Kardinál Napier kritizuje poznámky Kaspera o katolíkoch Afriky

1,349
Kultúra života

Najvplyvnejší prelát Afriky, ktorý sa angažoval aj počas Synody o rodine, sa kriticky vyjadril o nemeckom kardinálovi Walterovi Kasperovi, ktorý predstavuje akoby lídra liberálneho krídla Synody.

Kardinál Wilfrid Napier, hlavný predstavený arcidiecézy v Durbane, Južnej Afrike a jeden zo štyroch predsedajúcich zodpovedných za už prebiehajúce stretnutia Synody 2015 hovorí, že Kasper nemá byť prečo nazývaný „pápežským teológom,“ ako nazývajú mnohých, a to kvôli jeho neúctivému postoju k Afričanom.

Na článok Huffington Postu o Kasperovi reagoval prostredníctvom svojho účtu na Twitteri: „Naozaj ma znepokojuje čítať o kardinálovi Kasperovi ako o „pápežskom teológovi.“ Prečo? Na rozdiel od pápeža Františka neprejavuje kardinál Kasper veľkú úctu voči cirkvi v Afrike a jej lídrom.“

Dodal tiež „že kardinál Kasper si o afrických biskupoch myslí, že sú až príliš obmedzovaní tabu a priveľmi rezervovaní hovoriť o problémoch polygamie a iných manželských ťažkostiach!“

Kasper bol počas Mimoriadnej synody o rodine v októbri silno kritizovaný po tom, ako sa rozprával s vatikánskym reportérom Edwardom Pentinom – jeho vyjadrenia boli všeobecne prezentované ako pohŕdanie príspevkami afrických biskupov na Synode.

Vyjadril sa, že Afrika „je od Západu úplne odlišná, predovšetkým v záležitostiach homosexuálov.“ Keď sa ho opýtali, či väčšina synodálnych otcov počúva Afričanov, keď hovoria o tejto záležitosti, povedal „nie.“

Dodal, „že by nemali veľmi hovoriť, čo máme robiť.“

Kardinál pôvodne odmietol priznať sa k týmto slovám, ale keď reportér zverejnil audionahrávku, musel sa priznať.

Kasper bol medzi synodálnymi otcami jeden z najdôležitejších, snažiac sa o adaptovanie „prívetivejšieho“ prístupu voči osobám v neusporiadaných zväzkoch, akými sú napríklad „znovuzosobášení“ a homosexuáli.

Kým Kasper a ostatní v jeho kruhoch tvrdia, že sotva vidieť nejakú zmenu v kázaní Cirkvi či v doktríne vyjavenej vyššou mocou, ich kritici hovoria, že prijatie ich plánu by bolo popretím Kristovho učenia o manželstve a podkopalo by to neporušenosť sviatostí. Medzi týmito kritikmi bol počas októbrovej Synody aj kardinál Napier.

V rozhovore pre Catholic News Service zaznamenanom na videu Napier odmietol návrh kardinála Kaspera o svätom prijímaní a varoval, že by to znamenalo povolenie prijímania Sviatosti aj pre mužov s niekoľkými manželkami.

Ostro kritizoval aj manipulácie priebehu Synody zo strany organizátorov, keď otvorene kritizoval kontroverzný predčasný dokument Synody – relatio.

Dokument, ktorý mal zhrnúť rozhovory uskutočnené do polovice stretnutia, kládol otázku, či by „prijatie a váženie si sexuálnej orientácie homosexuálov,“ súhlasil s doktrínou katolíckej cirkvi. Navrhoval povoliť prijímanie Eucharistie rozvedenými a znovuzosobášenými katolíkmi. Tvrdil, že pastori by mali zdôrazňovať „pozitívne aspekty“ spôsobu života, ktorý Cirkev považuje za ťažký hriech – vrátane civilného znovuzosobášenia po rozvode a spolunažívania pred manželstvom.

Napier povedal, že rozsiahle tvrdenia médií o tom, že relatio značí to, že Cirkev si osvojí „jemnejší“ prístup, znamenali, že synodálni otcovia „pracovali z pozície, ktorá je prakticky nezameniteľná.“

Vyšla správa o tom, že o tomto hovorí Synoda aj katolícka cirkev, ale vôbec to tak nie je,“ dodal. „Nezáleží na tom, ako sa to snažíme napraviť... nie je spôsob, akým by sa to dalo urobiť. Čokoľvek teraz povieme, je akoby sme chceli odstrániť následky poškodenia.“