Kórejský biskup: Nízka pôrodnosť v našej krajine je národnou katastrofou

1,224
Kultúra smrti

CHEJU, Južná Kórea - Juhokórejský prominentný biskup varuje, že ak bude národ naďalej starnúť takýmto rýchlym tempom, nízka pôrodnosť môže spôsobiť veľké problémy.

Biskup Peter Kang U-il z Cheju, ktorý predsedá Katolíckej biskupskej konferencii Kórey, povedal pre AsiaNews, že národ čelí „národnej katastrofe“ kvôli „dlhoročnej vládnej politike“. Konkrétne poukázal na „umelú kontrolu pôrodnosti, ktorú vláda desiatky rokov prikazovala“.

Kang U-il takto okomentoval výsledky, ktoré zverejnil Národný štatistický úrad ohľadom neuveriteľne nízkej pôrodnosti, ktorá sa pohybuje už viac než rok v záporných číslach.

CIA Factbook odhaduje celkovú mieru pôrodnosti v krajine na 1,25 dieťaťa na ženu, čo Južnú Kóreu radí na 220. miesto v rámci celého sveta.

Nielen Cirkev varuje pred demografickou zimou. Pred dvomi rokmi Kórejský ústav pre zdravie a sociálne záležitosti potvrdil, že na podporu rodiny je potrebná intervencia vlády. „Príliš veľa ľudí sa vyhýba myšlienke na manželstvo a deti,“ prezrádza agentúra. „Vláda musí zaviesť nový systém, ktorý poskytne zdravotnú starostlivosť a poistenie tým, ktorí sa rozhodnú založiť si rodinu. Potrebujeme zmeniť mentalitu obyvateľstva - to je faktor, ktorý nás najviac znepokojuje.“

Ústav zopakoval výzvu, len čo boli zverejnené nové štatistiky. Svoju účasť v tejto bitke potvrdila aj juhokórejská cirkev pôstnou modlitbou za život. Skladá sa z „reťazca ružencov za zrušenie“ vládnej politiky podporujúcej potraty.

Cirkev zároveň podporuje programy pre rodiny a stavia sa proti takej daňovej politike, ktorá škodí mnohopočetným rodinám.