Homosexuálni aktivisti žiadajú odstránenie mexického senátora, ktorý spochybnil homosexuálne „manželstvo“

1,614
Kultúra smrti

Mexico City – Pro-homosexuálni a pro-potratoví aktivisti požadujú odvolanie mexického senátora Jose Maria Martineza z národného senátu kvôli nedávnym vyjadreniam v tlači, v ktorých spochybňoval homosexuálne „manželstvo“.

Musíme sa vrátiť k prirodzeným zväzkom, ktoré zjednocovali koncept [rodiny], toto spoločenstvo lásky a solidarity,“ povedal senátor 12. júna pri slávnostnom založení Výboru pre rodinu a ľudský rozvoj. Povedal, že tradičná rodina „v priebehu dejín zvíťazila a odolala rôznym módam a trendom“.

Ako reakciu na senátorove slová spustila petíciu koalícia skupín, na čele ktorej stojí Socialistická strana Demokratickej Revolúcie. V nej žiada Martinezove vylúčenie zo senátu a usiluje o zrušenie k senátu prináležiacemu Výboru pre rodinu a ľudský rozvoj, ktorému Martinez predsedá.

Mexický národný výbor pre prevenciu pred diskrimináciou nazval senátorove názory „neprijateľnými“ a závažnými“. Takéto názory tiež údajne priveľmi pútajú pozornosť v demokratickej spoločnosti, ktorá sa snaží o pluralitu“. Vyjadrili sa, že Martinezov výbor by mal „pokračovať bez diskriminácie a s ohľadom na ľudské práva“.

Poslankyňa Martha Micher zo Strany Demokratickej Revolúcie (SRD) povedala, že nový výbor bol „netolerantný“ a podľa miestnych novín Milenio vyjadrila svoje zámery zrušiť ho“.

Je hanebné, aby nejaký výbor - ako ten pre rodiny a ľudský rozvoj, ktorý je fašistický - podporoval prenasledovanie homosexuálov a lesbičiek a tých žien, ktoré sa rozhodnú legálne prerušiť svoje tehotenstvo,“ povedala počas tlačovej konferencie senátorka Angelica de la Peña, tiež z SRD.

De la Peña povedala, že novozaložený výbor jej pripomína „nacistické Nemecko v roku 1936, v ktorom sa Himmler rozhodol vytvoriť komisiu, ktorej zvláštnymi charakteristikami bolo prenasledovanie homosexuálov a žien, ktoré šli na potrat.“

On-line platforma CitizenGO.org zbiera podpisy od ľudí, ktorí žiadajú členov senátu, aby Výbor v komore naďalej zostal. „Mexiko nemôže byť podrobené cenzúre,“ píše sa v petícii. Návrh na rozpustenie Výboru nazýva inkvizíciou homosexuálov“.

Tri lesbické páry tiež spustili petíciu na Change.org. Žiadajú zrušenie Výboru pre rodinu a ľudský rozvoj a tvrdia, že „rodina je ako sociálny subjekt vystavená neustálym zmenám“.

Obe strany odovzdali svoje zozbierané podpisy 25. júna.