Trump__Biden_810_500_75_s_c1-810x500.jpg

Biden hovorí, že Trump "si nezaslúži byť prezidentom, či už kandidujem alebo nie

15
Neutral
  • Joe Biden tvrdí, že Trumpova návrat je hrozbou pre národ.
  • Biden ľutuje, že bývalý prezident je odsúdený za trestný čin.
  • Trump útočí na americký justičný systém, tvrdí Biden.
  • Biden sa obáva, že Trump by mal byť svetovým lídrom v USA.

Demokratický prezident Joe Biden tvrdí, že zabrániť svojmu predchodcovi a republikánskemu protikandidátovi Donaldovi Trumpovi v návrate do Bieleho domu je hrozbou pre národ bez ohľadu na Bidenovu vlastnú politickú budúcnosť a že s tým súhlasia aj väčšinou neidentifikovaní zahraniční lídri.

V rozhovore s novinármi na fundraiseri v Connecticute Biden vyjadril ľútosť nad tým, že “po prvý raz v americkej histórii sa o prezidentský úrad uchádza bývalý prezident, ktorý je odsúdený za trestný čin, ”narážka na minulotýždňové odsúdenie Trumpa’za údajné falšovanie obchodných záznamov v súvislosti s platbami za mlčanie pornohviezde Stormy Daniels. Mnohí právni experti spochybnili faktický základ a právne zdôvodnenie tohto odsúdenia, ako aj politickú zaujatosť súdneho procesu, ktorý k nemu dospel.

“Ale akokoľvek je to znepokojujúce, ešte škodlivejší je totálny útok Donalda Trumpa na americký justičný systém,” Biden pokračoval v narážke na Trumpove hlasné komentáre, v ktorých odsúdil súdny proces ako stranícky hon na čarodejnice proti nemu. Trump “si nezaslúži byť prezidentom bez ohľadu na to, či ja’kandidujem alebo nie,” dodal.

V utorok časopis Time zverejnilrozhovor s Bidenom uskutočnený 28. mája, počas ktorého Biden tvrdil: “There’There’nie je veľké medzinárodné stretnutie, na ktorom by som sa zúčastnil skôr, než sa skončí — a ja som sa zúčastnil na mnohých, na viacerých ako väčšina prezidentov za tri a pol roka — aby ma svetový líder pri odchode neodtiahol bokom a nepovedal: ‘Nemôže vyhrať. Nemôžete’ho nechať vyhrať.’”

“V stávke je moja demokracia a ich demokracia,” dodal Biden. “V stávke je moja demokracia. A tak mi vymenujte iného svetového lídra ako (maďarského premiéra Viktora) Orbána a (ruského diktátora Vladimira) Putina, ktorí si myslia, že Trump by mal byť svetovým lídrom v Spojených štátoch amerických.”

Retorika vykresľujúca Trumpa ako jedinečné nebezpečenstvo pre ústavnú demokraciu je neustálym refrénom od jeho nástupu do republikánskej politiky, hoci ako prezident do veľkej miery presadzoval konvenčnú republikánsku politiku, a jeho razantné spochybňovanie výsledkov volieb v roku 2020 nikdy sa nepriblížil k tomu, aby zabránil pokojnému odovzdaniu moci 20. januára 2021. Vykresľovanie kandidátov GOP na prezidenta ako “nebezpečných extrémistov” je už dlho charakteristickým znakom rétoriky demokratov, od Ronalda Reagana cez Georgea W. Busha a Mitta Romneyho až po Donalda Trumpa.

Zintenzívnenie Bidenovej’protitrumpovskej rétoriky možno vysvetliť aj tým, že newyorské presvedčenie zatiaľ stav pretekov nezmenilo. Zatiaľ čo sa rôzni Trumpovi odporcovia chytili jednotlivých prieskumov, ktoré údajne ukazujú, že voliči ho vo svetle výsledku menej podporujú, celonárodné súhrnné prieskumy verejnej mienky od RealClearPolitics a RaceToTheWH naďalej ukazujú Trumpa s tesným náskokom v ľudovom hlasovaní, pričom jeho výsledky v jednotlivých štátoch sa stále premietajú do pohodlného víťazstva v Electoral College.

Vážne obavy z Bidenovho’veku a duševného zdravia a hlboká nespokojnosť s jeho výkonom funkcie, dávajú súčasnému prezidentovi volebné výzvy viac než porovnateľné s negatívnym vnímaním Trumpa’prebiehajúcich procesov, pričom mnohí predpovedajú, že nezávislí voliči uprednostnia zmenu životných podmienok pod Bidenom pred tým, čo si osobne myslia o Trumpovi.