Gianna Beretta Mollová: Milujúca do krajnosti

1,924
Kultúra života

Žijúc vo svete, v ktorom sú ženy príliš často využívané na hľadanie lásky na všetkých možných nesprávnych miestach, svätá Gianna Beretta Mollová ponúka ženám príklad ozajstnej lásky, akú možno nájsť iba v najhlbších skutkoch. Väčšina z nás nikdy nezažije úplne sebaobetovanie kvôli niekomu inému, no mnohé z nás boli hlboko dojaté nesebeckým Gianninym svedectvom.

Gianna, desiate z trinástich detí, bola talianskou pediatričkou, manželkou a matkou. Bola to žena, ktorá bola obdarená príležitosťami a stretla sa tiež s veľkými prekážkami. Jej brat, misionár v Brazílii, ju pozval, aby sa pripojila k jeho misii, ale jej nestabilný zdravotný stav jej bránil pokračovať v práci. Hoci bola sklamaná prekážkami, ktoré jej bránili, aby slúžila núdznym v Brazílii, nepripustila, aby ju takáto prekážka odradila od skutkov veľkej lásky v jej domovine. Ako lekárka dala Gianna svojim pacientom všetko, čo im mohlo pomôcť. Azda jej najväčším skutkom lásky bol ten, ktorý preukázala svojej dcére v posledných dňoch svojho života.

V druhom mesiaci jej štvrtého tehotenstva lekári diagnostikovali Gianne fibróm maternice, ktorý by ju zabil, keby nebol okamžite liečený. Dostala tri možnosti: potrat, úplnú hysterektómiu (chirurgické odstránenie maternice) alebo chirurgický zákrok, ktorý by odstránil iba fibróm. Mysliac na vzácny život svojej nenarodenej dcéry sa rozhodla ísť na operáciu, ktorá odstráni iba fibróm a to takým spôsobom, aby bol život jej dcéry ušetrený. Predtým než podstúpila operáciu, dala lekárom najprísnejšie inštrukcie, aby zachovali život jej dcéry za každú cenu, vrátane ceny jej vlastného života.

Operácia odstraňovania fibrómu bola úspešná, komplikácie však pretrvávali po celú dobu tehotenstva. Keď prišiel čas narodenia dieťaťa, bolo jasné, že pôrod bude ťažký. Gianna pred pôrodom povedala svojim lekárom: Ak bude potrebné vybrať, bez pochýb vyberte a ja si to žiadam - život dieťaťa. Zachráňte ju!“ Gianna Emanuela Mollová sa narodila zdravá a krásna 21. apríla 1962. O sedem dní neskôr Gianna Beretta zomrela vo veku 39 rokov. Svoj ​​život darovala za svoje dieťa.

Dnes je Gianna Emanuela geriatričkou v Miláne. Často sa delí o príbeh o dare svojej mamy a rada hovorí, že jej „matka bola svätá v prvom rade preto, ako žila a nielen kvôli tomu, ako zomrela.“ Tí, ktorí stretajú Giannu Emanuelu nájdu v nej akúsi radosť, ktorá bezpochyby pochádza z lásky až do krajnosti. Je dokázané, že akt nesebeckosti naozaj môže zachrániť a zmeniť život. Gianna Beretta, obyčajná žena, ktorá milovala lyžovanie, horolezectvo a návštevu opery, nám ukazuje, že keď sa stretáme s ťažkým rozhodnutím, tak práve vykonanie tejto ťažkej ​​veci často prináša najväčšiu radosť človeku samotnému i tým, ktorí sú v jeho ​​okolí. Bola to žena, rovnaká ako každá iná, ktorá sa skrze svoju nesebeckosť pozdvihla na úroveň velikánky. To, čo urobila Gianna pre svoju dcéru, bolo ťažké. To, čo urobila, bolo bolestivé. To, čo urobila, bolo, že si zvolila menej [pre seba]. A práve to, čo urobila, bolo tým, čo ju robí inšpiráciou.