Pro-potratoví katolícki poslanci kritizujú britského biskupa, ktorý by im odoprel prijímanie

1,243
Kultúra života

PORTSMOUTH - Niektorí katolícki poslanci v Británii sú pobúrení kvôli tomu, že portsmouthský biskup, Philip Egan, povedal v rozhovore pre LifeSiteNews zverejnenom na začiatku tohto mesiaca, že tí, ktorí hlasovali v prospech „manželstva“ osôb rovnakého pohlavia a ten, kto verejne podporoval potraty, by nemal prijať sväté prijímanie. Jeden poslanec vlani v júni poukázal na pápeža Františka ako ospravedlnenie hlasovania v prospech „manželstva“ osôb rovnakého pohlavia.

Myslím, že je veľká škoda, naozaj tragédia, že, ako sa zdá, si tento biskup nevšimol, že máme nové láskavé pastierske kázanie, ktoré je podobné Kristovmu posolstvo prijatia, lásky, tolerancie a odpustenia,“ povedal Conor Burns, konzervatívny člen parlamentu, ktorý hlasoval za legislatívu „manželstiev“ rovnakého pohlavia, ktorá vošla do platnosti tento mesiac. Burnsovo poslanecké kreslo je za Bournemouth West, ktorý sa nachádza v diecéze biskupa Egana.

Ja sa pozerám na vedenie Svätého Otca, pápeža Františka,“ povedal Burns.

V rozhovore s LifeSiteNews Egan nazval odmietnutie prijímania politikom konajúcich proti rodine a proti životu „skutkom milosrdenstva“.

Keď ľudia nie sú v zhode s Katolíckou Cirkvou v takej centrálnej veci, akou je hodnota života nenarodeného dieťaťa a tiež učenie Cirkvi o manželstve a rodinnom živote, teda keď hlasujú v prospech „manželstiev“ rovnakého pohlavia, potom by nemali prijímať sväté Prijímanie,“ povedal.

Biskup Egan vysvetlil, že skôr než represívne opatrenie, je odopretie svätého Prijímania „vždy skutkom milosrdenstva“. „To sa deje,“ povedal, „s nádejou a modlitbou, aby sa táto osoba mohla usilovať o návrat späť do plného spoločenstva s Cirkvou.“

Eganovo vyhlásenie odráža vyhlásenie amerického kardinála Raymond Burkeho, ktorý nedávno vyzval jedného kňaza, aby odoprel sväté prijímanie verejne rozporuplnému katolíckemu politikovi ako „prvým skutkom pastoračnej lásky“, pretože to pomôže osobe, ktorej sa to týka „vyhnúť sa svätokrádeži a uchráni ostatných veriacich od pohoršenia.“

Ale katolíckí poslanci nazvali Eganovo vyhlásenie „tragédiou“ hovoriac, že obyčajní katolíci by boli „zdesení“, oznámil The Tablet.

Podľa dokumentu hlasovalo 47 z približne 82 katolíckych poslancov za „manželstvo“ rovnakého pohlavia v poslaneckej snemovni, keď zákon o takomto „manželstve“ prešiel 400 hlasmi za oproti 175 hlasom proti.

Poslanec Strany Práce, Siobhain McDonagh, ktorý hlasoval za tento zákon, nazval biskupa Egana „staromódnym spiatočníkom.

V Cirkvi existujú niektorí staromódni spiatočníci, rovnako ako existujú v širšom spoločenstve. Ale väčšina katolíkov, ktorých poznám, by sa zdesila, keby bolo niekomu odopreté Prijímanie iba kvôli hlasovaniu za podporu ostatných katolíkov, ktorí sú homosexuáli alebo katolíckych žien, ktoré chcú mať právo vybrať si.“

No počas rozhovoru biskup Egan dal jasne najavo, že odopieranie prijímania politikom, ktorí sú zatvrdilo proti učeniu Cirkvi, nie je niečo, čo si vymyslel on.

Nikto nie je nútený byť katolíkom,“ povedal Egan. „Sme povolaní Kristom a on si vybral nás, je to slobodná voľba. Žijeme pod Slovom Božím. To nie je moja pravda, je to Božia pravda.“

Právo Cirkvi v kánone 915 uvádza, že tí, ktorí „tvrdošijne zostávajú v zjavne ťažkom hriechu, nemajú byť pripustení k svätému prijímaniu“, pretože oni sami majú na svedomí to, že nie sú hodní prijímať Ježiša.

John Smeaton, riaditeľ Spoločnosti pre ochranu nenarodených detí (SPUC), bránil Egana ako „nebojácneho pastiera“.

Jeho slová sa rozľahli po celej katolíckej komunite v Británii a sú posilnením tejto komunity v čase, keď ich viera, kedy nenarodené deti, a keď svätá Eucharistia, sú ničené pro-potratovými nepriateľmi vnútri samotnej Cirkvi,“ povedal pre LifeSiteNews.

Smeaton položil katolíckym poslancom nasledujúcu otázku: „Ak vláda zaviedla legislatívu, ktorá sa dotkla katolíckych poslancov, tak že by ju mohli schváliť beztrestne, povedali by verejne, že ich kolegovia politici, ktorí hlasovali za alebo ktorí podporili takúto legislatívu nemôžu bez ospravedlnenia, odvolania a odmietnutia svojho postoja pristúpiť k prijatiu svätého prijímania?“

Aký je v Božích očiach rozdiel medzi posvätnosťou života katolíckeho poslanca alebo posvätnosťou života nenarodeného dieťaťa?“ spýtal sa.