Tehotná žena je odsúdená na trest smrti za konvertovanie na kresťanstvo

1,981
Kultúra smrti

Sudánska žena, ktorá je v ôsmom mesiaci tehotenstva, bola 15. mája odsúdená na trest smrti obesením za trestný čin konverzie na kresťanstvo.

27- ročná Meriam Yahia Ibrahimová bola začiatkom mája obvinená z odpadlíctva a mala sa zrieknuť svojej viery. Keď sa jej 15. mája na súde spýtali, či sa vráti k islamu, údajne odpovedala: „Som kresťanka a nikdy som sa nedopustila odpadlíctva od viery.“

„Mali ste tri dni na to, aby ste sa zriekli kresťanstva, ale vy stále trváte na tom, že sa k islamu nenavrátite. Odsudzujem vás na trest smrti obesením,“povedal podľa RTE sudca Abbas Mohammed Al-Khalifa.

Ibrahimová bola od šiestich rokov, kedy jej moslimský otec opustil rodinu, vychovávaná ako ortodoxná kresťanka. Avšak, údajne po tom, čo sa vydala za kresťana Daniela Waniho, ju jej príbuzný udal úradom.

Wani povedal pre CNN, že sa cíti bezmocný. „Som veľmi frustrovaný. Neviem, čo mám robiť,“ povedal. „Iba sa modlím.“

Ibrahimová bola obvinená a odsúdená aj za „cudzoložstvo,“ pretože sudánske právo nepovažuje jej manželstvo s Wanim za platné. Týmto rozsudkom bola odsúdená na trest 100 rán bičom.

Ibrahimová je od februára zatknutá a vo väzení sa nachádza aj so svojím 20-mesačným synom.

Medzinárodné agentúry pre ľudské práva a západné vlády odsúdili trest, ktorý je založený na základe žiadosti sudánskeho práva šaría.

„Vyzývame vládu Sudánu, aby rešpektovala právo na slobodu náboženského vyznania, vrátane práva na zmenu viery alebo náboženského presvedčenia, ktoré je zakotvené v medzinárodnom práve ľudských práv aj v sudánskej dočasnej ústave z roku 2005,“povedali veľvyslanci Spojených štátov, Veľkej Británie, Kanady a Holandska vo svojom vyhlásení.

„Žiadame tiež sudánske právne orgány pristupovať k prípadu pani Meriam so spravodlivosťou a súcitom, ktoré sú v súlade s hodnotami sudánskych ľudí.“

CNN priniesla správu o tom, že v minulosti sudánska vláda pred vykonaním popravy čakala s vykonaním trestu, kým tehotná žena, odsúdená na smrť, prestane kojiť svoje dieťa.