Abdalmasih-H-810x500.jpg

Sýrsky utečenec, ktorý pobodal francúzske deti, nie je kresťan, tvrdí líder pomoci pre Blízky východ

60
Kultúra smrti

Abdelmasih Hanoun, 32-ročný muž, ktorý minulý týždeň na detskom ihrisku v Annecy dobodal štyri batoľatá a zranil dvoch dôchodcov, nie je kresťan, ale moslim, tvrdí Elish Yako. Yako je francúzsko-irackým generálnym tajomníkom združenia, ktoré poskytuje pomoc kresťanským menšinám na Blízkom východe a ich komunitám vo Francúzsku. Tvrdí, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že tento muž bol niekedy pokrstený.

V tejto chvíli nie je možné overiť, či je Yakov kvalifikovaný odhad presný. Naznačuje však, že útočníkov príbeh, ktorý vyvrcholil takým hrozným činom, aký spáchal na bezbranných deťoch, vyvoláva mnoho otázok a že nič v ňom nemožno považovať za isté.

Zajímavé je, že jeho meno sa v tlači bežne objavuje medzi úvodzovkami. V arabskej tlači sa jeho meno uvádza: Karim Abdelmassih Hanoun, čo zrejme naznačuje, že "Abdelmassih" by malo byť krstné meno jeho otca. Karim je krstné meno používané v moslimských aj kresťanských komunitách, zatiaľ čo Abdelmassih, hoci je to časté priezvisko, ako krstné meno vyšlo z módy.

Čo o ňom vieme? Je jasné, že útočník požiadal vo Francúzsku o štatút utečenca a štyri dni pred útokom dostal zamietavú odpoveď s odôvodnením, že tento štatút už má vo Švédsku.

Podľa francúzskej polície mal na sebe prívesok v tvare kríža a medzi jeho vecami sa vo verejnom vchode do budovy, kde dva mesiace pred krvavým útokom na nevinné deti prespával, našla kresťanská kniha modlitieb. Počas útoku opakovane kričal "V mene Ježiša Krista!", ako je to počuť na amatérskom videozázname z tejto udalosti.

Elish Yako, spoluzakladateľ "Association d'entraide aux minorités d'Orient", (Združenie na podporu menšín na Východe), tento pondelok zverejnil sériu tweetov, v ktorých tvrdí, že "Abdelmassih" je "falošný chistíšan", ktorý svoj "džihád" pripravoval v utajení.

Jako sa pri začatí neformálneho vyšetrovania spoliehal na svoju kresťanskú sieť v Sýrii a vo Švédsku, pričom túto iniciatívu podnikol, keď si uvedomil, že muž sa vydáva za "Abdelmasiha", čo je kresťanské meno znamenajúce "služobník Mesiáša" alebo "služobník Krista". Podľa neho to znelo príliš okato na to, aby to bola pravda. Keď sa k tomu pridala skutočnosť, že muž tvrdil, že zabíja "v mene Krista", podobne ako islamskí teroristi vykonávajú svoje útoky s výkrikmi "Alláhu Akbar"; to v Jakovi vyvolalo presvedčenie, že útočník nemôže byť skutočný kresťan. Pomätený človek, dokonca aj kresťan, by mohol útočiť na deti, ako to urobil tento muž, ale nie pri vzývaní mena Krista, tvrdil počas telefonického rozhovoru.

Potvrdil portálu LifeSite, že jeho kontaktom v Sýrii sa nepodarilo nájsť osvedčenie o krste pre "Abdelmasiha". Na Blízkom východe je náboženská príslušnosť väčšou súčasťou identity človeka ako v západných krajinách a tieto záznamy sa dobre uchovávajú - ak je to možné. Keďže však kresťania v týchto krajinách často čelia prenasledovaniu, matriky sa pravidelne ničia pri útokoch na kostoly, požiaroch a podobne. Absencia osvedčenia preto sama o sebe nie je dostatočným dôkazom.

