Prezidentka Čile tvrdí: „Potraty sú nevyhnutné!“

1,748
Kultúra smrti

SANTIAGO DE CHILE – Kandidátka na prezidenta, Michele Bacheletová, ktorú si minulú nedeľu zvolili obyvatelia Čile, podporuje potraty a homosexuálov. Je teda možné, že do krajiny, ktorá doteraz podporovala život a rodinu, prinesie zmenu.

Víťazka volieb sa pre média v Čile vyjadrila, že bude presadzovať „sexuálne a reprodukčné práva“ vrátane „dekriminalizácie dobrovoľného potratu v prípade ohrozenia zdravia alebo života matky, v prípade, ak nie je plod životaschopný alebo v prípade znásilnenia“.

„Očividne hovoríme o nevyhnutnej veci,“ povedala. „To znamená, že sa musíme zamerať na práva a prevenciu,“ vysvetlila.

Keď sa jej v televíznej stanici Chilevision opýtali, čo si myslí o zväzkoch homosexuálov, odpovedala: „V modernej demokratickej krajine by človek očakával rovnaké zaobchádzanie so všetkými ľuďmi nezávisle od vierovyznania, etnickej príslušnosti či sexuálnej orientácie.“

„Ak je manželstvo výrazom lásky, prečo by sme takúto možnosť nezvážili? pýta sa. „Verím v rozšírený koncept rodiny založený na láskyplných vzťahoch a podporných sieťach, nie na stereotypoch.“

Ľavicová Bacheletová bola prvou ženou zvolenou za prezidentku v Čile v roku 2006. Po tom, čo po nej úrad prebral jej pro-life konkurent, sa opäť vracia do funkcie. Od marca 2014 bude počas nasledujúcich 4 rokov viesť juhoamerickú krajinu.

Bacheletová bola posledné roky hlavou Výboru pre odstránenie diskriminácie žien OSN.

Keď bola za prezidentku zvolená prvýkrát, schválila zákon, podľa ktorého bola v štátnych nemocniciach dostupná tzv. tabletka po.

Počas posledných štyroch rokov krajinu viedol Sebastian Piñera, ktorý dlhodobo odmietal všetky pokusy na zavedenie výnimiek v zákone, ktorý úplne zakazuje priame potraty.

Medzinárodný výbor pre ochranu života mu dokonca v marci 2011 udelil Medzinárodnú cenu za ochranu života.

„Volilo len 46% obyvateľov,“ vyjadril sa pre CNN Piñera a dodal, že „čím lepšia účasť, tým zdravšia demokracia“.

Prvýkrát v histórii Čile neboli voľby povinné. Niektoré volebné miestnosti hlásili, že voliť neprišlo až 59% obyvateľov.

Čile je jednou z piatich krajín sveta, kde sú potraty úplne zakázané, a môže sa pochváliť najnižšou úmrtnosťou tehotných žien v Latinskej Amerike.

Počas svojej víťaznej reči Bacheletová vyjadrila svoje presvedčenie, že „Čile sa rozhodlo, že je čas na celkovú zmenu“.