Americkí farmári dostali pokutu, lebo odmietli lesbický obrad na ich pozemku

1,293
Kultúra smrti

Farmári z New Yorku - Robert a Cynthia Giffordovci povedali, že prestávajú s pripravovaním svadieb po tom, čo im nariadili zaplatiť pokutu 13 tisíc dolárov za odmietnutie „svadby“ rovnakého pohlavia.

„Pre budúcnosť sa Giffordovci rozhodli nehostiť žiadne svadobné obrady na svojej farme okrem tých, ktoré sú už zazmluvnené,“ povedal právnik James Trainor, zastupujúci organizáciu Alianciu za obranu slobody (ADF). ADF právne zastupovala Giffordovcov v právnom spore týkajúcom sa antidiskriminačného zákona New Yorku.

Podľa rozhodnutia súdu bolo Giffordovcom nariadené zaplatiť 10 tisíc dolárov pokutu pre štát New York a 3 tisíc dolárov odškodné lesbickému páru Jennifer McCarthyovej a Melise Erwinovej, ktoré ich oslovili v roku 2012 ohľadom hostenia obradu ich „svadby“. Rímski katolíci Giffordovci uviedli, že ich náboženské presvedčenie im síce nedovoľuje hostiť takýto obrad, ale že svadobný banket môžu mať na ich pozemku.

Čo Giffordovci nevedeli bolo, že ich dvoj-trojminútovú konverzáciu si lesbický pár nahrával. Lesbický pár odmietol usporiadať banket na farme Giffordovcov, na ktorej zároveň manželia žijú aj prenajímajú pozemok. Potom podali formálnu sťažnosť na štátne Oddelenie pre ľudské práva. 

Nakoniec sudkyňa Migdalia Paresová rozhodla, že farma Giffordovcov s názvom Liberty Ridge Farm predstavuje verejné ubytovanie, pretože ubytovacie priestory sú na ich pozemku a poplatky sú vyberané od verejnosti. Giffordovci argumentovali, že na pozemku žijú aj so svojimi deťmi, preto by mali byť vyňatí spod platnosti štátneho zákona. Paresová ale povedala, že to neznamená že ich podnikanie je súkromné.

Trainor povedal pre magazín TheBlaze, že rozhodnutie Giffordovcov prestať so svadobnými obradmi „poškodí ich podnikanie v krátkodobom výhľade,“ ale je pre nich dôležitejšie neporušiť prikázania svojej viery.

„Giffordovci slúžia všetkým ľuďom s rešpektom a starostlivosťou. Zamestnávali aj homosexuálnych zamestnancov a hostili podujatia pre páry rovnakého pohlavia,“ uviedol.

Ale „keďže ich štát New York v zásade núti robiť buď všetky ceremónie alebo žiadne, vybrali si to druhé, aby ostali verní svojmu náboženskému presvedčeniu,“ vysvetlil Trainor pre LifeSiteNews. „Žiadny Američan by nemal byť vládou nútený vybrať si medzi svojim živobytím a vierou, ale to je presne rozhodnutie, ku ktorému štát New York núti Giffordovcov.“

„Pokračujú však v hostení svadobných banketov,“ povedal Trainor.