Jako vo svojej sérii tweetov napísal:

"Pravda o sýrskom vrahovi v Annecy postupne vychádza na povrch: je to falošný kresťanský terorista, ktorý sa na džihád pripravoval od odchodu zo Sýrie. V skutočnosti sme v Sýrii pátrali a nenašli sme žiadny krstný list." - "Vo Švédsku sa tiež nenachádza žiadne osvedčenie o krste alebo celibáte, ktoré sú povinné pre uzavretie manželstva. Pokiaľ ide o jeho sobášny list z 11. 5. 2018 (v ktorom boli mená jeho manželky a jej rodičov zatajené z úcty k ich utrpeniu), skryl na ňom svoju skutočnú identitu." - "políčka: "dátum a miesto narodenia", ako aj tie, ktoré sa týkajú identity jeho rodičov, sú prázdne. Takto môže terorista vytvoriť falošnú identitu, pričom využije láskavosť a naivitu skutočných kresťanov, ktorí sami trpeli prenasledovaním."

Spolu s tweetmi Yako zverejnil fotografiu stránky sobášnej knihy, na ktorej je zaznamenaný zväzok tohto muža so sýrskou ortodoxnou ženou (so začiernenými menami ženy a jej rodičov) a prekvapivo sa na nej objavuje meno "Abdelmassih", ale nie jeho rodičia. Arabské písmo je však mimoriadne ťažko čitateľné.

"Ak neuviedol mená svojej matky a otca, bolo to preto, aby skryl ich náboženstvo," povedal Elish Yako pre LifeSite a poukázal na to, že by bolo možné zistiť, či sú moslimovia, jednoducho podľa ich mien. Absencia mien rodičov nie je v sobášnych záznamoch ničím nezvyčajným, uviedol pre LifeSite jeden zdroj z Orientu. Očakávalo by sa však, že v orientálnom formulári, v ktorom sa uvádza krstné meno manžela, krstné meno jeho otca a ich priezvisko, budú uvedené prinajmenšom vlastné a kresťanské mená jeho otca. Ako však už bolo povedané, rukopisné slová sú na vyhotovenom dokumente mimoriadne ťažko čitateľné.

Svadba sa mala uskutočniť vo Švédsku v roku 2018; viaceré spravodajské zdroje uvádzajú, že pár sa zoznámil, keď bol "Abdelmassih" v Turecku. Pred svadbou spolu žili niekoľko rokov.

Jako sa domnieva, že muž klamal o svojom náboženstve, aby využil štatút utečenca a získal ľahký prístup. do Európy, podobne ako mnohí iní "konvertiti na azylové doklady,",a že túto falošnú "konverziu" využil na to, aby sa oženil s kresťankou.

Toto nie je nič nezvyčajné: právnik Thierry de Montbrial, s ktorým po útoku robila rozhovor pravicová televízna stanica CNews, nahlas uvažoval či bol útočník skutočne "východným kresťanom", pričom pripomenul, že mimovládne organizácie, ktoré pomáhajú migrantom, im niekedy radia, aby sa vydávali za kresťanov, čo má pomôcť urýchliť vybavovanie formalít.

V nedávnom rozsudku správneho súdu v Paríži migrant zo Senegalu tvrdil, že bol prenasledovaný svojím moslimským otcom, pretože konvertoval na kresťanstvo. Jeho žiadosť o priznanie postavenia utečenca bola zamietnutá, pretože nebol schopný opísať, ako sa rozhodol pre kresťanskú vieru a k akým obradom sa pripojil. Ukázalo sa tiež, že má veľmi malé znalosti o kresťanstve.

Podľa mainstreamovej televíznej stanice BFMTV bol podozrivý z útoku v Annecy vo Švédsku odsúdený za podvody so sociálnymi dávkami a bol prepustený s pokutou, pretože žil "usporiadaným" životom. Novinár BFM zo Švédska informoval, že podozrivý podľa všetkého nenavštevoval žiadny z miestnych kostolov a nikto ho tam nepozná, dokonca ani kňaz sýrskej pravoslávnej cirkvi.

