Mexický guvernér navrhol dobrovoľný potrat. OSN mu gratuluje

1,530
Kultúra smrti

MEXICO CITY - Guvernér Angelo Aguirre z extrémne ľavicovej Strany Demokratickej Revolúcie (SDR) navrhol legalizáciu dobrovoľných potratov v štáte Guerrero, a tak vyprovokoval tisíce ľudí, aby sa vydali protestovať do ulíc. Vysoký komisár pre ľudské práva OSN však zajasal.

Návrh zákona by umožnil dobrovoľný potrat do prvých dvanástich týždňov a až do deviateho mesiaca, v prípade ak by „produkt“ trpel deformáciami, či v prípade znásilnenia alebo po vyhlásení, že ohrozuje zdravie matky. Nový zákon by tiež riadil svedomie tým, že by nútil pro-life lekárov, aby odkazovali ženy na možnosť potratu.

Tisíce zástancov Pro-life vyšli do ulíc v niekoľkých mestách Guerrera na protest proti návrhu zákona. „Guvernér Aguirre nemôže chrániť životy žien tým, že obetuje životy nevinných, ktorí nemajú možnosť uchrániť samých seba,“ povedal Juan Carlos Morales, jeden z organizátorov protestu v Acapulco, v reakcii na tvrdenie vlády, že zákon „je o prevencii úmrtia žien, ktoré sa stanú pri tajných potratov.“

„Potrat nie je voľba, je to vražda,“ dodal Morales.

Avšak Mexický úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva tomuto kroku guvernéra zatlieskal. Navrhovaný zákon nazval „pozitívnou odpoveďou“ z Mexika na odporúčanie vyplývajúce z pravidelnej revízie Organizácie Spojených národov, ktorej bolo Mexiko podrobené v októbri 2013.

O tejto reforme sa bude rokovať v Kongrese štátu Guerrero počas nasledujúcich týždňov, v kongrese v ktorom má SDR najviac hlasov. Miestne médiá predpovedajú, že návrh zákona prejde vďaka konsenzu s inými stranami.

Jorge Serrano, vedúci Národného Pro-Life výboru v Mexiku, nazýva situáciu „znepokojujúcou“ a žiada o modlitby. Hoci mal nádej, že guvernérov návrh zákona by nemal byť schválený legislátormi z Komisií pre rod a spravodlivosť (Gender and Justice committees), poznamenal, že Komisia pre zdravotníctvo, v ktorej dominujú socialisti, ju pravdepodobne navrhne na schválenie.

Biskup Alejo Zavala Castro z Chilpancinga, hlavného mesta Guerrery, pre tlač povedal, že návrh zákona predstavuje „pohŕdanie ľudským životom“. Podľa biskupa sa nedávno stretlo s guvernérom niekoľko prelátov jeho diecézy a ten ich uistil o svojej podpore Katolíckej cirkvi. Povedal, že Aguirreho nový postoj je „nepríjemný“.

„Snažíme sa hovoriť s kongresmanom, hovoriť s guvernérom samotným, aby zabránil legalizácii potratov v štáte,“ povedal biskup pre Radioformula a dodal, že dúfa, že guvernér sa bude sústrediť na iné veci týkajúce sa tejto témy.

Podľa Národnej rady politiky a hodnotenia sociálneho rozvoja, je Guerrero druhým najchudobnejším štátom v krajine. Štát zaznamenal tiež v roku 2013 najvyššiu mieru vrážd v krajine a jeho slávne mesto Acapulco bolo ohodnotené ako tretie najnásilnejšie mesto na svete v tomto roku.

„Ak sa guvernér stará o záchranu životov, je ich veľa, ktoré sme podľa týchto ratingov už stratili,“ povedal námestník Carlos Alberto Perez z pravicového PAN s tým, že vďaka reforme potratov „sú, bohužiaľ, mnohé ďalšie v nebezpečenstve.“

Miestne médiá informovali, že biskup Zavala „pohrozil“ exkomunikáciou guvernéra, ak by reforma prešla, ale biskup odpovedal v rozhovore pre Radioformula, že „sa mu nikdy nevyhrážal. ... Nepovedal som proti nemu absolútne nič.“

Amnesty International tlačilo na Mexiko v posledných mesiacoch, aby zliberalizovali svoje súčasné zákony o potratoch tým, že zaslalo memorandum prezidentovi Peñovi. Memorandum uvádza že súčasné ústavy mnohých štátov Mexika „uznali „právo na život plodu od počatia,““ a tak „podkopali pôžitok žien a dievčat zo sexuálnych a reprodukčných práv.“