Vražedné sprisahanie proti pápežovi Františkovi?

3,467
Kultúra smrti

Viedeň -  Neutrálne vyjadrenie v rozhovore novovymenovaného štátneho sekretára Svätej stolice, monsignora Pietra Parolina, by malo spustiť novú rozpravu o celibáte. To si aspoň želajú progresívne cirkevné kruhy. Rakúsky pastorálny teológ Paul Zulehner si je istý, že pápež František chce zrušiť kňažský celibát a dúfa, že pápež nebude svojimi nepriateľmi  zavražený skôr než tak urobí. V zamotanom Zulehnerovom svete, hodnom kabaretnej zápletky, sú jasní aj možní páchatelia: Samozrejme „konzervatívci“.

Pred dvoma dňami sa odohral rozhovor s budúcim štátnym sekretárom Svätej stolice, monsignorom Pietrom Parolinom. Podľa ekonomických novín v Karakase, Venezuela, kde Parolin je stále apoštolský nuncius, arcibiskup menovaný do druhej najvyššej pozície vo vatikánskej Kúrii pápežom Františkom povedal, že kňažský celibát „nie je dogmou“. Čo skutočne nie je sporné. Potreba čiste „formálno-technickej“ odpovede Parolinovi je kontroverzná. Nový štátny sekretár odpovedal na otázku novinárov, vrátane niekoľkých požiadaviek, ale bez toho, aby vyjadril svoj osobný názor. Mnohé médiá z toho vyrobili senzačnú prezentáciu pripravenosti na zrušenie celibátu. Tento úmysel nemožno z týchto Parolinových slov odvodiť, ale je to voda na mlyn progresívnym cirkevným kruhom, ktoré sú so zvláštnou záľubou podoporované svetskými masmédiami. Celibát je pre svet tŕňom v oku.

ORF a úradnícky popisovateľ Cirkvi Zulehner si prihrávajú loptu

Rôzni „doživotní“ cirkevní predstavitelia s progresívnymi sloganmi okamžite naskočili na mediálny vlak. V zvlášť farbistom podaní ich poskytol aj rakúsky pastorálny teológ Paul Zulehner. Kňaz a emeritný univerzitný profesor, ktorý bol v rokoch 2000 až 2007 dekanom na Fakulte katolíckej teológie na Viedenskej univerzite, nie je zástupcom Katolíckej cirkvi ale veľmi rád hovorí o stave Katolíckej cirkvi v Rakúsku. To tiež znamená, že pokiaľ ide o cirkevné otázky je Zulehner trvalým hosťom v ORF. Jeho očami vysvetľuje Rakúšanom, pre rakúske štátne rádio, ako by veci v Cirkvi mali fungovať.

Keďže želanie je otcom myšlienky a vytúžené prekvapivé zrušenie celibátu je aj v náboženskom editoriáli ORF primálo, bol Paul Zulehner promptne požiadaný ORF, aby prišiel do štúdia a povedal rakúskej verejnosti, čo si myslí o celibáte.

Zulehner zodpovedne predčil všetky očakávania. Vďaka Parolinovým slovám, je pastorálny teológ „optimistický“, že celibát čoskoro padne. Prepokladá, že nový štátny sekretár, ktorý nevyjadril žiadny osobný názor, by rád uvoľnil celibát. Ale to nie je dosť, on túto túžbu prenáša z Parolina s ľahkosťou aj na pápeža Františka. Časy „sú zrelé na zváženie zrušenia celibátu pre katolíckych kňazov,“ povedal Zulehner, ktorý za seba rád dodal, že kňažský celibát mal byť už dávno zrušený. Zulehnerov názor v tejto veci je už dávno známy.


Zulehnerov odpor k celibátu nie je ničím nový - tak pridal vražednú konšpiráciu

Takže, ak nie je nič nové pod slnkom, dokonca ani pre odporcov celibátu, Zulehner dostal v ORF možnosť vyjadriť svoj názor, on a nie zástanca celibátu a teda oficiálne cirkevné učenie a poriadok.

Ale, aby sa zabezpečil, napriek svojmu príliš známemu postoju voči celibátu, Zulehner musel pridať trochu pozornosti tomuto záznamu. A urobil to riadne drzo. Pápež František vraj od základov zreformuje Cirkev a konečne odstráni aj kňažský celibát. Zulehner dúfa, že pápež presadí svoje reformné plány, ktoré samozrejme pastorálny teológ akože pozná presne, ale iba on, pretože pápež nezverejnil žiadne presné „reformné plány“. A to nie je všetko. Kvôli údajným zámerom zrušiť celibát, on, Zulehner sa obáva o pápeža. Pastorálny teológ hovorí, že dúfa, že pápež František nebude predtým zvražený svojimi oponentmi.

Vynález klebety - mýtický potlesk pre odlišnú Cirkev 

Zulehner doslovne povedal pre vorarlberskú ORF: „Niektorí ľudia sa tiež boja, že konzervatívcov je priveľa a že niektorí z nich zvažujú, že ho [pápeža] zabijú. Šíria sa aj také klebety.“ Klebety, o ktorých samozrejme vie len Zulehner. Inými slovami diváci ORF sledovali ako niekto vymyslel klebetu a vypustil ju do sveta.

ORF urobila rozhovor aj s vedúcim pastoračnej starostlivosti v diecéze Feldkirch (Vorarlbersko), Walterom Schmollym, ktorý ocenil zrušenie kňažského celibátu a bol „nadšený“ vyjadrením arcibiskupa Parolina. Tiež jedným dychom spomenul nedostatok kňazov a debatu o celibáte, akoby existovala „potreba“ zrušiť kňažský celibát a akoby nedostatok kňazov mohol byť vyjadrením oveľa hlbšej krízy, konkrétne krízy viery a radikálnych demografických zmien, ktoré je potrebné „štrukturálne“ riešiť.