Lekár bojuje o život "mozgovo mŕtveho" dievčaťa.

2,748
Kultúra života

OAKLAND - Lekár, ktorý je priekopníkom v neonatológii bojuje o život 13-ročného dievčaťa z Kalifornie. Lekári ju oficiálne vyhlásili za „mozgovo mŕtvu“ po tom, čo bežný zákrok vybratia mandlí u nej prebehol veľmi zle.

‚Mozgová smrť‘ nie je skutočná smrť. Nikdy nebola, ani nikdy nebude,“ povedal pre LifeSiteNews.com Dr. Paul Byrne, ktorý je priekopníkom v neonatológii a profesorom pediatrie na Univerzite v Tolede.

Toto dievča je aj naďalej žijúcou osobou. Jej život by sa mal ochraňovať a udržiavať. Nikto by nemal urýchliť jej smrť alebo jej skrátiť život,“ povedal.

Vybratie mandlí je bežným chirurgickým zákrokom. Zákrok, ktorý sa konal 9. decembra, lekári odporučili Jahi McMathovej údajne kvôli syndrómu spánkového apnoe. Spočiatku zákrok prebiehal hladko, no neskôr dievča začalo vykašliavať krv a zastavilo sa jej srdce. 12. decembra ju lekári vyhlásili za mozgovo mŕtvu.

Rodina McMathovcov sa skrz svojho právnika dožaduje súdneho príkazu, ktorý by lekárom detskej nemocnice v Oaklande zabránil odpojiť ich dcéru Jahi od prístrojov, a to aj napriek tomu, že rodine vraj tvrdia, že je „mŕtva, mŕtva, mŕtva, mŕtva.“

Jahina matka Nailah však neverí, že jej dcéra je naozaj mŕtva.

Cítim ju. Cítim svoju dcéru. Len mám pocit, akoby bola uväznená vo vlastnom tele. Chce vykríknuť a niečo mi povedať,“ povedala pre San Francisco Chronicle.

Jahin strýko Omari Sealey s tým súhlasí: „Je stále teplá. Cítim jej prítomnosť. Stále cítim jej úsmev,“ povedal pre KGO-TV.

Byrne povedal, že by malo byť „ jasné každému“, nielen jej príbuzným, že dievča je stále nažive.

Bije jej srdce, koluje krv, funguje dýchanie, jej obranné mechanizmy sú neporušené a som si istý, že sa zotavuje po výbratí mandlí. Zotavovanie môže prebiehať len u žijúceho človeka.“

Toto sú fakty súvisiace so životom, ktoré naznačujú, že toto dievča žije, a teda, že nie je mŕtva,“ povedal.

Byrne vysvetlil, že človek „nie je mŕtvy“ len preto, že ho lekár vyhlásil za ‚ mozgovo mŕtveho‘. „Aj keď, práve to je ich zámer,“ dodal.

Vysvetlil, že kritériá pre mozgovú smrť v roku 1968 „vymyslel“ ad hoc Výbor Harvardskej lekárskej školy, ktorá otvorene hľadala spôsoby, ako odoberať orgány na transplantácie. Keďže orgán z mŕtvoly nemôže byť úspešne transplantovaný do živého tela, výbor vyšiel s definíciou smrti, ktorá by umožnila odobrať zdravé živé orgány z tela, ktoré síce stále žije, ale nejaví známky činnosti mozgu.

Mozgová smrť bola vymyslená, vykúzlená a zostrojená na získavanie transplantátov,“ povedal.

Označiť niekoho za ‚ mozgovo mŕtveho‘ s cieľom odobrať orgány vždy spôsobí pacientovi ujmu, vysvetlil Byrne. „Nik sa však už viac nevylieči, keď mu raz vyrezali bijúce srdce a iné orgány.“

Ak to lekári môžu, odoberú orgány tejto mladej dievčine.“

Byrne povedal, že sa ľudia bežne mýlia, keď si myslia, že nejaký prístroj, ako napríklad dýchací prístroj, dáva človeku život. Tento prístroj iba udržiava už existujúci život.

V prípadoch, akým je aj Jahi, dýchací prístroj „iba vzduch privádza do žijúcej osoby, ale ho neodvádza von.“

Vzduch vychádza von, pretože človek žije,“ povedal.

Prístroj podporuje životne dôležité funkcie dýchania a krvného obehu, no samotný život nedodáva. Život pochádza jedine od Boha. Úlohou lekárov je chrániť a udržiavať život, ktorý v človeku je,“ povedal.

Rodina dievčaťa vedie právny boj, aby ich dcéra bola aj naďalej na dýchacom prístroji a aby ju lekári pripojili na kŕmiacu rúrku.

Chcem, aby bola pripojená tak dlho, ako to bude možné, pretože skutočne verím, že ju Boh zobudí,“ povedala matka. V stredu v noci rodina bdela a modlila sa za uzdravenie svojej dcéry.

Rodina drží pri posteli dievčaťa nepretržitú stráž, pretože sa boja, že by lekári mohli odpojiť prístroje bez ich vedomia, či súhlasu.

Lekári vedia, že zákon bude naklonený každému ich rozhodnutiu. Zákon v Kalifornii totiž ustanovuje, že „osoba, ktorá je vyhlásená za mozgovo mŕtvu, je legálne a prirodzene mŕtva.“ Podľa zákona je Jahi mŕtva.

Byrne povedal, že iba v New Yorku a New Jersey existuje výhrada vo svedomí, ktorá poskytuje špecifickú ochranu pacientovi vyhlásenému za ‚ mozgovo mŕtveho‘, ak jeho hlavný opatrovateľ nepovažuje zástavu činnosti mozgu za skutočnú smrť. „Vo zvyšných 48. štátoch neexistujú nijaké zákony, ktoré by nejako chránili osobu, ktorá bola vyhlásená za mozgovo mŕtvu.“

Všetky zákony, a myslím tým naozaj všetky, sa točia okolo získavania orgánov,“ povedal.

