Rishi-Sunak-1-810x500.jpg

Spojené kráľovstvo schválilo zákon o bezpečnosti na internete, ktorý otvára cestu k "bezprecedentnému, paradigmu meniacemu dohľadu

24
Kultúra smrti

Prijatie britského zákona o bezpečnosti na internete tento týždeň predstavuje najnovšiu snahu v desaťročia trvajúcej kampani britského štátu, ktorej cieľom je odstrániť akékoľvek prekážky v oblasti dohľadu nad internetom. Návrh zákona britská vláda oslavuje ako prvý na svete, ktorý poskytuje “bezpečnejší internet,” tento pripravovaný zákon počíta s budúcnosťou, v ktorej budú vaše správy, fotografie a e-maily skenované štátom nariadeným špionážnym softvérom. 

Kampaň za zrušenie vášho digitálneho súkromia má dlhý rodokmeň. Hoci mnohí kritici správne tvrdia, že tento návrh zákona zabezpečuje takú úroveň zásahov, ktorá je v súčasnosti nemožná, nie je to chyba, ale vlastnosť. Ako funkcia má naštartovať trvalé zničenie jedinej veci, ktorá vás a vaše údaje chráni pred neustálym sledovaním: šifrovanie. 

Dlhý pochod proti slobode 

Málokto si vôbec uvedomí, čo technologickí zasvätenci nazývajú “prvou kryptografickou vojnou.” Išlo o bitku medzi kryptografmi a vládami v 90. rokoch minulého storočia, ktorej cieľom bolo zabezpečiť právo na vytvorenie digitálneho šifrovania, ktoré by štátne orgány nemohli prelomiť.   

Odvtedy vlády vo Veľkej Británii a USA bojovali za oslabenie práva na súkromie, ktoré zaručuje tzv. koncové šifrovanie používateľa (EEUE), teda prostriedok, vďaka ktorému zostávajú vaše osobné údaje a komunikácia súkromné a bezpečné.  

Systémy, ktoré sa spoliehajú na určitú formu tohto šifrovania, zahŕňajú populárne aplikácie na zasielanie správ, Protonmail, TOR, VPN, webové proxy servery a kryptomeny, ako napríklad Bitcoin. 

Pred tým, ako FBI bojovala so spoločnosťou Apple na súde kvôli poskytnutiu “zadných dverí” do súkromných správ, U.K. vláda Tonyho Blaira využila svoj vplyv v podnikaní a prostredníctvom štátneho tajomstva na oslabenie používania šifrovaných údajov. 

Blairova vláda odmietala udeliť vývozné licencie britským spoločnostiam, ktoré odmietli prijať slabé šifrovanie, čo sa skončilo až v roku 1996.  

Vtedajší hlavný matematik britskej spravodajskej centrály GCHQ mal popri tom za úlohu potláčať akademický výskum silnejšieho šifrovania a v jednom prípade sa osobne pokúsil podplatiť Cambridgeskú univerzitu, aby zastavila prácu popredného britského odborníka v tejto oblasti. 

Profesor Ross Anderson, ktorého výskum bol cieľom zrušenia, to ukázal vo svojej prezentácii z roku 2017. 

Vláda Spojeného kráľovstva použila všetko, čo bolo v jej silách, aby zastavila šifrovanie. Teraz, keď je tu zabezpečenie end-to-end v aplikáciách, ako sú WhatsApp, iMessage a Signal, vytvorila zákon, ktorý podnecuje k trvalému zrušeniu súkromia.   

Budúcnosť sledovania 

Ak nie je hodnotenie rôznych skupín na ochranu práv presvedčivé, zvážte, čo povedala rada spoločnosti Element. Táto britská spoločnosť so sídlom v oblasti kybernetickej bezpečnosti poskytuje svoje služby korporáciám, vláde a armáde. V ich aprílovom vyhlásení k návrhu zákona sa uvádza, “To, čo sa navrhuje, nie je zákon o online bezpečnosti; je to zákon o online sledovaní. Stojíme jednotne na odpor proti orwellovskej krajine.” 

Špekulatívne tvrdenia o ochrane detí pred sexuálnym zneužívaním nemožno brať vážne, keďže pochádzajú od vlády, ktorá financovala a podporovala explicitnú sexualizáciu detí online aj offline. 

Čítajte: UK’the dystopian ‘Online Safety Bill’ has no intention of protecting children from transgender harm

Orwellovská dystopia by sa navyše neobmedzila len na Britániu, ako vysvetlil Element, a pravdepodobne poslúži ako vzor pre globálnu represiu. 

“Návrh zákona predstavuje bezprecedentnú hrozbu pre súkromie, bezpečnosť a ochranu každého občana Spojeného kráľovstva a ľudí, s ktorými komunikujú po celom svete, a zároveň dodáva odvahu nepriateľským vládam, ktoré sa môžu snažiť pripraviť kopírovacie zákony.” 

