shutterstock_1931494634-810x500.jpg

Je hospodárstvo USA v tichej depresii?

35
Kultúra smrti

Poznámka od spoluzakladateľa LifeSiteNews Steva Jalsevaca:

Tento článok bol pôvodne uverejnený v spravodajskom centre WND.

V poslednom čase mainstreamové médiá jemne chodia po špičkách okolo možnosti, že Amerika “by mohla” byť v recesii. Vrcholom irónie je, že mainstreamové médiá zrejme&nbspnevenujú pozornosť titulkom:

Všetko veselé správy, však? Ale bolo to krátke video ktoré som videl minulý týždeň a ktoré ma naozaj zasiahlo. Toto video porovnávalo náklady na bývanie, nájomné a príjmy v rokoch 1930 až 2023. Z dôvodov, ktoré budú jasné, sa to nazýva Veľká depresia verzus Tichá depresia.

PREČÍTAJTE SI: LifeSite sa zaväzuje pravdivo informovať o otázkach, ktoré mainstreamové médiá ignorujú

“Ste’v Tichej depresii,” hovorí muž, ktorý si hovorí Wall Street Silver. “Keď porovnáte Veľkú hospodársku krízu s dneškom, úplne vám to vyrazí dych. V roku 1930 počas Veľkej hospodárskej krízy stál priemerný dom v Amerike 3 900 dolárov. Priemerné auto stálo 600 dolárov. Priemerný mesačný nájom bol 18 dolárov, teda 216 dolárov ročne, a priemerný plat bol 1 300 dolárov ročne. Presuňme sa do súčasnosti. Priemerný dom stojí 436 000 dolárov, priemerné auto 48 000 dolárov a priemerný nájom je 2 000 dolárov mesačne, teda 24 000 dolárov ročne, pričom priemerný príjem priemerného Američana máme v súčasnosti 56 000 dolárov.

“Takže ak sa pozrieme späť do obdobia Veľkej hospodárskej krízy, dom bol len trojnásobkom priemerného platu. Teraz je to osemnásobok priemerného platu. Auto predstavovalo 46 % platu. Dnes auto predstavuje 85 % platu. A tu je tá najbláznivejšia časť. Nájomné predstavovalo 16 % priemerného platu. Teraz je to 42 % priemerného platu.

Aj keď som tieto čísla nepotvrdil, nemám dôvod pochybovať o ich správnosti. Vysvetľuje to veľa o tom, prečo sa ľudia – najmä mladšie generácie – nemôžu dostať dopredu.

Článok za článkom posilňuje názor, že v skutočnosti sme práve teraz v hospodárskej depresii; ale keďže je pri moci krajne ľavicová Bidenova administratíva, robí všetko možné, aby to tak nenazvala.

Forbes na celú koncepciu depresie paušálne kašle, aj keď priznáva fiškálnu realitu pre milióny ľudí. “Americkým domácnostiam vznikol dlh na kreditných kartách vo výške viac ako 1 bilión dolárov, siahli na svoje dôchodkové plány 401(k) a mnohí si nemôžu kúpiť dom, pretože sadzby hypoték sa vyšplhali nad 7 %,” píše senior spolupracovník časopisu Forbes Jack Kelly. “Aj napriek všetkým súčasným problémom zostáva životná úroveň ďaleko pred hrozivými podmienkami Veľkej hospodárskej krízy.”

Ano. Pretože máme smartfóny a luxusnejšie autá, je’nemožné, aby sa Amerika nachádzala v hospodárskej depresii? Kelly vymenúva jednu hroznú štatistiku za druhou – náklady na bývanie, náklady na zdravotnú starostlivosť, inflácia, dlhy (vrátane dlhov zo študentských pôžičiek), ťažkosti pri hľadaní (bieleho) zamestnania, znižovanie platov, podzamestnanosť – a potom uzatvára “porovnávanie s Veľkou hospodárskou krízou je hyperbolické,” čiastočne preto, že akciový trh sa ešte nezrútil, index mizérie je stále nízky a “U.USA sa doteraz dokázali vyhnúť recesii.” a pretože “súčasná miera nezamestnanosti je 3,8 %.” (Shadowstats však uvádza súčasnú mieru nezamestnanosti na úrovni 25 %.)

Ke Kellymu’ku cti slúži, že v závere svojho článku pripúšťa, že rastúca nerovnosť “nie je’plne zachytená štatistikami” a “veľká časť pracujúcich, najmä generácia Z, čelí v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami zhoršeným možnostiam napriek hlavnému rastu.” [Zvýraznenie pridané.]

Napriek – alebo možno práve preto – všetkým Kellyho vydareným lascívnym slovíčkam ma jeho argumenty nedokázali presvedčiť, že americká ekonomika je na vzostupe.

Čítajte: Tajomstvo prosperujúcej ekonomiky Utahu’? Viera, rodina a vernosť

Ak sa nachádzame v depresii, je dobré poučiť sa z tej poslednej. Často som sa zamýšľal nad tým, že keby ľudia v roku 1928 vedeli, čo sa stane v roku 1929, čo by mohli urobiť, aby sa pripravili? Vzhľadom na súčasnú situáciu si myslím, že táto otázka je rovnako aktuálna aj dnes. Aký je najlepší spôsob, ako sa pripraviť na hroziacu alebo súčasnú hospodársku krízu?"

Aby som na ňu odpovedal, čerpal som rady z niekoľkých diel na tému “Lekcie z Veľkej hospodárskej krízy” (zde a zde) a vytiahol z nich niekoľko relevantných pojmov:

Veľká hospodárska kríza sa začala dramatickým výbuchom – krachom na burze – ale nie každý prípad hospodárskych otrasov sa začína takto. Mnohé traumatické udalosti sa začínajú šepotom, čo je zrejme aj tento prípad. Šepotom to nie je pre postihnutých menej bolestivé, ale je to viac popierané tými, ktorí majú politickú sekeru.

Pamätajte si to: Politici nepracujú v našom (alebo americkom’záujme. Ak sme v Tichej depresii, sme sami na to, aby sme sa vyrovnali s neporiadkom, ktorý vytvorili naši “zvolení” úradníci. Podľa toho konajte.

Prevzaté so súhlasom WND News Center.