Cirkev je pre vieru nevyhnutná, nezávislí kresťania neexistujú

1,978
Kultúra života

VATIKÁN (CNS) - Kresťania sa nerodia v laboratóriu, ale v komunite zvanej Cirkev, povedal pápež František, ktorý na svojej týždennej generálnej audiencii 25. júna pokračoval v srii svojich audienčných prhovorov o Cirkvi. Pápež asi tridsaťtri tisícovému zhromaždeniu pripomnul, že pokiaľ ide o vieru, neexistuje niečo také ako sami sebou vyrobení či nezáväzní kresťania.

Každý kresťan, povedal, môže objaviť svoju vieru prostredníctvom svojich rodičov, starých rodičov, učiteľov alebo priateľov. „Stále si pamätám rehoľnú sestru, ktorá ma učila katechizmus. Viem, že je v nebi, pretože to bola svätá žena,“ povedal.

V Starom zákone, povedal pápež, Boh povolal Abraháma a začal tvoriť ľudí, ktorí by sa stali požehnaním pre celý svet. „S veľkou trpezlivosťou - a Boh jej má naozaj veľa - pripravil ľudí Starej zmluvy a v Ježišovi Kristovi ich ustanovil ako znamenie a nástroj zjednotenia ľudstva s Bohom a jednoty medzi sebou navzájom.“

Pápež František opísal „pokušenie veriť, že človek môže mať osobný, priamy, bezprostredný vzťah s Ježišom Kristom bez spojenia a sprostredkovania Cirkvou" za nebezpečné.

Povedal tiež, že nie vždy je ľahké ísť cestou viery s ostatnými ľuďmi. „Niekedy je to únavné. Môže sa stať, že brat alebo sestra nám vytvárajú problémy alebo nás pohoršujú, ale Pán zveril svoje posolstvo spásy ľuďom, nám, svedkom,“ povedal.

„Práve prostredníctvom našich bratov a sestier, cez ich dary a limity,“ povedal pápež, „k nám prichádza a dáva sa nám poznať. To znamená patriť do Cirkvi. Pamätajte si: ... že byť kresťanom znamená patriť do Cirkvi. Ak je tvoje krstné meno Kresťan, tvoje priezvisko je Člen Cirkvi.“

Na konci svojho príhovoru pápež požiadal ľudí, aby sa k nemu pripojili v modlitbe za to, aby sa nikdy „nedostali do pokušenia veriť, že môžu žiť bez druhých, bez Cirkvi, že sa môžu sami spasiť, aby sa nedostali do pokušenia myslieť si, že môžu byť laboratórnymi kresťanmi.“

Podľa Františka kresťania nevznikajú v izolácii, ale patria do dlhej rady veriacich, ktorí im odovzdali vieru a vzájomne sa povzbudzovali žiť ju naplno.

Audiencia bola poslednou, ktorú mal pápež naplánovanú pred začatím letného dovolenkového obdobia.