Obama sľubuje, že bude vetovať zákon zakazujúci potrat po 20. týždni

1,936
Kultúra smrti

Republikánmi vedená poslanecká snemovňa USA sa pripravuje na hlasovanie o zákone HR 36 (t.j. o zákone na ochranu nenarodených detí cítiacich bolesť) a to práve v deň 42. výročia verdiktu v prípade Roe vs. Wade, ktorý v USA zlegalizoval dobrovoľné potraty. Prezident Barack Obama obom komorám oznámil, že na to aby zabránil akémukoľvek pokusu o obmedzenie potratov, použije aj svoje právo veta.

Prezdientský kabinet dôrazne odmieta zákon HR 36. Ten by neprijateľne obmedzil zdravotné a reprodukčné práva žien a utočí tiež na ženské právo voľby,“ uvádza vo vyhlásení Biely Dom. „Ženy by mali mať možnosť, aby sa o svojom tele rozhodovali sami a rovnako aj o svojej zdravotnej starostlivosti. Vláda by sa nemala miešať do rozhodnutia, ktoré sa najlepšie vykoná medzi ženou a jej lekárom.“

HR 36 by zakázal väčšinu potratov po 20. týždni tehotenstva, keďže lekárski odborníci potvrdili, že nenarodené deti majú dostatočne vyvinutý nervový systém na to, aby cítili bolesť. Ak ho schvália, potraty, ktoré by porušovali zákon, by boli potrestané pokutami, ba až 5 ročným väzením.

Rovnaký návrh zákona schvaľoval americký parlament aj počas minulého volebného obdobia, ale návrh nedokázal získať podporu Senátu vedeného demokratmi. V súčasnosti ovláda obe komory Kongresu Strana republikánov. Je teda možné, že návrh zákona sa nakoniec dostane až na prezidentov stôl. Ak by ho však vetoval, na zvrátenie tohto rozhodnutie bude republikánom treba takmer neprekonateľný boj, pretože im bude v Senáte chýbať potrebná dvojtretinová väčšina.

Niektorí pro-life aktivisti kritizovali návrh zákona, pretože obsahoval výnimky vzťahujúce sa na deti počaté prostredníctvom znásilnenia a incestu. V nedávnom úvodníku sa Gualberto Garcia Jones, národný strategický riaditeľ Personhood Alliance, pýtal: „Nezaslúžia si tieto deti, aby ich život chránil zákon rovnako ako akýkoľvek iný? Naozaj veríme, že by mal zákon umožňovať, aby bolo nevinné dieťa potrestané prísnejšie než násilník alebo osoby, ktoré sa dopustili incestu?“

No Penny Young Nance, prezidentka Concerned Women for America, nesúhlasila. Popritom ako vyzývala zástancov pro-life, aby podporili zákon, Nance napísala: Dokonalá legislatíva neexistuje,“ a povedala, že HR 36 je „premysleným prvým krokom správnym smerom.

Parlamentné hlasovanie prebehne na pozadí státisícov za život pochodujúcich aktivistov, ktorí budú pri príležitosti výročia Roe vs. Wade pochodovať pred Najvyšším súdom USA protestujúc proti legalizácií potratov. Výskumy verejnej mienky pritom ukazujú, že väčšina Američanov podporuje zákaz potratov po 20. týždni a návrh zákona schvaľuje aj najmenej osem ohlásených republikánskych uchádzačov na prezidentskú nomináciu v roku 2016.