Pápež František o Charlie Hebdo a slobode prejavu: „Nemožno si robiť žarty z viery.“

1,420
Kultúra života

MANILA, Filipíny - Pápež František v reakcii na teroristický útok na Charlie Hebdo pripomenul, že pri slobode prejavu existujú obmedzenia. Povedal, že „nikto si nemôže robiť žarty z viery“ a že každý, kto chŕli urážky, môže očakávať „úder“.

Pápež povedal, že náboženská sloboda i sloboda prejavu patria medzi základné ľudské práva a že „každé náboženstvo má svoju dôstojnosť“.

Nemožno len tak provokovať, nemožno urážať vieru iných ľudí, nemožno si robiť žarty z viery,“ povedal. „Existuje hranica. Každé náboženstvo má svoju dôstojnosť... sloboda prejavu má svoje medze.“

Pápež hovoril s novinármi v lietadle, keď letel zo Srí Lanky na Filipíny počas svojho ázijského turné.

Svätý Otec František varujúc pred provokáciou povedal, že právo na slobodu prejavu ide v ruka v ruke s „povinnosťou“ hovoriť pre „spoločné dobro“.

Aby ilustroval svoju poznámku, zavtipkoval ohľadom vatikánskeho asistenta Alberta Gasparriho, ktorý bol neďaleko v lietadle.

Pravda, nemali by sme reagovať násilne. Keby však napríklad tu Dr. Gasparri, môj dobrý kamarát, nadával na moju matku, potom by ho čakal úder päsťou,“ povedal pápež.

Na otázku o slobode prejavu odpovedal počas sporu o zverejnení osobitného vydania satirického časopisu Charlie Hebdo, ktorý uviedol karikatúru proroka Mohameda.

Súvisiace články: Ako bojovať proti islamskému extrémizmu bez toho, aby sme stratili samých seba