Obama bojkotuje olympiádu, lebo Rusko ochraňuje rodinu.

2,509
Kultúra smrti

WASHINGTON - Ani prezident Barack Obama, ani premiér Joe Biden sa s manželkami nezúčastnia otváracieho ceremoniálu zimných olympijských hier 2014 v Rusku. Obama tam posiela americkú delegáciu s troma atlétmi, ktorí sa otvorene priznali k homosexualite.

„Prezidentove povinnosti mu neumožňujú cestovať do Soči,“ povedal hovorca Bieleho domu Shin Inouye. Účasť na ceremoniáli odmietol aj nemecký prezident Joachim Gauck, francúzsky prezident François Hollande a kanadský premiér Stephen Harper.

Americkú delegáciu povedie tajomníčka Ministerstva vnútra Janet Napolitanová.

Na otváracom ceremoniáli 7. februára sa zúčastní bývalý tenista Billie Jean King a 23. februára sa na záverečnom ceremoniáli objaví hokejistka Caitlin Cahowová.

O bývalom krasokorčuliarovi Brianovi Boitanovi sa dlho šírili klebety o jeho sexuálnej orientácii. Po tom, čo bol vyhlásený za amerického zástupcu na olympijských hrách, sa k homosexualite verejne priznal.

Kritici hovoria, že zámerná ignorácia je symbolickým opatrením, ktoré zavádza hosťujúca krajina v súvislosti s nedávno schváleným zákonom o zákaze propagácie homosexuality.

Rusi, ktorí obhajujú „svadby“ gejov, sú podľa zákona povinní zaplatiť pokutu 156 amerických dolárov. V tomto nesmierne obľúbenom opatrení sa nehovorí o homosexuálnych vzťahoch ako o zločine, ale na verejnosti sa zakazuje akákoľvek komunikácia, „ktorá by mohla spôsobiť čo i len najmenší odklon od tradičnej podstaty sexu“.

V auguste povedal prezident Obama usporiadateľovi televíznej šou Tonight Show, Jayovi Lenovi, že zákon porušuje „základné princípy morálky. Dodal, že Rusko ho „sklamalo“, keď poskytlo dočasný azyl Edwardovi Snowdenovi, ktorý vynášal informácie z NSA (Národná bezpečnostná agentúra).

Je nezvyčajné, že na otváracom ceremoniáli sa nezúčastnia prezident, premiér, ani ich manželky. Michelle Obamová sa objavila na olympijských hrách v roku 2012, Joe Biden o dva roky skôr. Prezident George W. Bush zase zastupoval Spojené štáty na olympiáde 2008 v Pekingu.

Aktivisti za práva homosexuálov bojkotujú olympiádu v Soči, objavia sa na nej iba niekoľkí. Spojené štáty sa zúčastnili dokonca aj olympiády 1936 v nacistickom Nemecku. Obama rázne odmietol predstavu o neúčasti Ameriky na olympijských hrách, hlavní aktivisti však proti Rusom naďalej protestujú.

Patrick Burke, spoluzakladateľ projektu You Can Play, na zhromaždení združenia LGBT novinárov (NLGJA) v auguste 2013 povedal, že skupina „diplomaticky vyjednávala“ za účelom propagácie homosexuality v Rusku, ktorá je v rozpore so zákonom. Médiá o tomto odhalení neinformovali.

Vladimír Putin sa namiesto dištancovania od zákona, ktorý podpísal, rozhodol brániť ho v prejave, ktorý tento mesiac predniesol obom komorám parlamentu. Okrem toho, že zákon je nevyhnutný na ochranu rodín, Putin napadol západnú „takzvanú bezrodovú a neplodnú toleranciu“. Tieto slová viedli redaktora Pata Buchanana k otázke: „Je Putin jedným z nás?“ - súčasný sociálny konzervatívec?