Vatikán plánuje ďalšie opatrenia na obmedzenie tradičnej sv. omše v seminároch

154
Neutral

Optimizmus, ktorý zachvátil niektorých priaznivcov katolíckej tradície, vzhľadom na oficiálne potvrdenie výnimočného postavenia Bratstva sv. Petra (FSSP) vo vzťahu k motu proprio Traditionis custodes, sa môže čoskoro vytratiť. Arcibiskup Arthur Roche, prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, ohlasuje totiž ďalšie opatrenia, ktorých cieľom je potlačiť stúpajúcu tendenciu mladých kňazov slúžiť predkoncilovú sv. omšu.

V rozhovore pre britský portál The Tablet, ktorý viedol s novinárom Francisom Ch. Lambom priamo vo Vatikáne, uviedol, že ho znepokojuje fenomén záujmu mladých kňazov o predkoncilovú liturgiu. Odvolal sa pritom aj na obavy samotného pápeža Františka. Arcibiskup sa sťažoval, že novokňazi často začínajú slúžiť takúto sv. omšu „takmer okamžite po vysviacke“. Rovnako mu prekáža u novokňazov aj „návrat k štýlu obliekania“ spred II. vatikánskeho koncilu. Podľa prefekta aj „Svätý Otec má obavy o formáciu“ a rovnako, podľa tvrdenia Rocheho, aj biskupi: „Všetci uvádzajú, že formácia v seminároch, ale aj v živote Cirkvi, nie je dostatočne adekvátna.“

Preto prefekt vyzýva semináre, aby „vyučovali o bohatosti liturgickej reformy, ktorú požadoval II. vatikánsky koncil“. Na tento účel by mal slúžiť nový pripravovaný dokument, venujúci sa liturgickej výchove kandidátov kňazstva. Ten by mal napomôcť tomu, čo Roche v rozhovore nazval „veľmi chýbajúcou“ liturgickou formáciou v katolíckych seminároch. Primárnym cieľom dokumentu, ako vyplýva z kontextu sťažností prefekta, by mala byť predovšetkým formácia prinášajúca obmedzenie, či prípadne zabránenie kontaktu seminaristov s potenciálnou atraktívnosťou starej liturgie.

Podľa prefekta biskupi na celom svete privítali obmedzenie možnosti slúžiť tradičnú sv. omšu „s úľavou nad rozhodnutím pápeža vrátiť dohľad nad liturgiou im – ako to zamýšľal II. vatikánsky koncil.“

Francis Ch. Lamb však zároveň pripúšťa, že „arcibiskup Roche si je, samozrejme, dobre vedomý zúrivosti, ktorú v niektorých oblastiach vyvolávajú obmedzenia používania starého obradu“. A dodáva, že „tradicionalistické komunity sa stali centrami odporu voči tomuto pontifikátu“.

Celý Lambov článok je písaný v takom nekritickom oslavnom duchu, že to niekedy pripomína skôr propagandistickú agitku: „Roche má všetky diplomatické schopnosti potrebné na vedenie významného oddelenia v Rímskej kúrii. Jeho úlohou je dosiahnuť jednotu medzi biskupmi, čo niekedy zahŕňa jemné prehováranie, ako aj trpezlivé počúvanie. Napriek tomu pôsobí aj ako rozhodný a odhodlaný. Dalo by sa povedať ako prvý nadhadzovač liturgického tímu: dokáže brániť svoju bránku tvárou v tvár zúrivému útoku rýchlych podaní, pričom neustále udržiava tempo a zvláda prekážky.

Ako „nadhodí“ v novom dokumente formáciu seminaristov, to zrejme už čoskoro uvidíme.A