shutterstock_291623027-scaled-e1728488723679-810x500.jpg

Tu je to, čo nám Cirkev dala ako odpoveď na hurikán Milton

15
Kultúra života

Ak sa blíži hurikán Milton, katolíci by mohli povzbudiť svoje farnosti, aby dali zvoniť kostolné zvony, zapálili sviečky na Sviečkovú nedeľu a požiadali kňazov, aby zaradili špeciálne spomienky “na odohnanie búrok”

Kostolné zvony a búrky 

Kostolné zvony sa používajú predovšetkým na ohlasovanie hodiny bohoslužieb, prípadne aj na určovanie času a oznamovanie svadieb, pohrebov a iných podobných udalostí. Majú však aj ďalšie využitie. 

V 13. storočí sa v klasickej zbierke Životy svätých opisovali hlavné funkcie kostolných zvonov: 

Pri obetiach smútim, blesky rozháňam, v sobotu zvoním; 

Honím lenivcov, odháňam búrky, po krviprelievaní ohlasujem pokoj.

Môže to znieť ako zvláštna myšlienka; možno až poverčivá. 

Možno si to mysleli niektorí starovekí Izraeliti, keď trúbili na trúby pred hradbami Jericha. A v skutočnosti tradičné obrad požehnania kostolného zvona (familiárne nazývaný “krst zvonov,” hoci sa nepredstiera, že ide o sviatosť) obsahuje nasledujúcu modlitbu:  

… Keď jeho melódia zaznie v ušiach národov, nech vzrastie oddanosť ich viery; nech sú ďaleko zahnané všetky nástrahy nepriateľa, hukot krupobitia a hurikánov, násilie búrok; nech sa oslabí smrtiace hromobitie, nech sa vetry stanú zdravými a budú držané na uzde; nech pravica Tvojej sily položí na zem vzdušné mocnosti, aby sa počujúc tento zvon zachveli a utiekli.  Skrze Krista, nášho Pána.  R.  Amen.

Oficiálne modlitby Cirkvi sú sviatosti a požehnania, ako je toto, robia aj zvony sviatosťami. Môžeme veriť, že ak k sviatostiam pristupujeme s pravou vierou, Boh sa postará o to, aby robili to, čo majú." 

Pred hurikánom Irma, ktorý v roku 2017 zasiahol Floridu, otec Z. z organizácie Čo skutočne hovorí modlitba?" zverejnil duchovný plán pre biskupov, kňazov, resp. laikov. Keď hovoril o požehnaných zvonoch a búrkach, poradil kňazom z Floridy:

[I]ak máte požehnané zvony, rozozvučte zvony svojich kostolov proti búrke. Zvony sú sviatosti.  Sú “pokrstené” a dostali mená.  Hovoria. V údoliach hornatých krajín, keď sa blížila búrka, ľudia zvonili zvonmi a modlili sa litánie.

Pomienky proti búrke pri omši

Tradičný latinský omšový misál obsahuje aj špeciálne modlitby (nazývané “spomienky”), ktoré sa majú predniesť počas samotnej omše, v tomto prípade “Za odohnanie búrok”: 

Modlitba:  Prosíme ťa, Pane, aby od tvojho domu bola odohnaná všetka zloba, aby pominul hnev zúriacej búrky. Skrze nášho Pána. 

Tajomstvo:  Vzdávame Ti, Pane, svoje chvály a dary, ďakujeme za požehnania, ktoré nám boli udelené, a stále pokorne prosíme, aby voči nám pokračovali. Skrze nášho Pána. 

Po svätom prijímaní:  Všemohúci a večný Bože, ktorý nás trestom uzdravuješ a odpustením zachovávaš, daj, aby sme sa my, tvoji veriaci, tešili z pokoja a útechy, po ktorých túžime, a aby sme sa stále tešili z daru tvojho milosrdenstva. Skrze nášho Pána.

Proces na odvrátenie búrky

Súčasťou Rímskeho rituálu je aj “Procesia na odvrátenie búrky. Aj keď vedenie procesie teraz nie je praktické, katolíci sa stále môžu zjednotiť s týmito oficiálnymi modlitbami Cirkvi.

Proces sa začína zvonením zvonov a litániou k svätým a končí sa týmito modlitbami:

Modlime sa.

Bože, ktorý si urazený našimi hriechmi, ale zmierený našimi pokániami, nech sa ti zapáči vypočuť prosby tvojho ľudu a odvrátiť rany, ktoré si naše previnenia právom zaslúžia.

Prosíme ťa, Pane, aby si odohnal zlých duchov od svojej rodiny a odohnal ničivé búrlivé vetry.

Všemohúci večný Bože, ušetri nás v našej úzkosti a zľutuj sa nad nami v našom ponížení, aby po utíšení bleskov na oblohe a sily búrky bola pre nás aj samotná hrozba búrky príležitosťou obetovať ti chválu.

Pane Ježišu, ktorý si vyslovil slovo príkazu zúriacej búrke vetra a mora a nastal veľký pokoj; vypočuj modlitby svojej rodiny a daj, aby sa týmto znamením svätého kríža zmiernila všetka divokosť živlov.

Všemohúci a milosrdný Bože, ktorý nás uzdravuješ svojím trestom a zachraňuješ svojím odpustením; daj, aby nás, tvojich prívržencov, povzbudilo a potešilo pokojné počasie, po ktorom túžime, a aby sme tak vždy ťažili z tvojej milostivej priazne; skrze Krista, nášho Pána.

Amen.

Ďalšie sviatosti, praktiky a modlitby 

Niektorí tiež zapaľujú požehnané sviece ako ochranu pred búrkami, najmä tie, ktoré sa svätia na Hromnice (2. februára každého roku). Okrem toho sa vzývajú svätá Barbora a svätá Valpurga proti búrkam a extrémnemu počasiu.  

Katolíci, ktorí sa nemôžu vyhnúť ceste hurikánu Milton, by mali zvážiť všetky tieto pobožnosti.

Kňazi by mohli tieto modlitby zaradiť do svojich svätých omší (ak to už nerobia), predniesť ďalšie modlitby a možno dať zvoniť kostolnými zvonmi—aby “náraz krupobitia a hurikánov, násilie búrok boli zahnané ďaleko.” 

Poznámka redaktora’Gvládne orgány ponúkajú rôzne varovania, rady či príkazy pre oblasti v ceste hurikánu, v niektorých prípadoch aj evakuáciu. V žiadnom prípade nenavrhujeme, aby ich čitatelia nebrali do úvahy. Tak ako milosť nadväzuje na prírodu, aj Boh od nás očakáva, že budeme zachovávať bežnú obozretnosť, a nie predpokladať nadprirodzený zásah. LifeSiteNews nenesie žiadnu zodpovednosť za prípadné škody alebo ujmy spôsobené po nerešpektovaní takýchto varovaní, rád alebo príkazov.