Muller_and_schneider-e1696341896920-810x500.jpg

Biskup Schneider sa pripojil ku kardinálovi Müllerovi, nové dubia označil za "veľmi naliehavé a záslužné

57
Kultúra života

(LifeSiteNews) - Biskup Athanasius Schneider, pomocný biskup kazašskej Astany, sa pridal k hlasu kardinála Gerharda Müllera a verejne podporil piatich kardinálov “dubia”, ktorí požiadali pápeža Františka, aby vysvetlil nové učenie vyplývajúce zo synody o synodalite.

“Áno,” povedal pre LifeSiteNews po tom, čo bol požiadaný o jeho stanovisko. “S radosťou sa pripájam ku kardinálovi Müllerovi.”

Biskup Schneider v korešpondencii s LifeSite ocenil text dubia ako akt slúžiaci dobru Cirkvi a vyzval ostatných prelátov Katolíckej cirkvi, aby “verejne podporili toto svedectvo piatich kardinálov.” Jeho celé vyhlásenie znie takto:

Text piatich dubia, predložený pápežovi Františkovi 21. augusta 2023 piatimi kardinálmi, je veľmi naliehavým a záslužným činom a vzdáva česť Posvätnému kolégiu kardinálov. Kardináli konali voči najvyššiemu pápežovi skutočne kolegiálne a bratsky a zároveň preukázali skutočnú pastoračnú starostlivosť o duchovné potreby veriacich a o dobro celej Cirkvi (pozri Lumen gentium, 23). Ich hlas predstavuje prorocký výkrik na púšti takmer všeobecného mlčania pastierov Cirkvi a svetlo uprostred noci doktrinálneho relativizmu a zmätku, ktorý zamoril Cirkev v našich dňoch. Je veľmi žiaduce, aby mnohí kardináli a biskupi, vedomí si slávnostného sľubu svojho biskupského svätenia brániť neporušenosť katolíckej viery, verejne podporili toto svedectvo piatich kardinálov, ktoré je výrazom skutočnej lásky k Cirkvi a spáse duší.

+ Athanasius Schneider

Kardinál Müller poskytol portálu LifeSite vyhlásenie na podporu piatich dubských kardinálov – kardinálov Raymonda Burka, Waltera Brandmüllera, Juana Sandovala Íñigueza, Roberta Saraha a Josepha Zena –, ktorí včera zverejnili svoje predtým súkromné otázky pápežovi. Pýtali sa pápeža Františka, či Cirkev môže zmeniť svoje učenie a či môže okrem iného povoliť požehnanie homosexuálnych párov alebo svätenie žien.

Müller písal vo svojom novom vyhlásení, že je “rád, keď iní svojím spôsobom robia, čo je potrebné, a pripomínajú pápežovi jeho Bohom danú zodpovednosť za zachovanie Cirkvi v ‘učení apoštolov’ (Sk 2, 42).”Odmieta akékoľvek chápanie pápežstva, ktoré stavia pápežove’názory a predstavy nad jasné Božie’pokyny a zákony.

Tieto nové verejné vyhlásenia na podporu dubia kardinálov sa stávajú ešte dôležitejšími a naliehavejšími vo svetle skutočnosti, že pápež František odpovedal kladne na otázku, či Katolícka cirkev môže povoliť požehnanie homosexuálnych párov. Vo svojej súkromnej odpovedi z 11. júla piatim dubským kardinálom pápež uviedol, že “Cirkev má veľmi jasnú koncepciu manželstva: výlučný, stabilný a nerozlučiteľný zväzok medzi mužom a ženou, prirodzene otvorený plodeniu detí.” Potom však pokračoval v podkopávaní práve tohto učenia presadzovaním myšlienky požehnávania zväzkov osôb rovnakého pohlavia.

RELEVANTNÉ: Kardinál Müller schvaľuje kardinálske’ dubia k synode o synodalite

“Napriek tomu v našom styku s ľuďmi nesmieme stratiť pastoračnú lásku, ktorá musí preniknúť všetky naše rozhodnutia a postoje,” pokračoval. “Obrana objektívnej pravdy nie je jediným prejavom tejto lásky, ktorú tvorí aj láskavosť, trpezlivosť, porozumenie, neha a povzbudenie. Preto sa nemôžeme stať sudcami, ktorí len popierajú, odmietajú a vylučujú.”

Pápež František potom urobil toto vyhlásenie:

Z tohto dôvodu musí pastoračná obozretnosť primerane rozlišovať, či existujú formy požehnania, o ktoré žiada jedna alebo viacero osôb, ktoré neprenášajú mylnú predstavu o manželstve. Pretože keď sa žiada o požehnanie, vyjadruje sa tým prosba o pomoc od Boha, prosba o možnosť žiť lepšie, dôvera v Otca, ktorý nám môže pomôcť žiť lepšie. [Zdôraznenie nie je pôvodné] Na druhej strane, hoci existujú situácie, ktoré z objektívneho hľadiska nie sú morálne prijateľné, samotná pastoračná láska si vyžaduje, aby sme sa k druhým nesprávali jednoducho ako k “hriešnikom”, ktorých vina alebo zodpovednosť môže byť spôsobená ich vlastnou vinou.

Pápež František duchovným: Rozhodnite sa sami, či ‘požehnáte’ homosexuálne zväzky