papa4.jpg

Prečo pápež František zosobášil dvoch neznámych, no odmietol vypočuť nepohodlných svedkov

543
Jakub Betinský
Neutral

[autor: Sandro Magister]

 

Slová pápeža Františka udierajú pravidelne ako hodinky aj vo veľkej nadmorskej výške, tentokrát počas letu z Peru späť do Ríma v noci medzi 21. a 22. januárom. Spôsobili však istý zmätok.

 

Počas jeho návštevy Čile sa objavili dve témy, ktoré sa stali doslova výbušnými počas tlačovej konferencie: osud biskupa Juana de la Vruz Barros Madrida z mesta Osorno a bleskový svadobný obrad, ktorý odslúžil pápež medzi letuškou a stevardom počas letu zo Santiaga do Iquique.

 

V tomto druhom prípade František hneď posúdil podľa svojich slov, že „všetky podmienky boli splnené“ pre platnosť sviatosti, a preto mohla byť vyslúžená hneď na mieste. Vysvetľuje, že na získanie tejto istoty mu stačilo slovo dvoch snúbencov.

 

Čo sa týka biskupa z Osorna, platil presný opak. Pápež povedal, že „si preštudoval a opäť rozobral“ prípad a venoval mu veľa času, no nenašiel žiadne „pádne náznaky“ jeho viny. A preto biskup ostáva na čele diecézy napriek obvineniam, ktoré svedčia proti nemu. Ide o obvinenia, ktoré sú podľa pápeža v skutočnosti len „klebetami“.

 

V Čile však pápež František stručne odpovedajúc na otázky novinára tvrdil, že chýbajú „dôkazy“, a nie že chýbajú „pádne náznaky“. A za použitie toho prvého výrazu – v skutočnosti významovo nie až tak vzdialeného od druhého označenia – sa v lietadle ospravedlnil. Trval však na korektnosti slova „klebety“, ktoré použil na označenie toho, čo hovoria obete sexuálneho zneužívania, ktoré sa podľa pápeža nestalo.

 

Povedal tiež, že si nevypočul „obete“, pretože za ním „neprišli“ a nik mu ich „nepredstavil“. No v skutočnosti požadovali stále zas a zas, aby ich pápež vypočul a mohli mu svojím svedectvom dať „dôkazy“, o ktorých stále tvrdí, že chýbajú.

 

Počas letu späť do Ríma pápež František predstavil aj novú exegézu listu, ktorý napísal čilským biskupom ku dňu 31. januára 2015 a ktorý vyšiel v Associated Press práve pred jeho terajšou cestou do Čile.

 

Z tohto listu sa však zdá byť jasné, že až do konca roku 2014 bol pápež František presvedčený o správnosti odvolania biskupa. No zmenil názor a 10. januára 2015 ho podporil v dohliadaní nad Osornom.

 

No teraz sa zdá, že to nebolo pravdou. Z toho, čo pápež František povedal v lietadle, vyznelo, že biskupa vždy považoval za „dobrého a schopného“, a to aj vtedy, keď „niekoľkým ľuďom z episkopálnej konferencie“ v Čile išlo o jeho rezignáciu. V skutočnosti vraj pápež niekoľkokrát odmietol jeho rezignáciu. Stalo sa tak aj pred aj po jeho návšteve Osorna. Prijatie jeho rezignácie by vraj znamenalo „prijatie jeho viny“. Pápež sa rozhodne vyjadril: „Som presvedčený, že je nevinný.“

 

V tomto pletenci protichodných tvrdení ostáva nevysvetleným, ako je možné, že obete duchovného sprievodcu biskupa z Osorna, kňaza menom Antonio Karadima, požívajú väčšiu dôveryhodnosť a ich výpovede prispievajú k hladkému a rýchlemu kanonickému procesu a odsúdeniu, kým niektoré obete nedostanú ani len príležitosť vypovedať a ich obvinenia biskupa ostávajú nevypočuté. 

 

Cez tlačovú konferenciu konajúcu sa počas letu sa pápež František tiež vyjadril, je „poďakoval“ kardinálovi Seanovi O’Malleymu, predsedovi pápežskej komisie pre ochranu menšín, ktorý sa tiež vyjadril k tejto téme.

 

V skutočnosti však vyjadrenie, ktoré uverejnil kardinál 20. januára na stránke svojej bostonskej arcidiecézy, vôbec nekorešponduje s tým, čo tvrdí pápež.

 

O’Malley povedal, že „je pochopiteľné, že vyjadrenia pápeža Františka sú zdrojom veľkej bolesti pre obete sexuálneho zneužívania,“ pretože „slová tlmočiace odkaz, že ‚pokiaľ nedokážete svoje tvrdenia, dovtedy vám nebude uverené‘ odvrhujú tých, ktorí si vytrpeli zločinecké odsúdeniahodné ublíženie ich ľudskej dôstojnosti a odsúvajú tieto obete do potupného vyhnanstva.“

 

Vrátiac sa k bleskovej svadbe s požehnaním pápeža Františka počas letu medzi Santiagom a Iquique, je nutné poznamenať, že táto udalosť bola oznámená snúbencami mesiac vopred v rozhovore pre čilské noviny El Mercurio z dňa 19. decembra.

 

Na palube lietadla to však vyzeralo ako prekvapenie, a to súdiac aj na základe videa označeného ako „breaking news“, ktoré poskytli sami snúbenci novinárom letiacim s nimi.

 

Takisto aj podľa Františka – podľa toho, čo povedal počas letu do Ríma – bol on sám celkom prekvapený nápadom zosobášiť letušku a stevarda, no rozhodol sa na mieste pokračovať v plnej dôvere v snúbencov.

 

Novinári sa ho opýtali na tlačovej konferencií „čo by povedal kňazom, ku ktorým by prišli snúbenci s úmyslom vziať sa na palube lietadla alebo lode.“ S pokojom odpovedal:

 

„Je potrebné kňazom povedať, že pápež sa ich [snúbencov] podrobne vypytoval.“