Počas nášho telefonátu Eliška Jakešová upozornila, že rozhovory s matkou útočníka, o ktorých informovali mnohé mainstreamové médiá, o nej poskytujú len málo informácií okrem toho, že už desať rokov žije v Spojených štátoch a že "pre AFP" (Agence France Presse) hovorila o "hlbokých depresiách", ktorými podľa nej jej syn dlhodobo trpí.

Takisto poukázal na skutočnosť, že útočník mal v čase útoku na hlave kefíju v palestínskom štýle, čo podľa neho nie je bežný zvyk ani medzi kresťanmi na Východe, ani medzi tými, ktorí žijú v Európe.

Podľa katolíckeho východného zdroja, ktorý LifeSite oslovil, je však prekvapujúce, že sa moslim z akéhokoľvek dôvodu znížil k noseniu kríža. Podľa médií mal útočník tetovanie; ak mal skutočne na zápästí vytetovaný kríž, určite by ho to identifikovalo ako kresťana, keďže takéto tetovania sa používajú na uistenie, že bude pochovaný do kresťanskej zeme. Jediné tetovanie, ktoré je viditeľné na fotografiách "Abdelmassiha" na internete, je však na jeho nohe a zjavne to nie je kríž.

Mainstreamová tlač stále tvrdí, že útočník bol kresťan, a uvádza rôzne etapy jeho života: jeho narodenie v kresťanskej dedine v Sýrii, vojenskú službu v armáde Baššára al-Asada [al-Asad stojí na čele Sýrskej republiky železnou päsťou od roku 2000], dezerciu v roku 2011 alebo 2012, nelegálny vstup do Turecka a potom príchod do Švédska cez Grécko, kde údajne istý čas žil so svojou manželkou, s ktorou sa zoznámil v Turecku. Jeho služba v Bašárovej armáde údajne viedla k tomu, že Švédsko mu odmietlo udeliť švédske občianstvo s odôvodnením, že bol súčasťou armády známej mučením a iným zneužívaním. Údajne utiekol z armády po tom, ako pri útoku ISIS zahynuli všetci jeho spolubojovníci z jeho jednotky: utiekol a zo Sýrie odišiel ilegálne do Turecka. Jeho zapojenie do sýrskej armády vyvoláva ďalšie otázky.

Nech už je to akokoľvek, body, ktoré uviedol Eliš Jako, hoci nie sú rozhodujúce, si zaslúžia vyšetrenie. Vyšetrovanie pokračuje v čase, keď niektorí ľudia tvrdia, že odhalili jeho skutočné meno, ktoré je podľa nich "Salwan Majd", čo je moslimské meno. Neexistuje o tom o nič viac dôkazov ako o jeho kresťanskej identite - alebo nekresťanskej identite, keď na to príde.

Zdroj, ktorý cituje francúzsky časopis Le Point, ktorý tvrdí, že kontaktoval niekoľko blízkych príbuzných útočníka, však tvrdí, že útočník sa narodil v roku 1991 a je potomkom "prominentnej sýrskej rodiny z Fairuzy, malého pravoslávneho mesta neďaleko Homsu". Podľa novinára z Homsu, ktorý požiadal o zmenu mena "z bezpečnostných dôvodov" (prečo?), nebol Abdelmasih Hanoun v mladosti známy ako zločinec. Všetky tieto podrobnosti je tiež ťažké presne určiť.

Možných scenárov je skutočne niekoľko: útočníkovo meno je pravé a on sa narodil a vyrastal v kresťanskej viere; útočník, ktorý údajne ako mnohí iní prišiel do Európy ako utečenec bez dokladov, si prisvojil falošnú identitu, aby si zjednodušil vstup; alebo bol útočník spiacim teroristom, ktorý si zámerne prisvojil kresťanskú identitu a mohli mu v tom pomáhať jeho neznámi patróni.