Nórsko navrhuje zákaz potratu vo vysokom štádiu tehotenstva

1,652
Kultúra života

OSLO - V nadväznosti na vyšetrovanie sťažností pôrodných asistentiek, že sa v krajine v rozpore so zákonom konajú potraty vo vysokom štádiu tehotenstva, nórska vláda predložila návrh zákona, ktorý by zakázal všetky potraty po 21. týždni a 6 dňoch tehotenstva.

Podľa miestnych správ The Norwegian Broadcasting (NRK) odhalil, že štatistiky z národného zdravotného ústavu (Folkehelseinstituttet) dokázali, že v rokoch 2001 až 2009 bolo potratených päť detí v 22. alebo 23. týždni. V rokoch 2010 a 2011 sa vykonalo 12 takýchto potratov vo vysokom štádiu tehotenstva.

Niektoré z potratených detských sŕdc ďalej bili asi 45 až 90 minút, podáva správu newsinenglish.no.

Pôrodné asistentky sa sťažovali orgánom, že potratový zákon, ktorý údajne len odporúča 22. týždeň ako zákonný limit interrupcie, je potrebné objasniť. Báli sa, že potraty, ktoré sa konali, boli nezákonné.

Aj keď nórsky potratový zákon umožňuje vykonávanie potratov vo vysokom štádiu tehotenstva zo „sociálnych dôvodov,“ rozlišuje, kedy je dieťa považované za životaschopné.

Zvolaní odborníci spustili prešetrenie nórskeho potratového zákona. Považujú súčasnú právnu úpravu za nejednoznačnú a odporúčajú pre potraty absolútny limit 21 týždňov a 6 dní.

Ministerka zdravotníctva, Anne Grethe Erlandsen, povedala, že vláda prijala odporúčanie a návrh zákona sa čoskoro prerokuje.

„Potrat by sa nemal vykonávať na plodoch, ktoré majú možnosť žiť,“ povedala Erlandsen pre NRK. „Musíme mať na to rovnaké postupy a názory bez ohľadu na situáciu, v akej je matka, hoci je jej život v nebezpečenstve.“

Profesor pediatrie na Univerzite v Osle, ktorý je tiež konzultantom novorodeneckej medicíny v štátnej nemocnici, verí, že medzinárodný trend v úspešnej liečbe ešte nenarodených detí skôr, ako sú schopné života mimo maternice, a prežitie detí narodených extrémne predčasne (niektoré iba v 21. týždni), privedie Nórsko k zníženiu zákonného limitu na potrat ešte viac.

„Myslím si, že by sme o pár rokov mohli brať do úvahy zníženie hranice na potrat vo vysokom štádiu tehotenstva o jeden týždeň. Závisí to od lekárskeho vývoja v Nórsku,“ povedal Ola Didrik Saugstad pre nórsky kresťanský denník Dagen.

„Stále viac a viac miest ponúka bežnú liečbu pre deti v 22. týždni. Nórsko to nezvyklo robiť, ponúkalo liečbu iba v 23. týždni. Pozorujeme pokrok, a ten je dôležitý, pokiaľ ide o diskusiu o potratoch vo vysokom štádiu tehotenstva,“ povedal Saugstad.

Pediater verí, že je dôležité mať širokú medzeru medzi limitom na potrat a vekovou hranicou pre potenciálne životaschopné deti.

„Napríklad v Japonsku existujú správy o narodených deťoch v 21. týždni, ktoré prežili. Dokonca som videl niekoľko prípadov zo zahraničia, ale v Nórsku nikdy,povedal Saugstad. „Je zaujímavé, že niektorí rodičia tvrdia, že úplne najmenším by sa mala v Nórsku poskytnúť zdravotná starostlivosť.“