Obamovi daňoví poplatníci zaplatia za operácie na zmenu pohlavia

1,304
Kultúra smrti

WASHINGTON, DC - Americkí daňoví poplatníci budú čoskoro platiť za operácie na zmenu pohlavia u seniorov - rozhodla tak Obamova vláda.

Rada Ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb zrušila zákony z roku 1981, ktoré bránili národnej poisťovni Medicare financovať operácie na zmenu pohlavia.

K rozhodnutiu prišlo potom, čo Denee Mallon, armádny veterán, ktorý sa identifikuje ako žena, podal žalobu kvôli krytiu poistenia.

Mallon chcel, aby mu Medicare zaplatila procedúru genitálnej zmeny. Vo vyhlásení uviedol: „Môj doktor a ja teraz môžeme riešiť moje zdravotné potreby rovnako, ako to robia ostatní pacienti a doktori.“

Dlhoročné normy odopierali poistné krytie operácie na zmenu pohlavia, pretože sa považovala za „kontroverznú“ a „experimentálnu“. Avšak Vládna odvolacia komisia potvrdila, že „ustanovenia [z roku 1981] už viac nie sú platným základom na odmietnutie žiadosti o pokrytie transsexuálnej operácie“.

Rozhodnutie predstavenstva, ktoré je pre Ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb záväzné, sa očakávalo už v roku 2013, kedy Obamova vláda uvažovala o zmene politickej línie z roku 1981.

Náklady na operáciu sú obrovské - od 10 000 až po 50 000 dolárov v závislosti od operácie. Pacienti budú musieť taktiež preukázať potrebu úhrady od Medicare. Je pravdepodobné, že spomenutá zmena by mohla signalizovať aj ďalšie nové programy, ako je napríklad Medicaid - program proti chudobe.

Hoci len 0,3 % Američanov tvrdí, že trpí poruchou pohlavnej identity, predpokladá sa, že niekoľkí seniori nové pokrytie financovania zo strany daňových poplatníkov využijú, keďže poisťovne zo súkromného sektora často nasledujú príklad Medicare.

Leanne Baumer, právna asistentka Rady pre výskum rodiny, povedala, že rozhodnutie ignoruje „skutočný súcit, ktorý sa skladá z takej starostlivosti o duševné zdravie, ktorá pomáha mužom a ženám stotožniť sa so svojím skutočným biologickým pohlavím. Táto starostlivosť by nikdy neobhajovala nákladné a kontroverzné operácie dotované daňovými poplatníkmi“.

Obamova vláda použila množstvo exekutívnych príkazov a vládnych rozhodnutí, aby pretlačila politickú transgender agendu.