V záverečnej debateo navrhovanom zákone sa Veľká Británia. vláda zrejme priznala odborníkom dôkazy, že technológia na takéto skenovanie škodlivého obsahu neexistuje a nedá sa zaviesť bez narušenia bezpečnosti. Globálna šifrovacia koalícia, skupina odborníkov a profesionálov v oblasti digitálnych technológií, uvádza, “Bezpečné verzie týchto technológií na skenovanie neexistujú a pravdepodobne ani nikdy existovať nebudú.”  

Jich názor sa zhoduje s názorom 70 organizácií, ktorých otvorené dopis premiérovi Rišovi Šunákovi z novembra 2022 varovali, že návrh zákona zníži “bezpečnosť podnikov aj jednotlivcov,” a zároveň podkope “základy slobodnej spoločnosti.”

Námietky proti návrhu zákona z technických dôvodov sa zredukovali na dva body: každý pokus o zníženie ochrany súkromia znižuje bezpečnosť a že návrh zákona poskytuje právomoci, na ktorých presadzovanie zatiaľ neexistuje žiadna technológia –.  

Táto posledná skutočnosť bola po dlhomodmietnutí priznaná v podobe neskorého doplnku k návrhu zákona. 

O tejto zmene informovala kampaňová skupina za práva na internete Electronic Freedom Foundation, ktorá pripustila, že “…príkazy na skenovanie používateľských súborov sa môžu vydávať len v prípadoch, keď je to technicky možné.”

Právomoc určiť túto “uskutočniteľnosť” má opäť Ofcom, vládny orgán, ktorý bol predtým poverený monitorovaním noriem v televíznom a rozhlasovom vysielaní.  

Ako uvádza technologický spravodajský portál Wired informoval začiatkom tohto mesiaca, skutočnosť, že táto “špionážna klauzula” zostáva v návrhu zákona, znamená, že britská vláda jednoducho implementuje technológiu, keď bude vyvinutá. Správa Wired sa skončila triezvym posolstvom jedného z popredných odborníkov. 

“Nič sa nezmenilo,

“hovorí Matthew Hodgson, generálny riaditeľ spoločnosti Element, ktorá dodáva end-to-end šifrované správy pre armády a vlády. “Záleží len na tom, čo’je skutočne napísané v návrhu zákona.” 

Podotkol, spolu s mnohými ďalšími zdrojmi, že “skenovanie je zásadne nekompatibilné s aplikáciami na koncové šifrované správy. Skenovanie obchádza šifrovanie, aby mohlo skenovať, čím vystavuje vaše správy útočníkom,” pokračoval. “Takže všetko ‘kým to’bude technicky možné’ znamená, že sa v budúcnosti otvoria dvere skenovaniu, a nie skenovaniu dnes. Nie je to’zmena, je to’kopanie do plechovky.” 

Keď bezpečnosť je neistota 

Problém presahuje zrušenie súkromia. Odborníci na digitálne technológie neustále varujú, že šifrovanie nemožno prelomiť bez toho, aby sa narušila bezpečnosť – pre všetkých a všade. 

Susan Landauová, profesorka kybernetickej bezpečnosti a politiky Bridge na Tuftsovej univerzite, vysvetlila tento bod v roku 2018 v prezentácii, že tento dôsledok je nevyhnutný, aj keď pre tvorcov politík neviditeľný. 

“Pre zákonodarcov [a] netechnikov to nie je zrejmé,” povedala a dodala, že “výnimočný prístup samozrejme do určitej miery oslabuje bezpečnosť.”

To, čo sa myslí pod “výnimočným prístupom”, je zabudovaný bezpečnostný bypass pre vládu a orgány činné v trestnom konaní. Tento spôsob prístupu vládnych agentúr k vašej súkromnej komunikácii, známy ako “zadné dvierka”, umožní prístup aj nevládnym subjektom, ako sú napríklad zločinci vytvárajúci “exploity”. Akékoľvek “zadné dvierka” budú otvorené pre kohokoľvek, kto bude mať čas a zručnosti na ich odomknutie, kdekoľvek na svete sa tieto aplikácie používajú. 

Ľudia, ktorí vytvorili tento zákon, zrejme sledujú dlhodobý sen o úplnom zrušení digitálneho súkromia. Tento zákon sa pridá k ďalším, nejasne definovaným, ale so širokým záberom, ktoré v skutočnosti kriminalizovali žurnalistiku ako takú, spolu s verejnosťou vyznania kresťanstva a viedli k trestnému stíhaniu rekordného počtu detí ako teroristov. Oba výsledky boli výsledkom zákonov, o ktorých nám bolo povedané, že sa zavádzajú na našu vlastnú ochranu – aby sme “boli v bezpečí.

V Británii sa čoraz viac vyžaduje nie viac legislatívy, aby sme boli v bezpečí, ale istá bezpečnosť pred tými, ktorí sa nás snažia “chrániť”. Len čo budú mať technológiu, pred bezočivým okom zákona už nikdy nebudeme mať útočisko.