Screenshot-2023-08-04-at-2.46.38-PM-810x500.png

Pierre Poilievre prirovnáva cenzúru kanadského spravodajstva Meta k románu Georgea Orwella "1984

17
Kultúra smrti

Líder kanadskej Konzervatívnej strany tento týždeň novinárom povedal, že konanie spoločnosti Meta, ktorá v spolupráci s národným zákonom o cenzúre internetu skrýva správy pred občanmi, je realitou porovnateľnou s dystopickým románom Georgea Orwella 1984.” 

Počas tlačovej konferencie CPAC, ktorá sa konala 1. augusta a bola venovaná témam dostupného bývania a prisťahovalectva, bol Pierre Poilievre požiadaný, aby vyjadril svoj názor na nedávne rozhodnutie spoločnosti Meta’cenzurovať spravodajské články z kanadských účtov na Facebooku a Instagrame. Platforma vykonala túto zmenu v súlade so zákonom C-18, ktorý sa stal zákonom koncom júna. 

“Myslím si, že je to’ako‘1984,’” povedal novinárom na konci konferencie. “Máte premiéra, ktorý prijme zákon, aby spravodajské články zmizli z internetu.” 

“Kto by si kedy pomyslel, že v Kanade federálna vláda prijme zákony, ktoré ľuďom zakážu efektívne sledovať správy? Kto by si pomyslel, že budeme mať vládu, ktorá’schváli zákon na manipuláciu algoritmov internetu tak, aby Kanaďania videli len to, čo chce vidieť premiér?"” 

Podobne aj Orwell’“1984” sleduje človeka žijúceho v spoločnosti nočnej mory, kde vládnuci orgán kontroluje každý aspekt života občanov’ vrátane prejavu. Aby vláda dôkladne cenzurovala nežiaduce myšlienky verejnosti, snaží sa zaviesť aj nový jazyk, ktorý vynecháva všetky slová, ktoré by mohli viesť k opačným názorom a politickej revolúcii.  

“Viem, že Justin Trudeau nechce, aby Kanaďania videli fakty zo života, pretože po ôsmich rokoch pri moci sa ľuďom rozpadá život, pokračoval Poilievre. “Ale tu je’moja odpoveď: Či už ide’o veľké technológie alebo Trudeauovu’veľkú vládu, cenzúra je vždy a všade zlá.” 

“A preto’prinesiem domov slobodu slova—na internete, na akademickej pôde a kdekoľvek inde v tejto krajine. Pretože verím, že v tejto krajine môžem vyhrať otvorenú diskusiu, a preto na rozdiel od Trudeaua nebudem potrebovať cenzúru.” 

Meta najprv oznámila, že v súlade s novým zákonom plánuje začať cenzúru na svojich platformách 1. augusta. Spoločnosť Google tiež oznámilaKanaďanom, že si nebudú môcť prezerať správy na stránke kvôli zákonu o online spravodajstve, ktorý núti spoločnosti platiť vydavateľom za zobrazovanie spravodajských článkov na ich stránkach. Trudeauova’vláda však krátko na to zmenila svoj kurz tým, že odstránila z tohto zákona výhradu o povinných platbách. 

Vďaka zmene znenia zákona’sa mnohí Kanaďania stále obávajú, že stratia prístup k online spravodajským zdrojom. Návrh zákona C-18 je posledným zo série zákonov o cenzúre internetu, ktoré sa stali zákonmi. V apríli bol uzákonený zákon C-11, ktorý umožňuje Kanadskej komisii pre rozhlasové, televízne a telekomunikačné vysielanie (CRTC) regulovať takzvaný “komerčný” video a audio obsah. Cenzúrne zákony tiež podmieňujú vysielateľov liberálnymi normami v oblasti rozmanitosti, rovnosti a inklúzie. 

Keď politici ešte v marci diskutovali o zákone C-11, Poilievre kritizoval vládu za to, že používa Orwellov’“1984” ako “návod na použitie.”  

RELEVANTNÉ 

Instagram blokuje obsah LifeSiteNews pre niektorých Kanaďanov vďaka Trudeauovmu cenzúrnemu zákonu 

Líder Konzervatívnej strany Pierre Poilievre blasts diversity, equity and inclusion ‘garbage’