potraty je smrteľný hriech

Lois Andersonová, výkonná riaditeľka ORTL’vydala po rozhodnutí Aikenovej’vyhlásenie.

“Pokus štátu prinútiť Oregonské právo na život, aby porušilo naše úprimné presvedčenie, je jednoznačne protiústavný a nespravodlivý. Bez ohľadu na to, aký postoj zaujímajú k otázke potratov, myslím, že väčšina ľudí bude súhlasiť s tým, že je’absurdné, aby sa nariadilo, aby pro-life organizácia platila za potraty — a predsa presne toto robí súčasný oregonský zákon,” povedal Anderson. “Pretože sme’odhodlaní brániť zraniteľné osoby a brániť sa nespravodlivosti, nemienime’ustúpiť. Na našej strane máme vynikajúci právny tím a ústavu a som presvedčený, že zvíťazíme.”

James Bopp, Jr. právny zástupca spoločnosti ORTL, dodal: “Zvrátenie tohto protiústavného rozhodnutia je nevyhnutné na zabezpečenie toho, aby sa vláda nemohla zamerať na náboženské organizácie, s ktorými sa zaobchádza nerovnako. Podľa obrátenej logiky tohto rozhodnutia sa jednoznačne náboženské presvedčenie a jednoznačne náboženská organizácia považujú za svetské, zatiaľ čo výnimky zvýhodňujúce svetské organizácie sa považujú za zvýhodňujúce náboženské organizácie. Ak by toto chybné rozhodnutie zostalo v platnosti, jeho inverzná logika by sa mohla rozšíriť a umožniť vláde, aby sa bez prekážok a dôsledkov zamerala na akýkoľvek počet náboženských organizácií a činností.

ORTL uviedol, že sa proti rozhodnutiu odvolá a požiada o vydanie súdneho príkazu na mandát až do odvolania.

Vyzvite Walmart, Costco, Kroger a ďalšie veľké reťazce, aby odolali tlaku na výdaj potratovej tabletky

Publikované so súhlasom Live Action.