Vedenie nemocnice žiada rodinu o povolenie zverejňovať detaily, o ktorých hovoria, že „ poskytnú priehľadnosť, otvorenosť a dajú verejnosti odpovede týkajúce sa tejto situácie.“

Prosíme rodinu, aby nemocnici umožnila otvorene diskutovať o tom, čo sa udialo, a aby nám dali potrebné právne povolenie, ktoré doposiaľ zadržiavali a ktoré by objasnilo, a veríme, že do istej miery aj uzatvorilo tento lekársky prípad a umožnilo by jeho hlbšie porozumenie,“ povedal vo vyhlásení Dr. David Durand, šéf pediatrie.

Veľa ľudí, ktorí na internete komentujú Jahin príbeh prezentovaný rôznymi médiami, súhlasia s lekármi, že je čas na jeho „uzavretie“.

Je mi ľúto tejto rodiny. Problém je v tom, že asi nechápu to, že nikto sa z mozgovej smrti ‚nezobudí‘ ani nevylieči. To nie je ako kóma, kedy je mozog stále činný. Tu je mozog mŕtvy; dievča sa nemôže vrátiť späť,“ napísal jeden z nich.

Napriek bolesti, ktorou prechádzajú, skutočnosť je takáto: dievča je klinicky mozgovo mŕtve. Keď sa zastaví mozog, zastaví sa aj všetko ostatné. Prístroj, ktorý ju udržuje, ju neprivedie späť k životu,“ napísal ďalší.

Mozgová smrť znamená stopercentnú istotu, že sa človek späť nevráti. Dievča je mŕtvolou a jej ľudský život je stopercentne preč,“ napísal ešte niekto iný. 

Na LifeSiteNews.com však písali o mnohých prípadoch ľudí, ktorých lekári vyhlásili za ‚ mozgovo mŕtvych‘, no ktorí sa nečakane zotavili.

Tu sú prípady za posledných päť rokov:

  • Júl 2013 - Istá žena z New Yorku, ktorú lekári vyhlásili za ‚ mozgovo mŕtvu‘, sa nečakane zobudila tesne predtým, ako jej mali byť odobraté orgány.
  • Október 2012 - V dánskej televízii bol odvysielaný dokument s názvom “Pigen der ikke ville dø” („Dievča, ktoré odmietlo zomrieť“). Rozprával príbeh 19-ročnej Cariny Melchiorovej, ktorá sa zobudila po tom, čo ju lekári vyhlásili za „mozgovo mŕtvu“ a navrhli rodine, aby zvážili darovať orgány dievčaťa.
  • Apríl 2012 - Lekári vyhlásili za „ mozgovo mŕtveho“ britského tínedžera Stephena Thorpa. Jeho otcovi tvrdili, že chlapec by sa nikdy neuzdravil po vážnej autonehode. Napriek tlaku zo strany lekárov otec nesúhlasil s darovaním chlapcových orgánov. O päť týždňov neskôr za pomoci iných lekárov Thorpe opustil nemocnicu, pretože sa takmer úplne uzdravil.
  • Júl 2011 - Madeleine Gauronovú z Quebecu označili ako vhodnú na darovanie orgánov po tom, čo jej lekári diagnostikovali „ mozgovú smrť“. Táto žena však prekvapila svoju rodinu i lekárov, pretože sa z kómy prebrala, otvorila oči a začala jesť.
  • Máj 2011 - Austrálčanka, ktorá bola označená za „mozgovo mŕtvu“, sa vrátila k vedomiu po tom, ako jej rodina týždne bojovala proti lekárom, ktorí odporúčali odpojenie od dýchacieho prístroja.
  • Február 2008 - 65-ročnú Raleane Kupferschmidtovú poslali domov zomrieť po tom, čo jej príbuzným lekári oznámili jej „ mozgovú smrť“ spôsobenú silným krvácaním do mozgu. Rodina už začala za ňou smútiť a pripravovať jej pohreb, keď sa náhle zobudila a bola rýchlo prevezená do nemocnice.
  • Marec 2008 - V jednom obzvlášť hroznom prípade 21-ročný Zack Dunlap, ktorého po nehode na štvorkolke vyhlásili za „ mozgovo mŕtveho“, spomína, ako počul lekárov rozprávať sa o odobratí jeho orgánov. Zack začal opäť javiť známky života iba chvíľku predtým, ako mal byť presunutý do operačnej sály na odobratie orgánov. Jeden zo Zackových príbuzných vyvolal reakciu tým, že mu pod necht vpichol vreckový nožík. 
  • Máj 2008 - Rodina z Virgínie bola v šoku, no zároveň im odľahlo, keď sa ich matka Val Thomasová zobudila po tom, čo ju lekári vyhlásili za ‚ mozgovo mŕtvu‘. Lekári u nej nezachytili mozgové vlny po viac ako 17 hodín, no ženu udržiavali na dýchacom prístroji. Jej rodina už zvažovala možnosti darovania orgánov, keď sa matka zrazu zobudila a začala komunikovať so sestričkami.
  • Jún 2008 - Istý Parížan, ktorému mali lekári odobrať orgány po tom, čo  „ zomrel “ na srdcový infarkt, sa zobudil na operačnom stole iba niekoľko minút predtým, ako mali lekári začať s odoberaním orgánov.

Dr. Byrne povedal, že čo sa týka kalifornských zákonov, ktoré schvaľujú „ mozgovú smrť“, najdôležitejšou vecou, čo ľudia môžu urobiť, je modliť sa.

Modlite sa za toto dieťa a za jej rodinu,” povedal.