Katolícka univerzita ponúka stáže u skupín podporujúcich potraty

1,162
Kultúra smrti

College Fix informovala o tom, že Univerzita svätého Tomáša v Minnesote (ang. University of St. Thomas – skr. UST) podporuje študentské stáže Minnesotskej pobočky Národnej organizácie pre ženy (Minnesota National Organization for Women, skr. Minnesota NOW) napriek tomu, že skupina je zásadne proti katolíckej náuke a otvorene podporuje legálny potrat. Zástupca UST Spoločnosti kardinála Newmana (Cardinal Newman Society) naznačil, že stáže budú pokračovať.

Stáž je v súčasnosti uvedená na webovej stránke katedry umení a vied Minnesotskej univerzity. Je ponúkaná v rámci programu štúdií ženy pod hlavičkou možností miestnych stáží s „právnymi službami“.

Minnesota NOW „plne podporuje prístup k bezpečnému a legálnemu prerušeniu tehotenstva“ a „stavia sa proti akýmkoľvek pokusom obmedziť tieto práva prostredníctvom právnych predpisov, nariadení, súdných rozhodnutí alebo prostredníctvom dodatku k Ústave“, hovorí vysvetlenie organizácie na svojej stránke o „reprodukčných právach“Organizácia je tiež proti právu podnikov, aby na nariadenia Ministerstva zdravotníctva používali výhradu vo svedomí.

Reprodukčné práva (vrátane zrušenia všetkých zákonov, ktoré obmedzujú bezpečné a legálne interrupcie)“ sú uvedené na druhom mieste v zozname kľúčových otázok Minnesota NOW. „Práva LGBTQ“ sú uvedené ako tretie.

Doktorka Susan Myersová, vedúca štúdií ženy a profesorka teológie na UST, pre Spoločnosť kardinála Newmana potvrdila, že stáže v Minnesota NOW sa nezrušia a budú aj naďalej k dispozícii v rámci programu štúdia ženy.

Nemáme žiadny problém s tým, že študenti robia stáže v organizáciách, ktoré pokrývajú širokú škálu aktivít,“ povedala pre Newmanovu spoločnosť.

Avšak apoštolská konštitúcia svätého pápeža Jána Pavla II. o vysokoškolskom vzdelávaní, Ex Corde Ecclesiae, uvádza, že „katolícke učenie a disciplína ovplyvňuje všetky aktivity vysokých škôl“ a akákoľvek oficiálna akcia alebo záväzok univerzity musí byť v súlade s jej katolíckou identitou“.

Newmanova spoločnosť informovala o podobných obavách o katolícku identitu UST v decembri minulého roka. Univerzita ponúka pod záštitou katedry biológie stáže aj na NARAL Pro-Choice Minnesota a v Plánovanom rodičovstve. Tieto zoznamy boli neskôr odstránené a hovorca UST uviedol, že výpisy boli chybné. Okrem toho rektorka UST, doktorka Julie Sullivanová,  vyhlásila údajne univerzitnú reformu, aby dekani nemohli udeľovať akademické kredity stážam v Plánovanom rodičovstve.