Canadian-wildfires-810x500.png

Premiérka Alberty Danielle Smithová vyzvala vyšetrovateľov podpaľačstva, aby zistili príčinu lesných požiarov

30
Kultúra smrti

EDMONTON, Alberta (LifeSiteNews) – Premiérka Alberty Danielle Smithová prisľúbila, že najme externých vyšetrovateľov podpaľačstva, aby zistili, prečo približne 175 lesných požiarov, ktoré v posledných týždňoch vyčíňajú na rozsiahlom území provincie, nemá “v súčasnosti žiadnu známu príčinu.”

Smithová sa tak vyjadrila minulý štvrtok počas prejavu na podcaste so známym ľavicovým moderátorom Ryanom Jespersenom z relácie Real Talk.

“Myslím, že rovnako ako ja sledujete množstvo príbehov o podpaľačstve,”povedal Smith počas podcastu.

“Som veľmi znepokojený, že existujú podpaľači, a vyskytli sa aj príbehy, ktoré vyšetrujeme, a privolávame vyšetrovateľov podpaľačstva z inej provincie.”

Vtedy povedala: “Máme takmer 175 požiarov, ktorých príčina nie je v súčasnosti známa.”

Jespersenová Smithovi tvrdila, že požiare v Alberte, ako aj vo zvyšku Kanady, sú “metaforou skutočného života ”odohrávajúcou sa pred nami s historickou sezónou požiarov.”

“Každý odborník, s ktorým sa rozprávame, poukazuje na významný faktor, ktorý zohráva klimatická zmena na našu náchylnosť na lesné požiare a na podmienky, ktoré vedú k týmto masívnym požiarom, ku ktorým dochádza čoraz skôr v sezóne,” povedal.

Smith mu odpovedal slovami: “Niekedy sú (lesné požiare) veľmi ľahko vystopovateľné — keď máte bleskové búrky, je to”ľahko vystopovateľné. Keď máte vykoľajenie vlaku, to’sa dá ľahko vystopovať.”

Keď Jespersen zatlačil na Smithovú a pokúsil sa povedať, že požiare súvisia s takzvanými “klimatickými zmenami,” neodpovedala mu.

Smithová sa vyjadrila necelé dva týždne po tom, čo viedla Zjednotenú konzervatívnu stranu (UCP) k víťazstvu vo voľbách všeobecných voľbách v Alberte, v ktorých porazila ľavicovú NDP pod vedením jej líderky Rachel Notleyovej.

Počas kampane pred voľbami v Alberte’2023 musela Smithová urobiť prestávku, aby sa vyrovnala s mnohými lesnými požiarmi, ktoré náhle, z ničoho nič, spustošili provinciu. Požiare vznikli náhle a nezvyčajne vzhľadom na výdatné sneženie v provincii začiatkom marca a dážď v apríli.

V súčasnosti je v Alberte približne 72 aktívnych požiarov, ale celkovo ich počet klesá.

Smithová poznamenala, že Alberta musí lepšie dbať na to, aby boli v okolí obcí vybudované protipožiarne strážne zariadenia, a uviedla, že lesné požiare sú v Alberte samozrejmosťou, ako to bolo už stovky rokov.

“Budeme mať lesné požiare, to je prirodzenosť toho, čo máme v Alberte,” poznamenala.

“A je’našou úlohou ako vlády zabezpečiť, aby sme ich zmiernili, aby sme ich zvládli a aby sme mali k dispozícii zdroje, keď vypuknú.”

Mnoho požiarov už bolo pripísaných podpaľačstvu.

Napr. 3. mája okres Parkland na Twitteri požiadal verejnosť o pomoc v súvislosti s najmenej štyrmi podozrivými požiarmi v blízkosti hlavného mesta provincie Edmonton.

“Žiadame obyvateľov, aby akékoľvek podozrivé správanie nahlásili RCMP na telefónnom čísle 9-1-1,” napísal okres na Twitteri.

Takisto je tu prípad Johna Cooka, ktorý bol zatknutý a obvinený z desiatich prípadov podpaľačstva po tom, čo založil viacero lesných požiarov v oblasti Cold Lake, ktorá sa nachádza neďaleko Edmontonu.

Okrem toho bol Cook obvinený aj zo zapálenia Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints v Cherry Grove v Alberte.

V posledných mesiacoch Kráľovská kanadská jazdná polícia (RCMP) tiež uskutočnila niekoľko zatknutí podpaľačov obvinených zo založenia požiarov v mnohých provinciách, napríklad Nova ScotiaYukonBritish Columbia, a Alberta. Nie je jasné, aký je motív podpaľačských požiarov.

Posledný týždeň LifeSiteNews informoval, že napriek zatknutiu viacerých podpaľačov kanadské’mainstreamové médiá v Kanade a federálna vláda tlačili naratív pripisujúci nedávne požiare “klimatickým zmenám.”

Naproti tomu, štatistiky z kanadskej Národnej databázy požiarov ukazujú, že požiarovosť v posledných rokoch klesla a v skutočnosti dosiahla vrchol v roku 1989.

Pred týždňom LifeSiteNews informovali aj o tom, že zatiaľ čo staršie médiá stále volajú, že “za nové požiare v Quebecu môže zmena klímy”, satelitné zábery v skutočnosti ukazujú zvláštny takmer súčasný výbuch viacerých požiarov v celej provincii, ktorá zažíva najhoršiu požiarnu sezónu za posledné roky.

Kanadský premiér Justin Trudeau využil “klimatické zmeny” a lesné požiare ako katalyzátor na podporu svojej vlády”veľmi odsudzovanej uhlíkovej dane, proti ktorej Smith vystupuje. Z požiarov obvinil “klimatické zmeny”

Trudeau vyzýva na zvýšenie zákazov na kanadské’prírodné zdroje, ktorých má Alberta dostatok.

Smith prisľúbil, že bude bojovať proti Trudeauovi v súvislosti s jeho útokmi proti albertskému’ropnému a plynárenskému priemyslu.

Zníženie a prípadné odstránenie takzvaných “fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú”energiu bol tiež tlačený Svetovým ekonomickým fórom (WEF) – globalistickou skupinou stojacou za socialistickým “Veľkým resetom” programom v ktorom Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú zapojení.

A jún 2017 recenzovaná štúdia dvoch vedcov a veterána štatistiky potvrdila, že väčšina nedávnych údajov o globálnom otepľovaní bola “sfalšovaná klimatológmi, aby vyzerala desivejšie.”