TEMU2-810x500.jpg

Obľúbená čínska nákupná aplikácia Temu je pravdepodobne zásterkou pre komunistický zber údajov, varujú odborníci

16
Kultúra smrti

Nová populárna nákupná aplikácia je podľa čínskych dozorných orgánov a expertov na kybernetickú bezpečnosť najnovším prostriedkom autoritárskej čínskej vlády na zhromažďovanie osobných údajov Američanov a Európanov.

Politico uvádza, že Temu, západná verzia čínskej platformy elektronického obchodu Pinduoduo, začala fungovať v Spojených štátoch na jeseň 2022 a začiatkom tohto roka sa rozšírila do niekoľkých európskych krajín, odvtedy si rýchlo získala fanúšikov, pretože ponúka širokú škálu produktov s výraznými zľavami.

Ale medzi jej čínskymi koreňmi a problémami s ochranou osobných údajov, ktoré sa už prejavili, považujú odborníci prijatie aplikácie Západom’za dôvod na obavy.

Temu, ktorú vlastní spoločnosť PDD Holdings v Šanghaji, automaticky sleduje a zhromažďuje informácie o používateľoch, ako je napríklad poloha, a kombinuje ich s informáciami dostupnými z iných zdrojov, ako sú vládne agentúry, sociálne siete a marketingové spoločnosti, na účely potenciálneho zdieľania s materskou spoločnosťou a ďalšími pridruženými spoločnosťami.

V marci spoločnosť Google pozastavila používanie aplikácie Pinduoduo vo svojom obchode s aplikáciami po zistení škodlivého softvéru v aplikácii, zatiaľ čo spoločnosť Apple pozastavila používanie aplikácie Temu pre zavádzajúce formulácie o tom, k akým údajom môže pristupovať, a neposkytnutie možnosti používateľom odmietnuť, aby sa nechali sledovať na internete (po vyriešení týchto problémov spoločnosť Apple začiatkom tohto mesiaca umožnila aplikácii návrat).

“Zdá sa mi, že nemajú“žiadnu formu nahlasovania zraniteľností,” povedal inžinier kybernetickej bezpečnosti Laurie Mercer zo spoločnosti HackerOne. “Nemajú žiadnu transparentnosť v oblasti testovania bezpečnosti a toto všetko by pre mňa vyvolalo červené vlajky.”

“Aplikácia bola pomerne zložitá na preskúmanie a má obštrukcie, čo sťažuje analýzu kódu, čo by mohlo naznačovať, že majú čo skrývať,” dodal analytik kybernetickej bezpečnosti Jeroen Becker zo spoločnosti NVISO. 

Tým niečím, tvrdí zakladateľ Inštitútu pre výskum populácie Steven Mosher, je zhromažďovanie údajov v mene čínskeho režimu”komunistických vodcov. 

“Čínska komunistická strana sa zaoberá masívnym zberom údajov po celom svete, pričom sa snaží zhromažďovať informácie najmä nie o Američanoch, ale o všetkých občanoch sveta, ale o všetkých nás, ktorých je viac ako sedem miliárd,” povedal Mosher pre Charlieho Hurta z Fox News Channel’v rozhovore pre interview cez víkend. “Ale vloženie do gigantických superpočítačov využívajúcich umelú inteligenciu na vyrátanie slabých a silných stránok najmä Ameriky, hlavného cieľa. Každý musí pochopiť, že najmä 50 miliónov ľudí, ktorí si stiahli aplikáciu Temu, musí pochopiť, že tu ide o produkty.” 

“V Číne nie sú žiadne súkromné spoločnosti,” zdôraznil Mosher.

Obzvlášť znepokojujúci je podľa neho fakt, že aplikácia by mohla poskytnúť ČKS prístup k bankovým informáciám používateľov prostredníctvom “vykradnutia” telefónov používateľov” pomocou malvéru a spyvéru. “A kto vie, čo bude chcieť Komunistická strana Číny jedného dňa s týmito informáciami urobiť?”

“Problém dôvery nie je v konkrétnom produkte, ale v samotnej spoločnosti a krajine,” povedal Bart Groothuis, holandský poslanec Európskeho parlamentu, ktorý predtým pôsobil ako expert na kybernetickú bezpečnosť na holandskom ministerstve obrany. “Zákon o spravodajských službách krajiny”je úplne jasný v tom, že každý občan alebo každá spoločnosť v Číne musí vyhovieť všetkým požiadavkám spravodajskej komunity na podporu čínskeho”ofenzívneho špionážneho programu.”

Už niekoľko mesiacov je ďalšia aplikácia patriaca čínskej spoločnosti, ByteDance’TikTok, predmetom podobného dvojstranného skúmania pre svoje odkazy na vojenské a sledovacie operácie vládnucej Komunistickej strany Číny’čo vyvoláva pretrvávajúce obavy o národnú bezpečnosť. Čína tiež pokračuje v špehovaní USA konvenčnejšími prostriedkami; minulý mesiac Bidenova administratíva priznala, že komunistický režim už roky udržiava špionážne “odpočúvacie” zariadenia na neďalekej Kube.

Okrem toho sú americké technologické spoločnosti už dlho obviňované z toho, že sa so súkromím zákazníkov’ hrajú rýchlo a voľne, od spoločnosti Google údajne nezákonne zhromažďuje biometrické údaje tváre bez súhlasu používateľov’ až po spoločnosť Apple, ktorá je mohli osobne identifikovať používateľov z údajov z obchodu iPhone App Store napriek tomu, že tvrdia opak.