OSN považuje učenie katolíckej cirkvi o potratoch za trýznenie

1,806
Kultúra života

TURTLE BAY, New York City – Hoci najvyšší predstaviteľ OSN počas krížového výsluchu začiatkom mesiaca povedal, že učenie katolíckej cirkvi proti potratom je formou trýznenia, v konečnom vyhlásení OSN sa obvinenie neobjavilo.

Namiesto toho sa dokument Výboru OSN proti mučeniu zameriava na hlavný predmet rokovaní prebiehajúcich 5. mája v Ženeve, a to aféru zneužívania duchovenstvom.

To však nebolo hlavným bodom novinových titulkov 5. mája, kedy jeden z dvoch predstaviteľov Výboru využil rokovania na obvinenie, že odporcovia potratov ohrozili Chartu OSN proti mučeniu.

Felice Gaerová, riaditeľka Inštitútu Jacoba Blausteina pre podporu ľudských práv, ktorý patrí pod Americký výbor pre práva Židov, povedala, že príčinou 9-ročných obetí znásilnenia, ktoré sa stávajú matkami, môže byť tradičný rešpekt kresťanského náboženstva voči každému životu.

Výbor dospel opakovane k záveru, že zákony kriminalizujúce ukončenie tehotenstva za každých okolností môžu ohroziť podmienky dohovoru,“ povedala Gaerová, zamerajúc sa na odporcov potratov v prípade znásilnenia a incestu.

Pripomienky vyvolali pobúrenie pozorovateľov politiky z kruhov katolíckej cirkvi aj samotného Vatikánu.

Vyhlásenie neobsahuje žiadne zmienky o potrate, kánonickom práve alebo akomkoľvek inom učení Cirkvi o sexualite, aj napriek tomu tieto témy prispeli počas rokovaní k útoku na predstaviteľov Cirkvi,“ povedal Bill Donohue, prezident Katolíckej ligy. „Prečo bola členka Výboru Felice Gaerová poverená vedením toho, čo sa vtedy rovnalo demonštračnému procesu?“

Ak žiadna z jej značne spolitizovaných pripomienok nebola ani len okrajovo spomenutá vo vyhlásení, vyvoláva to otázku o jej pokračovaní v službe vo Výbore. Mala by byť požiadaná o okamžité odstúpenie.“

Arcibiskup Silvano Maria Tomasi, stály pozorovateľ svätej stolice pri OSN, na pripomienky Gaerovej reagoval, že potrat je skutočne „krutým aktom“. „Nechať zomrieť deti, ktoré sa narodili zdravé po neúspešnom pokuse o potrat, alebo ich roztrhať na kusy vo vnútri maternice vyzerajú ako veľmi bolestivé formy trýznenia,“ povedal.

Obrana práva na život je pozitívnou aplikáciou Dohovoru proti mučeniu a inému krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (1987), ktorý je špeciálne určený na eliminovanie akýchkoľvek foriem zneužívania ľudí prostredníctvom trápenia.“

Povedal tiež, že OSN má právo monitorovať, ale nie správať sa ako súd, a naučiť sa, „že sloboda názoru a vierovyznania sú zásadnými a neoddeliteľnými právami človeka. Určite nie je zodpovednosťou expertov OSN hovoriť, čo si národ má myslieť alebo v čo má veriť, najmä ak tým nerešpektujú prirodzené právo“.

Podobne Výbor OSN pre práva dieťaťa kritizoval katolícku cirkev vo februári, že jej učenie o potratoch a antikoncepcii zraňuje mladé ženy a dievčatá na celom svete.

Donohue povedal, že voči dnešnému vyhláseniu má len mierne námietky. „Výbor OSN proti mučeniu dnes vydal v podstate vyvážené vyhlásenie, ale musí urobiť viac, aby vyčerpal rokovania svojich politikov. Jeho negatívne zámery voči Svätej stolici musia skončiť.“

Arcibiskup Tomasi tvrdí, že pápežský stolec vynaložil za posledné desaťročie obrovské úsilie v boji proti afére sexuálneho zneužívania detí. Katolícka cirkev pozbavila funkcie celkovo 848 kňazov a urobila iné opatrenia voči ďalším 2 572 kňazom, ktorí boli nestáli alebo starší.

Prehrešky kresťanskej komunity nie sú dôvodom na uloženie nesprávnych doktrín týmto kňazom, ani dôvodom limitovania ich slobody,“ vyjadril sa arcibiskup. Vhodná reakcia na protizákonnú sexuálnu aktivitu spôsobí, že Vatikán napraví chybné správanie a bude sa dôslednejšie pridŕžať pravdy, v ktorú veríme“.