Poľský premiér ignoruje výhradu vo svedomí

1,527
Kultúra smrti

VARŠAVA - Poľský premiér vyhlásil, že odpor lekárov k potratu im nedáva právo nechať žiť dieťa v maternici - a to dokonca ani podľa prísnych poľských zákonov o potrate.

„Bez ohľadu na to, čo mu hovorí jeho svedomie, [lekár] musí konať podľa zákona,“ povedal 10. júna vo vyhlásení podľa Polskie Radio premiér Donald Tusk.

„Každý pacient musí mať istotu, že lekár vykoná všetky procedúry v súlade s právnymi predpismi a v súlade so svojimi povinnosťami,“ tvrdí Tusk.

Poľské zákony povoľujú potrat, ak tehotenstvo ohrozuje život alebo zdravie ženy, ak je gravidita výsledkom trestného činu, napr. znásilnenia, alebo v prípade, že nenarodené dieťa je vážne choré. Potrat sa musí vykonať v prvých 25 týždňoch tehotenstva.

Podľa poľského zákona o výhrade vo svedomí lekári môžu naďalej takéto potraty odmietať, ale sú povinní odkázať pacientov inde.

Tuskovo vyhlásenie prišlo po rozhodnutí pôrodného lekára Bogdana Chazana, riaditeľa Detskej nemocnice svätej rodiny vo Varšave, ktorý odmietol vykonať potrat žene, ktorá tvrdila, že dieťa, ktoré nosí, má vážne poškodenie mozgu.

Žena sa sťažovala na ministerstve zdravotníctva, ktoré začalo prípad vyšetrovať.

Premiér sa vyjadril, že ak prokurátor rozhodne, že zákon bol porušený, potom bude musieť o tejto otázke rozhodnúť súd.

Doktor Chazan je jedným z 3000 rimokatolíckych lekárov, zdravotných sestier, pôrodných asistentiek a medikov, ktorí podpísali „Prehlásenie lekárov o viere“. V ňom vyhlasujú, že budú svoje profesionálne povinnosti vykonávať v súlade s náboženským presvedčením.

Vo vyhlásení sa uvádza, že lekári „uznávajú nadradenosť Božieho zákona nad ľudským zákonom“ a budú „čeliť nanútenej nehumánnej ideológii súčasnej civilizácie“.

Dr. Wanda Półtawska, ktorá „Prehlásenie o viere“ iniciovala, pre Polskie Radio priznala, že tak urobila, nakoľko sú niektoré prvky modernej medicíny namierené proti katolíckej morálke.

„Súčasná medicína predstavuje zlo,“ hovorí Półtawska. „Celý problém s potratmi, umelou insemináciou a odmietaním Boha ako Stvoriteľa vykonávaním oplodnenia in vitro predstavuje hrozbu pre večný život všetkých ľudí, ktorí sa dopúšťajú týchto skutkov.“

Poľskí biskupi schválili „Prehlásenie lekárov o viere“ a oznámili podporu doktorovi Chazanovi a ostatným zdravotníckym odborníkom, ktorí podpísali dokument.

„Agresia, ktorú vyvolali lekári svojimi podpismi, je nielen nepochopiteľná, ale aj neprijateľná,“ povedali 11. júna biskupi vo vyhlásení vydanom po plenárnom zasadnutí Konferencie biskupov Poľska.

„Spochybňovať v lekárskej praxi neodňateľné právo na svedomie je v rozpore s ústavným princípom slobody svedomia a viery,“ uviedli biskupi.

Navyše svoju podporu Dr. Chazanovi vyjadril i kardinál Gerhard Müller, prefekt Kongregácie pre náuku viery, ktorý sa tiež zúčastnil plenárneho zasadnutia biskupov.

„Rozvoj teórie, že v súčasnosti je právo štátu nad etikou a morálkou, že štát je prameňom správnej etiky bez ohľadu na jej znenie, že štát môže donútiť lekára - v rozpore s jeho svedomím - zabiť nenarodené dieťa, inak čelí hrozbe, že stratí prácu - to je ohavný zločin,“ povedal kardinál podľa katolíckeho časopisu Nasz Dziennik.

Kardinál poznamenal, že doktor Chazan sa odvolal na konflikt vo svedomí a odmietol potrat chorého dieťaťa.

„Doktor neposlal ženu do inej nemocnice,“ zdôraznil kardinál Müller, „ale namiesto toho jej ponúkol starostlivosť o dieťa počas tehotenstva, pri pôrode a po pôrode a tiež ju informoval o dostupnosti hospicovej starostlivosti“. Kvôli tomu doktora Chazana nahlásili na Komisariáte pre profesionálnu zodpovednosť.