32333.jpg

Podestove e-maily ukázali, že Facebook spolupracoval s Clintonovou

142
Kultúra smrti

Kým americkí zákonodarcovia požadujú, aby spoločnosti sociálnych médií preukázali, že ich platformy neboli využívané Ruskom v amerických prezidentských voľbách v roku 2016, spoluzakladateľ WikiLeaks zverejnil e-maily, ktoré usvedčujú manažérov Facebooku z priamej komunikácie s tímom jedného z kandidátov.

Začiatkom 7. októbra minulého roka spoločnosť WikiLeaks uverejnila stovky e-mailov zo súkromného účtu predsedu kampane Hillary Clintonovej Johna Podestu. Kauza pokračovala aj niekoľko dní po voľbách, ktoré sa uskutočnili 8. novembra.

Vo štvrtok, keď americké médiá špekulovali o “ruskom” zasahovaní na Twitter, Facebook a Reddit, Julian Assange zverejnil niektoré e-maily Podestu s pripomienkou, že najväčšie sociálne siete boli fanúšikmi Clintonovej.

V e-mailovej správe zo začiatku januára 2016 Podesta napísal šéfke Facebooku Sheryl Sandbergovej, že je nadšený, že s ňou pracuje na zvolení Clintonovej. “Tešíme sa na spoluprácu s Vami pri zvolení prvej ženy do čela Spojených štátov,” napísal Podesta. Sandbergová odpovedala, že je “nadšená” pokrokom, ktorý robí Clintonová.

Vo februári 2015 bol Podesta uvedený ako príjemca e-mailu od poradkyne Clintonovej Cheryl Millsovej, ktorá napísala, že Sandbergová a jej asistentka pripravili návštevu kancelárie, aby “prešli výskum o rodovej rovnosti a vedení žien”. Táto návšteva sa konala hodinu pred “hlavným stretnutím” týkajúcim sa Clintonovej.

V júni 2015 Sandbergová napísal e-mail na adresu Podestu, v ktorom napísala, že “stále chce, aby HRC zvíťazila.” “Som stále tu, aby som pomohla ako najlepšie viem. Prišla za mnou a úžasne si rozumela s mojimi deťmi,” napísala Sandbergová.

Mark Zuckerberg, generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Facebooku, poslal osobný e-mail na adresu Podestu v auguste 2015, v ktorom mu poďakoval za strávený čas a že ich rozhovor mu “dal veľa dôvodov na premýšľanie”.

Zuckerberg poďakoval Podestovi za zdieľanie svojich skúseností s Centrom pre americký pokrok (CAP), demokratickým think-tankom, ktorý založil Podesta.

Podestov e-mail bol zahrnutý aj do konverzácie Elliota Schrageho, viceprezidenta pre komunikáciu na Facebooku, ktorý povedal, že Zuckerberg hľadá spôsob, ako “nasmerovať svoje bohatstvo tak, aby malo taký veľký vplyv ako Facebook”, dodávajúc, že ​​nápady Podestu mu “naozaj zmenili myslenie.”

Zuckerberg sa potom opýtal Podestu, či by  sa mohli stretnúť aj v budúcnosti, aby mu povedal svoje nápady a dodal, že sa teší na pokračovanie v rozhovore. “Dúfam, že je to v poriadku, ak sa stretneme a budeme rozvíjať myšlienky,” povedal Zuckerberg. “Ak existujú nejakí ľudia, s ktorými by som mal hovoriť, dajte mi vedieť.”

Niektorí používatelia Twitteru rýchlo poukázali na pokrytectvo za to, že demokrati vynakladali toľko času a energie na vyšetrovanie všetkých najdôležitejších stránok sociálnych médií a zúfalo hľadali akúkoľvek možnú tajnú dohodu medzi prezidentom Donaldom Trumpom a Ruskom, hoci sa pritom Facebook dohodol s Clintonovou.

Niekoľko používateľov začalo tweetovať pod hashtagom #FaceBookLeaks, dúfajúc, že ​​upozornia na príbeh.