paroiln-gambetti-810x500.jpg

Vatikánsky deň "ľudského bratstva" nespomína katolicizmus ani nepriťahuje davy

196
Kultúra smrti

VATIKÁN (LifeSiteNews) – Prvé svetové stretnutie o ľudskom bratstve, ktoré zorganizoval Vatikán, sa nieslo v znamení podpísania dokumentu, ktorý propaguje “environmentálne” a “duchovné bratstvo” a vyzýva k mieru, ale vyznačuje sa úplnou absenciou zmienok o Kristovi alebo katolicizme. 

Na základe informácií pápeža Františka’ “blasphemous” encyklika Fratelli Tutti, prvá Svetové stretnutie o ľudskom bratstve sa uskutočnilo 10. júna na Námestí svätého Petra’. Podujatie, ktoré zorganizovali vatikánske Dikastérium pre komunikáciu, Dikastérium pre službu integrálnemu ľudskému rozvoju a nadácia Fratelli Tutti, bolo zamerané na podporu “bratstva, dialógu a mieru.”

Pôvodne sa mal na podujatí zúčastniť aj pápež František, ale kvôli svojej nedávnej hospitalizácii sa nezúčastnil, pričom z radov katolíckych prelátov boli prítomní kardinál Pietro Parolin (štátny sekretár) a Mauro Gambetti (arcikňaz Baziliky sv. Petra’). 

Zdroje portálu LifeSite’poznamenali, že podujatie, plánované mnoho mesiacov vopred, dostalo prednosť pred oslavami Božieho tela vo Vatikáne – tak pri plánovaní, ako aj pri uskutočnení.

Popové hviezdy pred Vatikánom

Podujatie bolo ohlásené ako prostriedok na demonštráciu toho, že “ľudské bratstvo je možné,” pričom Vatikán vopred uviedol, že podujatie bude “zviditeľnením a podporou sna pápeža Františka’ o globálnej ľudskej rodine žijúcej vzťahmi dialógu, solidarity a spravodlivosti.”

Samotné prípravy ukazovali, aký význam prikladá pápež František tomuto podujatiu - stánky boli rozostavené po celej dĺžke Via della Conciliazione už mnoho dní vopred. Stánky sa 10. júna zaplnili talianskymi potravinami a nápojmi, pričom davy ľudí mohli vstúpiť na Námestie svätého Petra’na oficiálnejší vatikánsky prvok podujatia. 

Ale aj napriek celkom zjavnej snahe prilákať ľudí do Vatikánu prostredníctvom atrakcie v podobe stánkov s remeselnými potravinami bolo podujatie návštevnosťou značne slabé. Od 16.00 h, teda v čase najväčších popoludňajších horúčav, sa davy ľudí počítali skôr na stovky ako na tisíce. Skutočne, návštevnosť bola taká malá a taká očividná, že pozorovatelia vysvetľovali na internete, že propagačná fráza na sociálnych sieťach by mala znieť “Úplne sám” a nie “nie sám.” 

Podujatie bolo totiž propagované ako stretnutie “ľudského bratstva,” na čele s pápežom Františkom a zhromaždenými hodnostármi. Vatikán však síce informoval svet o dokumente, ktorý sa bude podpisovať, ale neprezradil, čo bude tento dokument obsahovať. 

V dôsledku toho sa zdá byť sotva prekvapujúce, že podujatie – teraz sa konalo bez pápeža – bolo ešte menej vrelo prijaté a navštevované, než kritici mohli vôbec očakávať. 

Speváci, tanečníci, hviezdy popu a klasickej hudby (napríklad Andrea Bocelli) vystúpili na pódium pred Vatikánom, ktoré stálo na strane, kde je umiestnený vonkajší oltár. Podujatie pripomínalo skôr koncert ako pohľad, ktorý sa viac očakáva mimo Vatikánu, s množstvom reproduktorov a televíznych kamier na mieste – oveľa viac ako zvyčajná zostava, ktorú používajú vatikánske médiá pre svoj živý prenos.

Taliansky baletný tanečník Roberto Bolle predviedol na pódiu zostavu, pričom tancoval – ako sa zdá, nie je to preňho nezvyčajné – na vrchu, čo viedlo mnohých k vyjadreniu pobúrenia na internete, že sa takýto tanec konal mimo Vatikánu, ako aj k tomu, že bol predvedený práve pred detským’zborom. 

 

Jedným z neskorších účinkujúcich bol taliansky raper “Mr. Rain,”ktorého veľkorysé využitie reproduktorov zabezpečilo, že rapová hudba sa rozliehala po celom Námestí svätého Petra’ 

 

Kardinál Gambetti viedol recitáciu modlitby Otče náš za uzdravenie pápeža Františka’, ale inak boli obaja prítomní kardináli pozoruhodní tým, ako sa k nim správali – hodnostári popri iných svetských a nekresťanských hodnostároch, na nekatolíckej udalosti. 

Náboženský dokument o ‘bratstve’

Hlavným bodom vatikánskeho’podujatia bol podpis novozostaveného dokumentu o ľudskom bratstve. Pápeža tak zastupoval Parolin, kardinál sa pripojil k 30 laureátom Nobelovej ceny mieru a podpísal “Deklaráciu o ľudskom bratstve”, ktorá čerpala z ducha Fratelliho Tuttiho a zároveň sa vyhla akejkoľvek zmienke o Kristovi, Bohu alebo katolicizme.  

