Šokujúce odhalenie o Plánovanom rodičovstve

2,740
Kultúra života

ARLINGTON – Na základe videa a internetového projektu pro-life skupina Live Action odhalila šesť rokov skryté videá a telefónne rozhovory, z ktorých vyplýva, že organizácia Plánované rodičovstvo koná nelegálne a neeticky.

Nedávno spustený projekt Live Action, 'Plánované rodičovstvo odhalené', vyzýva Kongres, aby zastavil financovanie potratového giganta z daňových poplatkov. Organizácia napísala list všetkým členom Kongresu, v ktorom trvá na tom, že Plánované rodičovstvo „by nemalo dostať ani cent z príjmov amerických daňových poplatníkov“.

Zatiaľčo staršie videá Live Action prinášajú útržky nezákonného a neetického správania, na novej webovej stránke sa nachádza kompilácia videí od roku 2008.

Videá dokazujú, že zamestnanci kliniky Plánovaného rodičovstva ignorovali štátne zákony, ktoré vyžadujú podávanie správ o znásilnení, a navádzali na klamstvo o znásilnení. Napríklad vo videu zaznamenanom v Los Angeles žene, ktorá predstavuje 15-ročné dievča, povedali, aby si len „vymyslela približný dátum narodenia dieťaťa a že nič viac nevie“. 

Ďalšej žene, ktorá hrala 13-ročné dievča tehotné po sexe s 31-ročným mužom, povedala zdravotná sestra z kliniky v Bloomingtone v Indiane, aby klamala o veku muža: „Stačí povedať, že ste ho stretávali, viete, že má 14 rokov, že je vo vašom ročníku, alebo niečo podobné.“ Zdravotná sestra žene tiež odporučila, „aby sa vydávala za obeť znásilnenia“ a išla na potrat do iného štátu. Tak sa totiž vyhne rodičovským zákonom Indiany. Zdravotná sestra žene priznala: „Toto by som vám ale nemala hovoriť.“

Podobne aj ďalšie videá dokazujú, že zamestnanci kliniky vo Virgínii, New Yorku, New Jersey a Washingtone dávali vyšetrovateľom rady, ako získať antikoncepciu, ako sa dostať na potrat a poskytovali starostlivosť maloletým prostitútkam. V New Jersey vyšetrovatelia predstierali, že sú pasák a prostitútka. Zamestnanec im odporučil, aby dbali na to, aby neplnoleté, zahraničné dievčatá „vyzerali čo najdôveryhodnejšie“. Manažér kliniky vyšetrovateľom tiež povedal, aby „predstierali, že sú študentky“ v prípade, že pôjde o neplnoleté prostitútky.

Poradca vo Virgínii potvrdil, že „raz alebo dvakrát za mesiac“ pomáhali maloletým prostitútkam dostať sa na potrat.

Právne ale neetické správanie je odhalené aj v novom projekte Live Action. Sponzorské dary od vyšetrovateľov boli v štyroch štátoch prijaté na konkrétne prípady, a to potraty černošských detí. V Severnej Karolíne sestra na ultrazvuku oznámila vyšetrovateľom, že ak je to dievčatko, pôjde na potrat. Niekoľko videí z viacerých štátov dokazuje ochotu zamestnancov Plánovaného rodičovstva pomôcť s potratmi na základe pohlavia.

Videá a webová stránka Live Action sa zameriava aj na klamlivú reklamu a poradenstvo.

Celú 60-stranovú správu si môžete pozrieť tu. Okrem videí a listov pre Kongres Live Action spustila petíciu, v ktorej žiada o zastavenie financovania Plánovaného rodičovstva z federálnych fondov.

Zástupcovia Plánovaného rodičovstva popreli obvinenia Live Action. Viceprezident organizácie pre komunikáciu, Eric Ferrero, vo vyhlásení pre TheHill.com povedal: „Táto správa je len opakovaním tvrdenia a opätovnou snahou o poškodenie našej povesti, ako tomu bolo už pred niekoľkými rokmi.“

Ferrero tiež povedal, že Plánované rodičovstvo je „vysoko kvalitným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti na veľmi vysokej úrovni“. Organizácia „veľmi rýchlo reaguje, ak sa dozvie, že jej vysoké štandardy nie sú naplnené. Nie je ako Live Action, ktorej snahou je odrezať ženám prístup k zdravotnej starostlivosti.“

Plánované rodičovstvo dostalo v roku 2013 len do júna 540,6 miliónov dolárov z financií daňových poplatníkov. Okrem toho viac ako 650 000 dolárov išlo na kliniky v piatich štátoch, kde majú byť peniaze použité na pomoc ľuďom orientovať sa v Zákone o cenovo dostupnej zdravotníckej starostlivosti.