Nahlas ju prečítali nositelia Nobelovej ceny Nadia Muradová a Muhammad Yunus, ktorí dokument podpísali v mene ostatných prítomných laureátov Nobelovej ceny, a po nich kardinál Parolin. 

Dokument sa začína citátom pápeža Františka a propaguje štýl bratstva, o ktorom pápež písal v Fratelli Tutti – oddelený od náboženstva a zakotvený v ľudskom bratstve popri Bohu. 

Každý muž je náš brat, každá žena je naša sestra, vždy. Chceme, aby všetci žili spolu, ako bratia a sestry v záhrade, ktorou je Zem. Záhrada bratstva je podmienkou všetkého života.

Aj keď sa dokument vôbec neodvoláva na Boha alebo katolícku vieru, vyzýva ľudí, aby “žili naše vzťahy založené na bratstve, živené dialógom a odpustením.”Dokument, ktorý vo veľkej miere čerpá z Fratelli Tutti, nie je napísaný v mene pápeža Františka’, ale ako základ hľadá práve jeho a jeho spisy.

Vyzdvihnuté boli rôzne formy bratstva vrátane sociálneho bratstva, duchovného bratstva, environmentálneho bratstva:

Spolu chceme budovať environmentálne bratstvo, dosiahnuť mier s prírodou s vedomím, že “všetko je vo vzťahu so všetkým ostatným”: osud sveta, starostlivosť o stvorenie, harmónia prírody a udržateľný životný štýl. Chceme budovať budúcnosť na tónoch piesne svätého Františka”o stvoreniach, piesne večného života. Zápletka univerzálneho bratstva sa vinie niťami veršov Kántiku’: všetko je vo vzťahu a vo vzťahu so všetkým a všetkými je Život.

Naproti tomu, aby text propagoval náboženstvo ako riešenie niektorej z početných globálnych kríz, na ktoré sa v dokumente odkazuje, upozadil človeka ako odpoveď na tieto problémy: “Naše deti, naša budúcnosť môže prekvitať len vo svete mieru, spravodlivosti a rovnosti, v prospech jedinej ľudskej rodiny: len bratstvo môže vytvoriť ľudstvo.” 

Záleží na našej slobode, či chceme bratstvo a či ho budeme budovať spoločne, v jednote. Pripojte sa k nám a podpíšte túto výzvu, aby sme prijali tento sen a premenili ho na každodennú prax, aby sa dostal do myslí a sŕdc všetkých vedúcich predstaviteľov a tých, ktorí na každej úrovni nesú malú alebo veľkú občiansku zodpovednosť.

Pápež František, hoci je pripútaný na svoje nemocničné apartmány, nechal pre túto udalosť nahlas prečítať posolstvo kardinála Gambettiho, v ktorom pontifik zopakoval tézy novo podpísaného dokumentu. Uviedol, že tento text nám “ponúka gramatiku bratstva a je účinným návodom, ako ju žiť a konkrétne o nej svedčiť každý deň.”

Vatikán tiež vyzdvihol, ako sa k podujatiu súčasne pripojilo osem ďalších námestí v mestách po celom svete, aby “účastníci na celom svete mohli zdieľať a propagovať svoje vlastné skúsenosti s bratstvom.”

Na Námestí svätého Petra boli prítomní mladí ľudia z krajín celého sveta, každý z nich mal na sebe náprsenky so svojou národnou vlajkou. Spojili sa rukami a vytvorili kruh, ktorý podľa slov Vatican News odrážal stĺpy obkolesujúce námestie a “ako konkrétny znak bratstva.”

Udalosť znamenala ďalší kľúčový krok v pravidelnej propagácii “bratstva” pápeža Františka” spôsobom, ktorý sa vyznačuje oddelením od katolicizmu, resp. kresťanstva. 

Podľa cirkevného historika Roberta de Matteiho, keď je “bratstvo” oddelené od kresťanskej lásky, “zďaleka nepredstavuje prvok súdržnosti spoločnosti,” stáva sa “zdrojom jej rozkladu.”Tvrdil, že “ak sú ľudia v mene bratstva nútení žiť spolu bez cieľa, ktorý dáva zmysel ich pocitu spolupatričnosti, ‘archa’ sa stáva väzením.”

Fratelli Tutti bol podobne odsúdený aj bývalým pápežským nunciom v USA, arcibiskup Carlo Maria Vigan ako propagujúceho “rúhavú” formu bratstva bez Boha, ako aj “náboženský indiferentizmus".”

Viganò dodal, že “náboženský indiferentizmus, implicitne propagovaný v texte Fratelli Tutti, ktorý definuje ako ‘dobro pre naše spoločnosti’ prítomnosť akéhokoľvek náboženstva – namiesto ‘slobody a vyvýšenia svätej Matky Cirkvi’ – v skutočnosti popiera zvrchované práva Ježiša Krista, Kráľa a Pána jednotlivcov, spoločností a národov.”